5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj44.300 de doljeni primesc pensia minimă

44.300 de doljeni primesc pensia minimă

Un sfert din numărul total al pensionarilor din județul Dolj încasează pensia minimă garantată de 640 de lei pe lună. Cei mai mulți au pensiile mult mai mici decât această sumă, însă primesc de la stat o indemnizație care se adaugă la acea pensie și, astfel, omul încasează 640 de lei pe lună, din iulie. Pensia medie pe județ a urcat și este aproape cât salariul minim net pe economie.

Datele statistice care privesc pensionarii doljeni arată nivelul de sărăcie din această parte a țării. În Dolj există 180.242 de pensionari, potrivit ultimelor date furnizate de Casa Județeană de Pensii Dolj. Dintre aceste persoane, 44.300 de doljeni beneficiază de pensia minimă garantată, care de la 1 iulie a crescut de la 520 de lei, la 640 de lei. Ceea ce înseamnă că un procent de aproximativ 25% din numărul total al pensionarilor doljeni încasează doar pensia minimă garantată. Este vorba fie de persoane care au lucrat la fostele CAP-uri, fie de persoane care nu au avut o vechime suficientă în muncă și nici de remunerații prea mari în timpul vieții active, pentru a beneficia de pensii mai mari. Cei 640 de lei sunt compuși din pensia de bază a persoanei, care poate fi și de 100-200 de lei pe lună, iar la această sumă ce rezultă din calculul pensiei de bază a persoanei, statul mai adaugă o indemnizație socială până la 640 de lei, cât este pensia minimă garantată. Acesta este motivul pentru care, de câte ori crește punctul de pensie pentru restul pensionarilor, persoanelor care primesc pensia minimă de 640 de lei nu li se măresc drepturile, pentru că acea majorare a punctului de pensie se adaugă la cei 100 sau 200 de lei care i s-ar cuveni de drept pensionarului respectiv și se diminuează indemnizația plătită de stat pentru ca venitul acelei persoane să ajungă la 640 de lei.

Doljul la extreme: 7.900 de pensii speciale

În condițiile în care un sfert din pensionarii doljeni sunt la limita sărăciei și câștigă pensia minimă de 640 de lei pe lună, Doljul are, la extremă, pensionari de lux cu venituri substanțiale, fiind vorba de pensiile speciale, care nu s-au calculat în funcție de contributivitatea fiecăruia, așa cum se întâmplă la pensiile oamenilor de rând. GdS titra zilele trecute că din numărul total de pensionari din Dolj sunt și 7.900 de persoane care încasează pensii speciale de la stat, cea mai mare astfel de pensie fiind de 24.300 de lei net (aproximativ 27.000 de lei brut). Statul nu a plafonat aceste pensii speciale, dar a putut plafona indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului.
Din cei 180.242 de pensionari din Dolj, cei mai mulți sunt pensionari de stat, care primesc pensie în limita contributivității pe care au avut-o în timpul vieții active, respectiv se încadrează aici 158.972 de persoane. Cea mai mare pensie din județ, calculată după contributivitate, este de 11.300 de lei și este încasată de un fost profesor universitar. Potrivit datelor de la CJP Dolj, pensionari care au lucrat în sistemul agricol mai sunt în număr de 19.900. Mai există 468 de pensii comunitare, respectiv persoane care au lucrat în străinătate, în special în Uniunea Europeană și se încadrează să primească pensie inclusiv pentru perioada lucrată în alte state (dacă acea perioadă este mai mare de un an), care se adaugă perioadei lucrate în România.

În medie, un pensionar câștigă cât un muncitor plătit cu salariul minim

Pensia medie pe județ a ajuns aproape cât salariul minim net. Astfel, dacă pensia medie pe județ este de 1.140 de lei pe lună, acest nivel este foarte apropiat de salariul minim net pe economie, care este de 1.162 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, un tânăr care lucrează și are și copii în întreținere câștigă aproximativ aceeași sumă cu un pensionar din județ, în medie.
Dacă pensia medie pe județ este de 1.140 de lei pe lună, iar în Dolj sunt 44.300 de pensionari cu pensia minimă, înseamnă că sunt foarte mulți pensionari cu pensii foarte bune, care depășesc media pe județ. Unele pensii sunt comparabile cu salariile celor care muncesc. Acest lucru nu înseamnă neapărat că pensiile sunt mari, ci că salariile sunt comparabile cu pensiile. Persoanele care muncesc, iar din salariul lor contribuie la stat pentru a fi bani necesari plății pensiilor câștigă într-o lună un venit similar cu cel al pensionarilor. Sau, de multe ori, cei care muncesc au un venit mult mai mic decât cei aflați la pensie.

Mai mulți pensionari decât salariați

În Dolj, numărul pensionarilor este ceva mai mare decât numărul angajaților cu contract de muncă. În timp ce există 180.242 de pensionari, numărul anagajților cu contract de muncă încheiat legal era de aproximativ 155.000, iar numărul total de contracte de muncă era de 177.000, în prima parte a anului, în sensul că existau persoane angajate care au două sau sau mai multe contracte. Chiar și dacă vom contabiliza și numărul de contracte de muncă, tot reiese că numărul pensionarilor este mai mare decât al salariaților cu acte în regulă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS