Două proiecte care totalizează fonduri nerambursabile de peste 21 de milioane de euro au fost semnate joi, 18 aprilie 2019, la Consiliul Județean, beneficiari fiind Consiliul Județean Olt și Primăria Slatina.
Cele două contracte au fost semnate de președintele CJ Olt, Marius Oprescu, și de directorul ADR – SV Oltenia, Marilena Bogheanu, respectiv directorul ADR – SV Oltenia și primarul municipiului Slatina, Emil Moț.
Drumul Județean 642 , de la Stoenești (intersecția cu DN 6) și până la Giuvărăști (limita cu județul Teleorman), va fi finanțat cu 16,5 milioane de euro, bani nerambursabili. Este vorba de 46,1 km de drum, iar proiectul include și amenajarea intersecțiilor, a stațiilor de autobuz și a parcărilor pentru instituțiile publice, precum și dispozitive de scurgere și evacuare a apelor pluviale.
Primul proiect european semnat în acest exercițiu bugetar de Primăria Slatina, în valoare de aproape 5 milioane euro, își propune modernizarea, eficientizarea și extinderea sistemului de iluminat public și reabilitarea instalațiilor electrice. Primarul Emil Moț a prezentat și câteva date din proiect, menționând că este vorba de înlocuirea a peste 1.200 de corpuri de iluminat cu lămpi de tip led, dar și extinderea rețelei de iluminat, în acest sens fiind prevăzută montarea de 96 de noi stâlpi. Noul sistem va duce la o economie considerabilă în consumul de energie electrică, în primul rând prin înlocuirea sistemului actual cu cel economic, iar în al doilea rând prin gestionarea sistemului, care va permite reducerea intensității luminii în anumite zone atunci când nu se circulă. Va fi implementat un sistem de monitorizare și dispecerizare inteligent de comandă și diagnoză care să permită parametrizarea rețelei.
Primarul Slatinei, Emil Moț, a mai anunțat cu această ocazie că alte 11 proiecte sunt depuse la ADR-SV Oltenia și se află în diverse faze – precontractare, analiză etc.
„Reușim să modernizăm în acest exercițiu, până în acest moment, peste 100 de kilometri de drumuri județene. Așa cum știți, CJ Olt are în administrare peste 1.000 km de drum județean, o parte am reușit să-i asfaltăm – pentru că mai avem și drumuri neasfaltate – pe Programul Național de Dezvoltare Locală 2 și 1 – aproximativ 46 km de drum, ca primă investiție, pentru că n-au fost asfaltate niciodată, avem în bugetul propriu alte două drumuri importante care să asigure intrări către managementul deșeurilor – este vorba de o bucată de drum ocolitoare a comunei Bălteni, astfel încât mașinile mari care duc gunoiul și vin de la groapa de gunoi să nu mai treacă prin localitate, o altă bucată de drum este cea care asigură intrarea la stația de transfer din Balș, pentru a ocoli aglomerația din Balș, prin Bobicești am găsit o cale de acces“, a declarat președintele CJ, Marius Oprescu.
„Acest proiect cuprinde 90% din Slatina și prin intermediul lui vom schimba absolut tot ce înseamnă iluminatul public. (…) Prin acest proiect vom salva o cantitate foarte mare de energie și vom avea și o reducere a emisiilor de carbon la jumătate. (…) În viziunea noastră, acest proiect este foarte important și se integrează în viitoarele proiecte pe care le avem de semnat la ADR, mai avem un număr de 12, prin care noi încercăm să eficientizăm tot ce înseamnă consumul de resurse în municipiul Slatina și să intrăm cu orașul nostru pe același făgaș în care sunt orașele mari din Uniunea Eurpeană“, a declarat primarul Slatinei, menționând că au fost depuse alte 11 proiecte, prin care se dorește achiziționarea de autobuze electrice pentru transportul în comun, amenajarea de noi rute pentru același transport în comun, construirea de stații de autobuz inteligente etc.
Din județul Olt au fost depuse, în total, 167 de proiecte, prin care se solicită 215 milioane de euro, în condițiile în care pentru întreaga regiune SV-Oltenia sunt alocate 675 de milioane de euro. La nivelul întregii regiuni s-au depus, a declarat directorul ADR-SV Oltenia, Marilena Bogheanu, proiecte prin care se solicită dublul sumei alocate.
„Aud foarte des în spațiul public că autoritățile publice locale nu au capacitatea să scrie și să depună proiecte, ceea ce nu este deloc adevărat. Avem o alocare pe această perioadă, 2014-2020, de 675 de milioane de euro. Avem un număr de 1.000 proiecte depuse care reprezintă dublul acestei sume – 1,3 miliarde. Ne luptăm foarte tare să facem rost de acești bani, tocmai pentru a finanța proiectele care nu se fac foarte ușor, știți și dumneavoastră că într-un termen foarte scurt este nevoie de foarte multe documente. Dar până acum, în mai puțin de doi ani, pentru că primul proiect pentru această perioadă l-am semnat pe 29 mai 2017, am reușit să semnăm 446 de contracte de finanțare în valoare de 625 de milioane de euro, ceea ce înseamnă 94% din suma alocată regiunii noastre. Evident că și județul Olt are creștere substanțială în ceea ce privește depunerea de proiecte“, a spus Bogheanu.