19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExporturile scumpesc mieii de Paşte

Exporturile scumpesc mieii de Paşte

Reluarea exporturilor de ovine către Iran scumpeşte preţul mieilor în preajma Sărbătorilor Pascale. Crescătorii de animale din Dolj spun că îşi vor vinde mieii cu 13 – 14 lei kilogramul în viu şi 20 – 22 de lei kilogramul în carcasă, preţuri care sunt cu câţiva lei mai mari decât anul trecut. În plus, şi greutatea mieilor va rotunji veniturile ciobanilor, care spun că au în fermă animale şi de 50 de kilograme. La nivelul judeţului Dolj, există un efectiv de 110.000 de ovine şi 140.000 de miei.

Andi Dudău, unul dintre cei mai mari crescători de animale din Galicea Mare,
spune că are la vânzare miei de peste 25 de kilograme

La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunța că au fost deblocate exporturile de carne de oaie și ovine în viu către Iran. Primul transport de 20 de tone de carne de oaie din România a intrat în Iran în februarie, iar estimările arătau că vom trimite, în primele şase luni ale anului, 800.000 de ovine. Deblocarea exporturilor către ţările arabe scumpeşte cu câţiva lei pe kilogram preţul mieilor. Cu trei săptămâni înainte de Sărbătorile Pascale, crescătorii de animale din judeţ spun că îşi vor vinde mieii cu 13 – 14 lei în viu şi 20 – 22 de lei/kg carcasa. În comuna doljeană Galicea Mare, unde există un efectiv de aproximativ 5.000 de ovine şi caprine, crescătorii de animale speră să îşi rotunjească veniturile în această lună. Ani Dudău este unul dintre cei mai mari crescători de animale din această localitate, deţinând 300 de oi din rasa Ţurcană şi 100 de capre. Pentru acest an, are la vânzare aproximativ 250 de oi şi 60 de iezi şi spune că îi va comercializa cu sume cuprinse între 13 şi 14 lei în viu şi 20 de lei carcasă, un preţ mai mare decât anul trecut. „Vreau să îi vând cu 20 de lei carcasa şi cu 13 – 14 lei în viu. Este un preţ mai bun decât anul trecut pentru că a început să se facă export. Am investit mult în animale şi sperăm să recuperăm investiţiile. Anul trecut, i-am dat cu preţuri cuprinse între 10 și 12 lei kilogramul în viu, anul acesta sper să îi dau cu 13 – 14 lei. A căzut bine Paştele pentru că mieii sunt mari, media fiind de 25 de kilograme“, a spus Ani Dudău.
Piaţa de desfacere este în Craiova şi în Băileşti. Fermierul susţine însă că iezii din ferma sa ajung şi în Bulgaria.
În ceea ce priveşte preţul kilogramului de brânză, şi acesta va fi mai mare în perioada Paştelui. „Brânza o dăm cu 15 lei kilogramul, că după Paşte scade la 10, chiar şi la 7 lei kilogramul. Noi sperăm să fie mai scumpă pentru că nu prea este nici iarbă acum. Dacă nu aveam izlazul, nu puteam să mai ţinem animalele pentru că nu ar fi rentabil. Aşa, avem închiriat de la primărie şi le păşunăm aici“, a spus fermierul.

În comuna doljeană Galicea Mare există un efectiv de aproximativ 5.000 de ovine şi caprine

„Dacă pierdem ca preţ, măcar să câştigăm din kilograme“

Cererea de pe piaţa de la noi este dublată de cea din străinătate, iar reprezentanţii fermierilor spun că, la export, mieii se vând cu 10 – 12 lei kilogramul în viu. Constantin Stancu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Dolj, cu sediul în Segarcea, spune că jumătate din mieii din judeţ vor ajunge la export. „Anul acesta va fi mai bine decât anul trecut, sunt trei ţări arabe care îi iau. Preţul va fi 10 – 12 lei în viu. În carcasă nu vindem decât de acasă şi va fi 22 de lei kilogramul tăiat. Anul trecut, în perioada Paştelui, a fost nouă lei kilogramul în viu şi 18 lei tăiat. Apoi a căzut piaţa la cinci lei. Preţul îl face piaţa. Noi am vrea să ţinem la preţ undeva la 13 – 14 lei kilogramul. Mieii sunt graşi, e Paştele mai târziu şi cresc. Eu am miel la 50 de kilograme în viu. Noi, crescătorii, urmărim cam când este Paştele şi ştim cum să ne reglăm montele. Dacă tot pierdem ca preţ, măcar să câştigăm din kilograme. Anul trecut am ieşit în pierdere, am rămas cu miei mulţi, cu 100 de miele“, a spus Constantin Stancu.
Andi Nuţă, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, regiunea Oltenia, spune că este extrem de important ca fermierii să se asocieze pentru a nu risca să fie înşelaţi de samsari. „La Vâlcea, spre exemplu, s-au purtat nişte tratative cu Egiptul pentru preluarea de berbecuţi, iar viitorul acesta trebuie să fie: fermierii să nu mai vândă separat, să se unească, iar asociaţia să facă contracte pentru desfacerea şi preluarea mieilor. Preţul îl reglează cererea şi oferta. Dacă dăm şi la export, vor creşte şi preţurile pe piaţa internă. Sfatul meu este ca fermierii să se unească şi să vorbească toţi aceeaşi limbă“, a spus Andi Nuţă.
În judeţul Dolj există un efectiv de 110.000 de ovine şi 140.000 de miei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS