7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGândaci şi paturi vechi la Secția de pediatrie de la SJU Craiova

Gândaci şi paturi vechi la Secția de pediatrie de la SJU Craiova

Zeci de copii din toată Oltenia sunt internați și tratați zilnic în clinicile de pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Multe dintre paturile în care stau micuții sunt de când a fost înființat spitalul. Un părinte care are copilul internat în Secția pediatrie II este revoltat de condițiile în care sunt internați micuții și mămicile lor. Bărbatul a făcut o postare pe o rețea de socializare în care se plânge de faptul că în salon sunt „paturi vechi de peste 30 de ani, miros insuportabil și gândaci”. Reprezentanții unității medicale au transmis că, dacă cineva are nemulțumiri legate de condițiile din spital, trebuie să se adreseze conducerii, în scris.

La etajul zece al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova se află clinicile de pediatrie ale celui mai mare spital din Oltenia. Părinții care au copiii internați aici se plâng de condițiile de internare. Aceștia spun că personalul medical se ocupă de copii și nu au reproșuri din acest punct de vedere, dar că ar trebui îmbunătățite condițiile hoteliere. Ultimul părinte care a sesizat condițiile precare din secție și-a internat copilul în spital sâmbătă. „Cum este posibil în secolul XXI să existe într-un spital de urgență asemenea condiții, asemenea paturi vechi de peste 30 de ani, să dormi cu copilul într-un pat 1500×800, dacă este și atât, fără perne, fără pături? Femeile sunt mușcate de fel și fel de gângănii, e un miros insuportabil în saloane. Fără un frigider unde să îți pui mâncarea, fără un dulap unde să îți pui hainele, fără, fără, fără….“, scrie tatăl.
În Secția pediatrie II de la Spitalul Județean Craiova sunt trataţi în jur de 2.500 de copii pe an. Aici se internează copiii care au doar patru-cinci zile de viață, dar și cei până la vârsta de 18 ani. Principalele afecțiuni de care suferă aceştia sunt cele ale căilor respiratorii și cele digestive. În urmă cu doi ani s-au făcut lucrări de igienizare aici.
Mai mulți părinți care au avut copiii internați în această secție și-au spus nemulțumirile.
„Sunt condiții inumane, țânțari, gândaci, mizerie, mobilier vechi, igrasie. Vara, la etajul nouă este de nedescris, dar am văzut personal destul de bun“, spune o mămică.
„Eu am trecut prin experiența asta, am dormit într-un pat de 1,20 cred, de fapt impropriu spus dormit. Am ațipit chircită într-un colț, câteva zile, deoarece trebuia să îi fac copilului loc. Insectele erau prezente peste tot, toaleta nespălată, igiena zero. Am evadat fără să aștept măcar să ies pe semnătură cu copilul. Mediul era de-a dreptul toxic!“, spune alt părinte.
„La Spitalul nr. 1 este plin de goange, am fost internată cu băiețelul și, când mi-am adus lenjerie de acasă, au început să țipe că lenjeriile lor sunt curate, pe lângă faptul că erau rupte și gri de la mizerie. Trebuia să păzesc copilul noaptea să nu se urce goangele pe el“, este părerea unei alte mămici.
„Strigător la cer, dar nimeni nu aude, nu vede. Rușine!“, este opinia altei mămici.
„E bine că la noi se construiește cea mai mare catedrală din Europa. Pentru spitale nu mai rămân bani“, mai spune un părinte nemulţumit.
Într-un interviu acordat la începutul acestui an, șefa Secției pediatrie II spunea că se face în permanență igienizare. O cauză a condițiilor neprielnice din secție este și faptul că pacienții și aparținătorii nu respectă normele de igienă ce se impun într-un spital. „Facem în permanență igienizare, personalul medical știe ce are de făcut, folosim dezinfectanți. Avem de lucru însă cu aparținătorii și cu unii pacienți care nu respectă normele de igienă ce se impun într-un spital. Vin mulți vizitatori, vor să intre la orice oră, chiar și noaptea, și e foarte greu să respectăm normele de igienă. Vin și doi-trei aparținători la un singur copil. Copiii trebuie să fie protejați de toți microbii care se aduc din exterior prin hainele și încălțămintea vizitatorilor. Noi asigurăm hrana copiilor, dar mulți aduc mâncare și de acasă, se face aglomerație și de multe ori ne luptăm cu obiceiurile lor. Cât stau în spital, le facem educație medicală“, declara, în urmă cu câteva luni, prof. univ. dr. Ileana Petrescu, care conduce de șapte ani Secția de pediatrie II din cadrul SJU Craiova.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Craiova spun că părinții care au nemulțumiri legate de condițiile din spital trebuie să facă adresă către conducerea spitalului, în care să îşi spună supărarea. „Nu comentăm pozele postate pe rețelele de socializare. Dacă cineva are nemulțumiri legate de condițiile din acest spital trebuie să se adreseze conducerii unității medicale, în scris. Conducerea va analiza cele semnalate și o să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației“, a spus dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt la SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS