Cum a câştigat dr. Riza procesul cu Spitalul de Urgenţă

În octombrie, anul trecut, medicul Riza a fost concediat de conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova
Autori


Dat afară la începutul lunii octombrie 2018, medicul urolog Mugur Riza a câştigat procesul cu Spitalul de Urgență Craiova şi a fost reangajat la Secția de Urologie. Instanţa a reţinut că unitatea medicală nu a reuşit să dovedească faptul că a trimis medicului Riza, prin curier rapid, o convocare la cercetarea disciplinară, dar şi că a notat eronat blocul nr. B5 în loc de… b5. În schimb, deşi a susţinut că a fost concediat în timp ce se afla în concediul medical, instanţa a constatat că dr. Riza nu a fost chiar sincer. Citiţi în cele ce urmează cum a pierdut Spitalul de Urgenţă Craiova procesul cu medicul pe care l-a concediat în urma mai multor scandaluri.

Gazeta de Sud a prezentat, anul trecut, mai multe incidente în care a fost implicat dr. Mugur Liviu Riza, care a şi fost amendat în două rânduri de poliţişti pentru provocare de scandal.

În final, la începutul lunii octombrie 2018, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a hotărât să se „despartă“ de dr. Mugur Riza, aşa că, pe 8 octombrie, a emis deciziile de concediere nr. 1832 şi 1833.

Cele două decizii de concediere au fost contestate de dr. Riza la Tribunalul Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 27 februarie. Judecătorii doljeni i-au admis acţiunea şi au dispus angajarea dr. Riza pe acelaşi post, plus plata salariilor din octombrie şi până când va fi reangajat. „Constată nulitatea absolută a deciziilor nr. 1832/8.10.2018 şi nr. 1833/8.10.2018 emise de intimat. Dispune reintegrarea contestatorului pe postul deţinut anterior emiterii deciziilor contestate. Obligă intimatul să achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate pentru perioada de la încetarea contractelor de muncă şi până la data reintegrării efective“, se arată în hotărârea instanţei.

Ce a susţinut dr. Riza în faţa instanţei

În motivarea hotărârii din 27 februarie, instanţa a reţinut că dr. Riza a susţinut că nu a primit convocarea la cercetarea disciplinară. De fapt, a fost vorba de două convocări, ultima fiind cea cu „probleme“.

Astfel, pe 18 iulie 2018, medicul a primit o primă scrisoare prin care era convocat la o cercetare disciplinară. Pentru că era în concediu de odihnă, ar fi anunţat acest lucru prin două cereri depuse la unitatea medicală pe 19 şi 20 iulie. În aceste condiţii, unitatea medicală a suspendat procedura de cercetare disciplinară.

A doua convocare a fost trimisă de Spitalul de Urgenţă prin curier rapid, însă medicul Riza susţine că nu a primit-o. „Intimata susţine că ar fi expediat o nouă convocare la cercetarea disciplinară, la adresa de domiciliu a salariatului, prin curier rapid, însă în realitate nu a primit o astfel de convocare, aflând din mass-media faptul că i-au încetat contractele de muncă“, a susţinut dr. Riza. Acesta din urmă a mai explicat că, după ce a cerut spitalului documentele care să ateste expedierea documentului, a observat că adresa sa a fost scrisă greşit. „A susținut că din AWB nr…, respectiv AWB nr…., rezultă că adresa a fost menţionată eronat, în sensul că la adresa de domiciliu s-a consemnat blocul B5 în loc de blocul b5. Consideră că în acest fel intimata a încercat să evite încunoștințarea sa reală privind convocarea la cercetarea disciplinară“, a mai susţinut dr. Riza.


Convocarea buclucaşă

Juriştii Spitalului de Urgenţă Craiova au susţinut în faţa instanţei că a fost ales un serviciu de curierat rapid „deoarece contestatorul refuzase să primească convocarea în mod direct şi personal, pe secţie. A refuzat pe 21.09.2018 primirea corespondenței, a convocării trimise prin serviciul de curierat rapid“, dar şi că, „la 24.09.2018 contestatorul nu s-a prezentat la comisia de disciplină, deşi avea cunoștință de convocare, din înscrisurile întocmite de serviciul de curierat rezultând că acesta a refuzat primirea. În aceste condiții, comisia de disciplină a luat act de neprezentarea sa“.

Instanţa de judecată a reţinut că Spitalul de Urgenţă a procedat corect numai în cazul primei convocări, trimise prin poştă, iar în cazul celei de-a doua nu a reuşit să dovedească faptul că a ajuns la destinatar. „Comparând modalitatea în care au fost expediate cele două convocări se observă că în cazul primei convocări, pe confirmarea de primire, trimisă prin poştă, intimata a scris corect adresa de domiciliu a contestatorului, bloc b5, a scris ce conţine corespondenţa, s-a menționat expres cine a primit corespondenţa, respectiv soţia contestatorului, fiind astfel îndeplinite condiţiile unei corecte convocări la cercetare disciplinară. În cazul celei de-a doua convocări, intimatul nu a mai făcut dovada acestor elemente“, a reţinut instanţa. Judecătorii doljeni au mai reţinut că, în cea de-a doua convocare, Spitalul de Urgenţă l-a înştiinţat pe dr. Riza de cercetarea sa disciplinară cu privire la o singură faptă, pe când medicul a fost concediat pentru mai multe abateri disciplinare. „Contestatorul nu a fost convocat pentru faptele de la punctele 2-6 din decizie, ci a fost sancţionat pentru acestea fără să se fi realizat cercetarea disciplinară, cercetare care are rolul de a da posibilitatea salariatului să se apere în cunoştinţă de cauză“, se mai arată în hotărârea instanţei.

Un concediu medical „inventat“

Pe de altă parte, instanţa a reţinut că dr. Riza era la serviciu când a fost concediat, ba chiar a operat, însă atunci când a auzit că va fi dat afară, a plecat din spital şi a făcut rost de un certificat de concediu medical.

„În ceea ce priveşte susținerea contestatarului că a fost concediat când era în concediu medical şi că s-ar fi încălcat prevederile art. 60 alin.1, lit.a din codul muncii, instanţa constată că este neîntemeiată şi nu o va reține ca şi motiv de nelegalitate a deciziilor contestate. Astfel, din actele dosarului rezultă că în ziua de 8.10.2018, când au fost emise deciziile contestate, contestatorul a fost la serviciu, a operat, aspect dovedit cu planul operator, după care, aflând că a fost concediat, a sunat un prieten medic şi i-a cerut un concediu medical, părăsind locul de muncă înainte ca reprezentanţii unităţii să îi comunice deciziile de concediere, aspect care rezultă din nota scrisă a şefului de secţie“, au mai reţinut judecătorii doljeni.

Hotărârea Tribunalului Dolj din data de 27 februarie nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de juriştii Spitalului de Urgenţă Craiova.Comenteaza acum

Sumarul ediției de vineri, 15 martie 2019

Actualitate

» Percheziţii în aproape toată Oltenia la persoane suspectate de comercializarea ilegală de tutun
» Arestaţi în lipsă după ce au adus din Spania aproape 3,5 kilograme de canabis
» PNL Dolj: În bugetul pe 2019 nu se regăseşte nici o investiţie importantă pentru Oltenia
» (GALERIE FOTO) Cioloş şi Barna au strâns semnături pentru europarlamentare în centrul Craiovei
» (GALERIE FOTO, VIDEO) #şîoltenii au protestat faţă de lipsa autostrăzilor
» Incendiile de vegetație sunt din nou la un pas de a genera adevărate tragedii.
» Facebook introduce tehnologia care detectează automat imaginile indecente
» Update: Scandal între medici la Spitalul Județean Craiova
» Liviu Dragnea, atac dur la adresa inițiatorului protestului pentru autostrăzi: Niște șmecheri care urlă că au făcut un metru de autostradă / Putea să doneze banii
» Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii #șîeu Camera de Comerț și Industrie a României se alătură campaniei „România vrea autostrăzi”
» Ziua mondială a drepturilor consumatorilor
» Percheziţii în Oltenia la persoane suspectate de comercializarea ilegală de tutun
» Craioveni arestaţi în lipsă pentru trafic de droguri
» Noul cod rutier în Italia: un român a obţinut suspendarea sechestrului pe maşină
» Două sindicate ale polițiștilor anunță că susțin protestul #șîeu
» Reprezentantul companiei austriece acuzate că i-a dat mită fostului ministru Sebastian Vlădescu și-a recunoscut faptele
» Dacian Cioloş şi Dan Barna la stâns de semnături
» Şefa secţiei de Psihiatrie de la spitalul din Slatina, sub control judiciar într-un dosar de corupţie
» Gorj: Poliţia locală a amendat 9 cerşetori
» Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch
» A murit “părintele” specializării Anestezie – Terapie Intensivă din România. Medicul George Litarczek avea 94 de ani
» Stirile ProTV: Mărturia unei românce, în urma atacului din Christchurch: “Elevii stăteau cu luminile stinse în clasă”
» Un medic-șef din cadrul SJU Slatina, pus sub acuzare pentru luare de mită, a fost suspendat din activitat
» Acţiune pentru reducere absenteismului școlar
» Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă la ora 12.00
» Sindicaliștii din Cartel ALFA Olt se alătură inițiativei „România vrea autostrăzi“
» Angajaţi de la Ford protestează la ora 15:00, la poarta fabricii
» Totemul de la graniţa dintre Gorj şi Dolj, reabilitat
» Gorj: Femeie salvată de soţul violent cu ajutorul unui ordin de protecţie
» ANAF a publicat proiectul de Ordin pentru organizarea registrului în care toate ONG-urile trebuie să fie înscrise pentru a mai putea avea acces la finanțări după data de 1 aprilie
» Numele unui domnitor român, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă
» Roboţi pentru asistenţa fanilor, muncitorilor şi sportivilor la întrecerilor care vor avea loc la Tokyo
» Tânăr din Hunedoara, prins la furat în Gorj
» Statele Unite ale Americii au revocat 340 de vize ale cetățenilor venezueleni
» Război comercial: China adoptă o lege a investițiilor străine în încercarea de a ajunge la un acord cu SUA
» Fostul şef al DNA Timişoara s-a sinucis aruncându-se de la etajul clădirii în care lucra ca procuror: cauzele tragediei
» Prezenţa României la Salonul Cărţii de la Paris sub sloganul “Anul României în Europa”
» VIDEO Elon Musk a prezentat cel mai nou SUV Tesla. Model Y va costa 47.000 de dolari și va avea o autonomie de 500 km
» Scandalul Huawei: Meng Wanzhou a vrut să demisioneze chiar înainte de a fi arestată
» Coreea de Nord ia în considerare suspendarea negocierilor cu SUA
» Mai multe victime după incidente armate la două moschei din Noua Zeelandă/ Patru suspecți au fost reținuți
» Facebook a anunțat că problemele tehnice au fost cauzate de o “modificare a configurației de server”
» (Video) Update – Fabrici clandestine de țigarete și o rețea de desfacere bine pusă la punct. S-a descins și în opt localități din Olt

Publireportaj

» LANSAREA PROIECTULUI „Amplasare firmă, igienizare şi dotare spaţii de învăţământ” la UMF CRAIOVA

Gorj

» Fabrica de sisteme de siguranţă de la Rovinari se deschide în a doua jumătate a lunii mai

Sport

» Fotbal / Alb-albaștrii au bătut-o cu milă pe Sepsi
» Fotbal / Experiența a făcut diferența în derbiul Craiova II – Filiași. UPDATE: FCU a remizat la Pucioasa
» Fotbal / Sepsi – „U“ Craiova, scor 0-1, în etapa a doua din play-off-ul Liga I
» Handbal (m) / Alb-albaştrii joacă sâmbătă în Banat
» Fotbal / Chivulete împarte dreptatea la meciul Sepsi – „U“ Craiova

Top