10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(Galerie Foto) Ziua Mondială cu Sindrom Down, marcată la Craiova

(Galerie Foto) Ziua Mondială cu Sindrom Down, marcată la Craiova

Zeci de persoane s-au adunat joi pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova pentru a participa la evenimentul „Leave no one behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă!“, dedicat Zilei Mondiale cu Sindrom Down, sub deviza „Cetăţean ca tine!“, organizat de către Asociația Langdon Oltenia – Centrul Educațional „Teodora“ şi Universitatea din Craiova.

Evenimentul a dorit să atragă atenţia comunităţii din Craiova asupra abilităţilor adulţilor cu sindrom Down pentru a clarifica faptul că nimeni nu ar trebui lăsat în urmă. „Împreună putem face lumea să vorbească despre această categorie de populaţie. Obiectivul acestei acţiuni este acela de a atrage atenția asupra prezenței în comunitate a persoanelor cu sindrom Down și asupra dreptului acestora de a fi recunoscute ca cetățeni, ca oricine altcineva“, a declarat unul dintre voluntari.
Acţiunea stradală s-a împărţit în două etape. În prima etapă a evenimentului, zeci de persoane, tineri cu sindrom Down din Băileşti, Craiova şi Bucureşti, împreună cu studenţi şi profesori voluntari din cadrul Universității din Craiova, părinți și prieteni, au organizat un flash mob care tăia răsuflarea şi atrăgea privirile oricui. Flash-mobul „Cetăţean ca tine!“ s-a organizat în diverse state europene, după un scenariu propus de European Down Syndrome Association.
În cea de a doua etapă, a fost ţinută atât o lecţie deschisă de tango, la care au participat toți cei care şi-au dorit să interacționeze cu tinerii cu sindrom Down, aceştia fiind coordonaţi de o pereche de dansatori profesionişti, cât şi jocuri sportive incluzive.

Entuziasm prin mişcare

Cei mici s-au integrat şi au socializat cu voluntarii şi coordonatorii, demonstrând că şi ei pot face diverse lucruri ca toţi ceilalţi. „E frumos aici. Îmi place muzica. Am învăţat două dansuri, iar acum mă duc la concurs!“, a spus unul dintre copii.
Toţi cei care şi-au dorit să susţină activitatea organizată de ALDO-CET în beneficiul persoanelor cu sindrom Down au putut achiziţiona tricouri, şepci sau cafele.
„Noi ne-am propus să organizăm o tabără pentru 12 adulţi cu sindrom Down. Toţi cei care îşi doresc să ajute pot cumpăra un tricou, o şapcă sau cafea de la standul special amenajat. Banii îi vom strânge pentru a organiza această excursie în beneficiul persoanelor cu sindrom Down“, a declarat unul dintre coordonatori.
21 martie este o zi de conștientizare globală, care a fost observată oficial de către Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS