7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii se întorc în şcoli neautorizate sanitar

Elevii se întorc în şcoli neautorizate sanitar

Sub pretextul, sau chiar situația de fapt, că sunt prinse în programe diverse de investiții, 149 de clădiri din județul Olt în care vor intra, de luni, 10 septembrie, copiii să învețe nu sunt autorizate sanitar, ceea ce înseamnă 29% din total. Pentru 146 de clădiri, cererile de autorizare înaintate de cei care au în administrare școlile au fost respinse de Direcția de Sănătate Publică Olt, pentru alte trei nici măcar nu s-a înaintat o astfel de cerere.
Apa este cea mai mare problemă în școli, lipsa sursei de apă potabilă sau apa care nu corespunde din punct de vedere al potabilității fiind cap de listă la deficiențe. Într-un top zece al deficiențelor constatate de inspectori în teren se mai regăsesc următoarele: clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri); mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire; iluminat natural şi/sau artificial necorespunzător; microclimat necorespunzător în unitatea școlară; grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine WC, cabine WC pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic); lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide; gard împrejmuitor incomplet sau inexistent.
„Din datele prezentate se observă o creștere a numărului unităților de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare (de la 105 în 2017, la 146 în 2018), dar în baza motivelor menționate în notificările de respingere am constatat că aproximativ 60% dintre acestea se regăsesc pe lista obiectivelor de investiții din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală 2015-2019 și 2017-2020“, menționează DSP într-un comunicat de presă.

27 de clădiri autorizate de pompieri, 106 neautorizate și alte câteva sute nesupuse autorizării

Situația este și mai gravă din punct de vedere al respectării normelor de protecție la incendiu. Dintr-un total de 417 unități publice de învățământ, la care se adaugă patru private, împreună totalizând 529 de construcții, s-a obținut autorizație de construcție pentru 27 de clădiri. Pentru alte 106 clădiri, aparținând altor 72 de entități școlare, este necesară obținerea acestor avize, iar cei în drept să solicite și să obțină avizarea sunt pasibili de amenzi între 5.000 și 50.000 de lei. Pentru celelalte 400 de clădiri, pentru că în ultimii ani nu s-au făcut lucrări care să necesite obținerea avizului ISU, iar clădirile datează din perioada în care nu exista legislație specifică în domeniu, nu există obligativitatea autorizării.
În ultima săptămână din august, o comisie mixtă constituită la ordinul prefectului, din care au făcut parte reprezentanții DSP, IȘJ, Consiliul Județean și Prefectură, a verificat toate școlile din județ, raportul urmând să fie întocmit de ISJ OLt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS