12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc - la mâna proiectantului şi la mila MApN

Cartierul chinezesc – la mâna proiectantului şi la mila MApN

Pentru că termenul de predare la cheie către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a 250 de locuințe din cartierul de pe strada Caracal nu mai poate fi respectat, Primăria Craiova a început demersurile de prelungire a lui. Cartierul chinezesc a demarat cu mare tam-tam în 2015 și a avut ca prim termen de finalizare a celor 250 de locuinţe destinate angajaţilor MApN (concesionarul terenului) ianuarie 2017, însă el a fost prelungit până în ianuarie 2020. Acum se aşteaptă o nouă păsuire de la minister, dar şi preţul pe metrul pătrat stabilit de proiectant. În lipsa acestei informaţii, oamenii nu se înghesuie să se înscrie pe listele ANL pentru a cumpăra o locuinţă în acest ansamblu rezidenţial.

De când a preluat oficial de la Primăria Craiova cartierul chinezesc de pe strada Caracal, în vederea finalizării ansamblului de locuințe abandonat de chinezii de la Shandong Ningjiang, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) nu a reuşit prea mulţi paşi înainte. Hotărârea de Consiliu Local privind transferul în folosinţă gratuită a terenului şi structurilor existente către ANL s-a adoptat în martie 2018, dar contractul de predare a obiectivului a fost semnat abia în septembrie, pentru că „s-a făcut evaluarea construcțiilor preluate de la firma Shandong, a documentației, a proiectului, inclusiv a cărţii funciare“, după cum explica la acea vreme primarul Mihail Genoiu. Tot în luna septembrie, edilul menţiona că a demarat şi înștiințarea celor aproximativ 2.000 de persoane care figurau înscrise pe lista inițială cu solicitările de locuințe să se reînscrie pe site-ul ANL, pentru a deveni oficial înregistrate, numai că de atunci şi până acum totul a rămas în stand-by.
Motivul ar fi unul singur, în opinia edilului: nu se ştie încă preţul. Tot din această cauză, persoanele interesate nu se pot adresa unei instituţii bancare în vederea obţinerii unui împrumut, având în vedere că ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal va fi construit de ANL exclusiv cu banii viitorilor beneficiari (avansuri, credite ipotecare acordate de instituţii financiar-bancare). Mai mult, lucrările nu pot începe decât dacă s-a făcut contractarea pentru minimum un bloc, aşa că până la demararea efectivă a construcţiei va mai trece ceva timp. Abia în aceste zile ANL va semna contractul cu proiectantul, acelaşi care a proiectat iniţial cartierul chinezesc, de la care se aşteaptă informaţia-cheie a proiectului: preţul pe metrul pătrat al unei locuinţe.

Cartierul de locuinţe de pe strada Caracal, aşa cum a fost abandonat de chinezii de la Shandong Ningjiang

„ANL a avut o problemă cu proiectantul“

Când s-a anunţat preluarea ansamblului de locuințe de pe strada Caracal de către ANL (martie 2018), Agenţia susţinea, într-un răspuns oferit GdS, că lucrările ar putea demara chiar din acel an. Procedurile s-au dovedit şi încă se dovedesc de durată, aşa Primăria Craiova a apelat, pentru a doua oară, la înţelegerea Ministerului Apărării Naţionale, proprietarul terenului. Când a concesionat terenul către primărie (2014), MApN a pus condiţia ca 250 de locuinţe din acest cartier să fie repartizate personalului din garnizoană în vederea cumpărării, până în luna ianuarie 2017. Ulterior, Armata a oferit un răgaz până în ianuarie 2020, dar acum se fac demersuri pentru o nouă păsuire. „Au început demersurile de prelungire a termenului de execuţie cu Ministerul Apărării. ANL se mişcă greu, ca orice agenţie de stat, dar singurul lucru care este cert la ea este siguranţa, pentru că procedurile lor sunt altele“, a dezvăluit primarul Mihail Genoiu. Într-un răspuns transmis GdS încă din vara anului trecut, MApN se arăta dispus să prelungească termenul-limită de predare a celor 250 de locuinţe, însă doar în urma unei solicitări fundamentate a Primăriei Craiova.
De ce au întârziat şi mai mult lucrurile? Din cauza unor neînţelegeri între ANL şi proiectant, după cum spune primarul Genoiu. „ANL a avut o problemă şi în toată această perioadă au fost negocieri cu proiectantul. Agenţia a plecat de la ideea că menţine proiectantul, dar modificările care trebuia făcute la structura blocului (s-a renunţat la varianta construirii de spaţii comerciale la parter şi s-a luat decizia transformării lor în unităţi locative – n.r.) au dus la un şir lung de negocieri cu proiectantul legat de cuantumul contractului. Am primit săptămâna trecută o adresă de la ANL prin care ne înştiinţează că au fost depăşite toate problemele şi că se va semna contractul cu proiectantul“, a explicat edilul.
„Primim la primărie foarte multe solicitări de informaţii cu privire la preţ. Toată lumea aşteaptă să fie anunţat preţul. Tocmai de aceea, era important contractul cu proiectantul, pentru ca el să ne dea acea evaluare a preţului, care este necesară atât constructorului, pe partea de execuţie, cât şi cetăţenilor, pentru a începe înscrierile pe listele ANL şi a contracta împrumutul de la bancă“, a mai spus Mihail Genoiu. Pe listele ANL pentru achiziţionarea unei locuinţe în acest cartier se înscriseseră până în vara anului trecut doar şapte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS