24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCultivatorii de tomate își vor primi ajutorul de 3.000 de euro

Cultivatorii de tomate își vor primi ajutorul de 3.000 de euro

Fermierii din Gorj urmează să intre, în perioada următoare, în posesia ajutorului de minimis la tomate. Este vorba de 16 agricultori care s-au înscris în prima etapă a programului. Se acordă de către Ministerul Agriculturii un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro fermierilor care cultivă tomate în solarii, pe o suprafață de cel puțin o mie de metri pătrați. Este obligatoriu ca beneficiarii programului să recolteze și să valorifice cantitatea de 2 tone de roșii și să prezinte documentele doveditoare. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj, a declarat că, pentru cea de-a doua etapă a programului s-au înscris 27 de fermieri. Mai sunt câteva persoane care s-au arătat interesate de subvenție și mai au timp să depună documentele necesare la Direcția pentru Agricultură. Toți fermierii au fost și vor fi verificați în teren.

Numărul beneficiarilor este în creștere

Directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj a mai spus că nu există în județ o tradiție în cultivarea tomatelor. Numărul mediu de cultivatori care beneficiază anual de subvenții la tomate este de 40, a precizat Alin Petrică. Cifra este în creștere, având în vedere că, în primii ani, erau până în zece beneficiari. Agricultorii din Gorj așteaptă ca statul să acorde ajutoare de minimis și pentru alte categorii de legume și chiar pentru fructe. „Nu avem o tradiție în zona noastră pentru cultivarea tomatelor, însă interesul este crescut de la un an la altul. Ne bucurăm că tot mai mulți fermieri vor să intre în program pentru a cultiva și valorifica tomate și pentru a beneficia de subvenția acordată de stat“, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj.

Mulțumiți de cum arată culturile, deși a plouat în exces

De asemenea, șefii din agricultura gorjeană sunt mulțumiți de modul în care se prezintă culturile agricole. În ultimele luni, a plouat consistent, a bătut grindina, iar în mai multe zone au fost înregistrate băltiri și viituri. Cu toate acestea, efectele nu au fost majore asupra culturilor agricole, este de părere Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj. Petrică a spus că, în luna iulie, va debuta campania de treierat la orz și vor urma și celelalte păioase. Culturile de porumb se prezintă, de asemenea, bine, dat fiind faptul că a existat apă din belșug. Alin Petrică a precizat că a verificat personal în teren starea culturilor agricole și sunt semne bune și la floarea-soarelui, și la rapiță. Căldura va îmbunătăți starea plantelor și le va ajuta să crească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS