16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncep lucrările de reabilitare a Casei „Iosif Keber” din Târgu Jiu

Încep lucrările de reabilitare a Casei „Iosif Keber” din Târgu Jiu

Casa Iosif Keber va fi reabilitată. Constructorii vor începe de luna viitoare lucrările de reabilitare a Casei Muzeu Iosif Keber din Târgu Jiu. Imobilul funcționa ca bibliotecă și aparține Consiliului Județean Gorj. Clădirea adăpostește și colecția artă a pictorului Iosif Keber. Cosmin Popescu, șeful Consiliului Județean Gorj, a precizat că firma care a câștigat contractul a finalizat proiectul tehnic. Acesta urmează să fie verificat de specialiști, iar din luna iulie să demareze lucrările propriu-zise. Cosmin Popescu a mai spus că în perioada de vară și în luna septembrie se va lucra la exteriorul clădirii. De asemenea, în sezonul rece la interior, așa cum s-a convenit cu firma constructoare.

Spațiu pentru expoziții

Pe lângă reabilitarea clădirii și modernizarea expoziției permanente de obiecte memoriale, vor avea loc ateliere creative. Este vorba despre arte decorative, desen, pictură, grafică, hand-made, inclusiv realizarea de obiecte decorative sau utilitare din materiale reciclabile. Totodată, se vor desfăşura activități de terapie prin artă pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile. În spațiile expoziționale și multifuncționale din incinta clădirii, cât și în curtea interioară, vor putea fi organizate evenimente culturale. Acestea vor aduce împreună artiști, meșteșugari, oameni de cultură, turiști și reprezentanți ai comunității locale.

Proiectul are o valoare de peste 1,5 milioane lei. Casa memorială Iosif Keber, proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter, este situată pe strada 11 Iunie din Târgu-Jiu. Clădirea a început să fie construită în anul 1932. În prezent, este sediul secției de Artă a Bibliotecii Județene. Acesta adăposteşte mii de tratate și albume de pictură de mare valoare donate de Iosif Keber. După moartea pictorului, casa a rămas în patrimoniul orașului Târgu-Jiu.

Scurt istoric

Casa Memorială Iosif Keber este un punct important pe harta turistică a Târgu-Jiului, din perspectiva stilistică a construcției proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter. Ea a aparținut cunoscutului pictor gorjean Iosif Keber (născut la 30 iulie 1897), locul unde funcționează Secția de artă a Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj. Clădirea a început să fie construită în anul 1932, pe strada 11 iunie 1848. La etaj a fost emnajat un atelier cu luminator în acoperiș, scrie bibliotell.ro. Cu doar câţiva ani înainte de moartea sa, pictorul Iosif Keber a donat Muzeului Judeţean Gorj 45 de tablouri, în 1981.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS