8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfaceri de succes - „L’amour du pain“, prima boulangerie autentică din Craiova (VIDEO, GALERIE FOTO)

Afaceri de succes – „L’amour du pain“, prima boulangerie autentică din Craiova (VIDEO, GALERIE FOTO)

Businessul a fost pornit de două tinere cu profesii total diferite. Andreea este inginer IT, iar Alina este sociolog. Tinerele asociate de la bulangerie introduc în Craiova un concept relativ nou în ţară: „pâinea în aşteptare“. Adică, clienţii pot să achite în plus o pâine, pe care o lasă în brutărie, urmând ca aceste produse plătite să fie donate unor persoane nevoiaşe.

Două tinere care au o experienţă profesională în cu totul alte domenii de activitate au pus bazele unei afaceri inedite în Craiova. Au deschis prima boulangerie autentică din municipiu, inspirată de atmosfera unităţilor de profil din Franţa. Au aplicat pe programul Start-up Nation în 2017, au obţinut o finanţare de 44.000 de euro, au adăugat şi o finanţare proprie, iar în urmă cu o lună au deschis boulangeria în plin centrul urbei, pe Calea Bucureşti, la parterul blocului M7.
Cele două asociate nu au avut nimic în comun cu patiseria, cofetăria sau cu brutăria înainte să se apuce de această afacere. Fiecare dintre ele mai are alt serviciu în afară de afacerea în domeniul patiseriei. Alina Gemescu împlineşte 36 de ani şi de profesie este sociolog, însă activează ca manager regional al unei companii din domeniul energiei. Andreea Blagu are 33 de ani. Este de profesie inginer IT şi cu experienţă în vânzări, banking şi acum lucrează la o clinică de stomatologie specializată în chirurgie maxilo-facială.

Afacere cu parfum parizian

dav

 

În incintă te întâmpină un decor în stilul unei grădini de vară pariziene. Ritmuri lente ale muzicii franţuzeşti se aud în surdină, iar clienţii care decid să consume pe loc produsele cumpărate au posibilitatea să lectureze o carte la alegere, din cele două rafturi existente, cărţi care au fost donate chiar de clienţii boulangeriei.
Ideea afacerii are rădăcini în Paris, însă a fost concretizată de curând, din dorinţa celor două tinere asociate de „a face o afacere cu sufletul“. Aşa a ajuns gustul rafinat al parizienilor pe mesele craiovenilor. „«L’amour du pain» (dragoste pentru pâine – n.r.) este prima boulangerie autentică din Craiova. Am reuşit împreună cu asociata mea, Andreea Blagu, să aducem în Craiova acest concept şi ne bucurăm foarte tare de asta! Ideea ne-a venit în timpul unei vacanţe foarte frumoase în Paris, în vara anului 2008. Inspirate de aromele provenite dintr-o boulangerie autentică din Paris, ne-am dorit foarte tare ca acest lucru să îl putem aduce şi în Craiova, să aducem acea savoare a bunului gust din cultura gastronomică pariziană, care presupune atât partea de patiserie, cofetărie, cât şi bunătăţile din zona de brutărie. Am avut un start fructuos, în urmă cu o lună. Craiovenii ne apreciază produsele şi ne recomandă, iar în fiecare zi avem clienţi noi, recomandaţi de clienţii care deja au gustat din produsele noastre“, a spus Alina Gemescu.

Produse „din dragoste pentru pâine“

Imediat ce s-a lansat Start-up Nation, cele două asociate au hotărât să aplice pe program. După ce s-au lovit de unele obstacole, cum ar fi întârzierea aprobării finanţării de către bancă, proiectul a demarat. Au obţinut cei 44.000 de euro nerambursabili, din care 80% au fost utilizaţi pentru dotarea cu utilaje şi cuptoare în bucătărie, iar restul pentru amenajarea spaţiului unde se pot servi delicioasele produse.
Care sunt atuurile unui astfel de business, pe o piaţă concurenţială în domeniul patiseriei şi cofetăriei? „Există produse bune peste tot, dar, cred eu că, cea mai mare diferenţă o facem noi. Punem suflet în absolut tot ceea ce facem. Şi, mai mult de atât, pentru noi contează foarte mult clientul. Experienţa pe care am avut-o în trecut ne-a ajutat şi pe mine, şi pe asociata mea să înţelegem cât de important este să fii aproape de client. De aceea, de fiecare dată noi cerem feedback clienţilor. Îi întrebăm ce ar dori să găsească la noi. Ne consultăm cu patiserul-cofetar pentru a vedea ce anume ar putea să găsească la noi clienţii. Ne reinventăm, dacă este cazul, şi cred că asta face cea mai mare diferenţă pe piaţă“, a spus Andreea Blagu, antreprenoarea asociată la bulangeria „L’amour du pain“, care este şi administratorul afacerii.
Promovarea afacerii se face foarte mult în mediul on-line, atât pe site-ul www.lamourdupain.ro, cât şi pe pagina de Facebook dedicată boulangeriei. „O doamnă din Bucureşti care nu gustase produsele noastre a văzut produsele pe internet şi a plasat o comandă generoasă doar vizualizând pagina noastră de Facebook şi site-ul, şi a ridicat produsele când a ajuns la Craiova“, a spus Andreea Blagu.
Sub sloganul „dragoste la prima degustare“, la boulangeria „L’amour du pain“ se găsesc unele dintre cele mai fine produse de profil, „din dragoste pentru pâine“, cum spun cele două antreprenoare. În domeniul patiseriei, la Craiova se produc aşa-numitele quiche (un fel de tarte care se pot servi la masa de prânz), cu spanac, cu broccoli, quattro formaggi sau cu ciuperci şi nucă. În domeniul brutăriei, unitatea oferă baghetă franţuzească, pâine mediteraneană cu măsline, fulgi de chili şi roşii uscate, ciabatta, pâine cu secară şi nucă, pâine cu maia. În domeniul cofetăriei, se pregătesc eclere franţuzeşti, cu o cremă aerată de vanilie, precum și o amandină specială, cu făină de migdale şi un aluat untos, care nu are nicio legătură cu amandina clasică.
Cele două asociate au menţionat că folosesc ingrediente preluate de la furnizori români, dar care provin din străinătate în mare parte, şi se pune accent mare pe ciocolata belgiană, de exemplu.
De remarcat faptul că produsele sunt făcute în stil artizanal, în sensul că sunt lucrate şi tăiate în bucătărie, nu făcute în stil industrial, adică în forme speciale.

Chef Daniel, patiserul-cofetar, cu experienţă în Franţa

Chef Daniel Van Der Veken, cofetarul-patiser, cu experienţă de 35 de ani în gastronomia din Franţa (Foto: Lucian Anghel)

Angajatul-cheie de la „L’amour du pain“ este chef Daniel Van Der Veken – cetăţean belgian cu o vastă experienţă în gastronomia franţuzească, unde a lucrat timp de peste trei decenii. El lucrează ca patiser-cofetar şi îi place foarte mult să activeze în Craiova, deoarece cele două tinere l-au lăsat să pună în practică acea creativitate specifică unor astfel de profesionişti. „Pe lângă faptul că folosim ingrediente naturale pentru toate produsele pe care le avem, avem un chef patiser-cofetar cu care ne mândrim şi care are o experienţă de 35 de ani doar în Franţa. Tot ce iese din mânuţele lui este delicios“, a spus Andreea Blagu, antreprenoarea asociată la bulangeria „L’amour du pain“, care este şi administratorul afacerii.
Reţetele folosite de chef Daniel sunt dintre cele tradiţionale franţuzeşti, unele fiind chiar de la bunica sa.

Conceptul „Pâinea în aşteptare“

Cele două asociate de la „L’amour du pain“ intenţionează să lanseze un nou concept în Craiova, relativ nou şi în ţară: „pâinea în aşteptare“, după modelul „cafeaua în aşteptare“, consacrat în SUA şi în alte state. „Având în vedere că este un proiect cu suflet şi pentru că vrem să educăm într-un fel craiovenii, în sensul de a-i învăţa să dăruiască, introducem conceptul «pâinea în aşteptare». Oricare dintre clienţii noştri poate să plătească o pâine în plus, pe care urmează să o donăm persoanelor nevoiaşe din Craiova. Chiar rugăm clienţii noştri, pe această cale, să ne îndrume către familii nevoiaşe din Craiova cărora să le dăruim pâinea“, a spus Alina Gemescu.

Cea mai mare problemă: lipsa forţei de muncă

Dacă de clienţi nu duce lipsă boulangeria din Craiova, antreprenoarele au precizat că lipsa de personal este o mare problemă, în special în domeniul patiseriei, brutăriei şi cofetăriei. „Este o problemă reală. Nu ştiu dacă oamenii nu îşi mai doresc să muncească sau nu mai sunt atât de mulţi, dar este o problemă. Noi sperăm să depăşim şi acest impediment. Sau poate au ales să plece din ţară şi nu ştiu dacă este cea mai bună alegere pentru ei“, a spus Andreea Blagu. Chiar dacă patiserul-cofetar de origine belgiană este dispus să îi înveţe pe viitorii discipoli tainele meseriei, tot nu se găsesc doritori.
Cele două antreprenoare au menţionat că din lipsă de personal nu au deschis afacerea mai devreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS