12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorii cer apărarea demnității profesionale: „Judecătorii și procurorii au îndatorirea să promoveze supremația legii“

Procurorii cer apărarea demnității profesionale: „Judecătorii și procurorii au îndatorirea să promoveze supremația legii“

Asociația Inițiativa pentru Justiție a înaintat miercuri, 27 februarie, către CSM o cerere privind apărarea demnității profesionale, după ce, cu o zi în urmă, vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, i-a acuzat pe magistrații care au decis măsuri de suspendare temporară a activității de încălcare a legii, avertizând că nu ar avea dreptul la grevă.

Reacția Asociației Inițiativa pentru Justiție, al cărei copreședinte este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, și care are aproximativ 100 de membri, procurori de pe tot cuprinsul țării, este un argument pe cinci pagini înaintat secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii prin care se demontează acuzațiile deputatului Eugen Nicolicea.
Copreședintele Asociației a declarat despre demersul inițiat miercuri: „Ca reacție la declarațiile conform cărora prin protestele magistraților se săvârșesc infracțiuni, este încălcată legea dialogului social, în cursul zilei de astăzi Asociația Inițiativa pentru Justiție a formulat o cerere de apărare a reputației profesionale și a independenței către secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că prin aceste declarații se acreditează în spațiul public ideea că magistrații săvârșesc infracțiuni, lucru care nu este adevărat. În cuprinsul acestei cereri, noi am dezvoltat pe larg motivele pentru care apreciem că prevederile la care s-a făcut referire, din legea dialogului social, nu ne sunt aplicabile, magistrații nu intră în grevă, magistrații își îndeplinesc pur și simplu obligațiile prevăzute în statut, noi avem obligația apărării independenței, obligația apărării supremației legii și a statului de drept“, a declarat procurorul Sorin Lia.

„Declarațiile vicepreședintelui Camerei Deputaților afectează reputația profesională a procurorilor“

Acuzațiile deputatului Eugen Nicolicea, că magistrații care au hotărât prin adunări generale suspendarea activității ar încălca legea, pentru că magistrații nu au dreptul de a face grevă, sunt desființate în cererea asociației, care explică faptul că procurorii nu solicită drepturi prevăzute prin contract și nici nu sunt în conflict cu angajatorul, prin urmare legislația muncii nu le este aplicabilă.
„Prin aceste declarații se induce necunoscătorilor ideea că procurorii sunt niște infractori care fac grevă în condițiile în care le este interzis, fie din necunoașterea legii, fie cu bună știință, încălcându-și astfel obligațiile profesionale. Așa cum lesne se poate observa din analiza comparativă, pe de o parte, a solicitărilor formulate de magistrații – judecători și procurori – care protestează sub diferite forme împotriva mai multor modificări aduse legilor nr. 303/2004, 304/2004 și 317/2014, iar pe de altă parte, a dispozițiilor Legii nr. 62/2011, a dialogului social, niciuna din formele de manifestare din cadrul acestor proteste nu poate fi catalogată drept „conflict de muncă“ și, cu atât mai puțin, drept „grevă“, ca formă extremă de manifestare a unui conflict de muncă“, spun procurorii în cererea înaintată CSM.
„Procurorii nu sunt în conflict cu angajatorul, dimpotrivă, prin adunările generale s-au pronunțat în sensul că susțin și își însușesc punctul de vedere exprimat la data de 19.02.2019 de Secția pentru procurori din CSM. (…) Întrucât solicitările procurorilor implicați în proteste pot fi rezolvate doar prin adoptarea de acte normative, și nu vizează contracte de muncă, rezultă încă o dată că aceste proteste nu fac parte din cele guvernate de Legea nr. 62/2011“, se mai menționează în cererea privind apărarea demnității profesionale, prin care se mai exprimă speranța că CSM va adopta o hotărâre cu celeritate, cu atât mai mult având în vedere „succesiunea rapidă a evenimentelor“.
Procurorii mai explică faptul că sunt obligați să reacționeze la „acțiunea executivului care tinde să desăvârșească acțiunile legislativului de subminare și subordonare a autorității judecătorești din ultima vreme, acțiuni care au provocat inclusiv critici ale organismelor europene“, și că această obligație derivă din prevederile Codului Deontologic al judecătorilor și procurorilor, care „la articolul 7 prevede că «judecătorii și procurorii au îndatorirea să promoveze supremația legii, statul de drept și să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor»“, se mai menționează în cerere.
Cei trei procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia au decis, marți, 26 februarie, în Adunarea Generală, să suspende activitatea acestei unități de parchet și să asigure doar acțiunile în cauzele urgente, până când solicitările magistraților vor fi luate în calcul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS