Cu pichamărul la geam, în parcarea asfaltată, dar privată

Autori


Craiovenii care locuiesc în blocul-turn I, de pe bulevardul Nicolae Titulescu, și cei din blocurile 46, 47 și 48 de pe strada Dâmbovița s-au trezit, ieri la prânz, cu pichamărul la geam. O parte din parcarea recent asfaltată și reabilitată cu bani de la bugetul local a căzut „pradă“ buldozerului care avea misiunea să spargă asfaltul și să scoată bordurile din fața blocurilor 46, 47 și 48 și din laterala blocului-turn. Motivul: terenul era privat, iar proprietarul a fost pus în posesie. Oamenii s-au revoltat și au oprit acțiunea utilajului care spărgea asfaltul, cerând ca proprietarul să vină cu documentele justificative și să le explice ce va face pe terenul dintre blocurile în care locuiesc. Între timp, au cerut lămuriri la primărie și la Inspectoratul Județean în Construcții, dar fără niciun rezultat.

Craiovenii care locuiesc în blocul-turn I, de pe bulevardul Nicolae Titulescu, s-au trezit, ieri la prânz, cu pichamărul la geam. O parte din parcarea recent asfaltată a fost spartă. (Foto: Lucian Anghel)

Agitație mare, ieri la prânz, în parcarea din fața blocurilor 46, 47 și 48 de pe strada Dâmbovița din Craiova. Localnicii au observat cum un utilaj dotat cu pichamăr spărgea de zor asfaltul din parcarea recent reabilitată. Pe asfalt apăruse o dungă trasată cu creta, iar utilajul avea misiunea să spargă toată zona marcată, pornind din laterala blocului I. Nu mai conta faptul că între blocul-turn și locul până unde trebuia îndepărtat asfaltul nu era mai mult de un metru, pichamărul urma să-și facă datoria. Paradoxal, constructorul chemat să spargă asfaltul era de la firma Delta ACM, aceeași care îl turnase cu circa două luni în urmă și reabilitase toată parcarea, în baza acordului-cadru de reparații străzi încheiat cu Primăria Craiova.

Oamenii au oprit acțiunea buldozerului și au cerut explicații. De la muncitorul de pe utilaj au aflat că acesta știe doar că a fost trimis să spargă asfaltul și că este teren privat. Nu înainte ca angajatul Delta ACM să puă mâna pe telefon și să-și informeze superiorii: „Nu mai pot să sparg, că s-a adunat lumea pe aici și face scandal. Am spart doar șase metri pătrați și am scos niște borduri. Acum stau. Nu mai pot lucra“. Apoi s-a întors către locatarii nemulțumiți. „Asta mi s-a spus să fac, asta fac! Da, tot noi (Delta ACM – n.r.) am asfaltat parcarea asta, dar acum trebuie spartă, pentru că e teren privat. Aștept să vină proprietarul cu actele“, a spus muncitorul, care s-a retras rapid undeva la umbră.

De la agitație, la haz de necaz

În așteptarea proprietarului și a explicațiilor de rigoare, localnicii au pus mâna pe telefon și au sunat la primărie. Mihaela Cătănoiu, care locuiește în blocul 46, l-a apelat pe Marian Ghencioiu, șeful Serviciului Administrare și Întreținere Drumuri din cadrul Primăriei Craiova. „Aveți o funcție la primărie, vă rog să trimiteți pe cineva să ne arate documentele, în ce bază sparge asfaltul proaspăt pus. Vreau să văd actele de proprietate, să văd dacă are proprietate pe scurgerea mea de la bloc. Domnule Ghencioiu, nu are rost să mă cert cu dumneavoastră, nu ne cunoaștem, dar eu vreau să am cunoștință de ceea ce se întâmplă în fața geamului meu. Dumneavoastră trebuie să fiți aliatul cetățenilor, nu dușmanul lor. Treaba dumneavoastră ar fi dacă aici se ridică o construcție și dacă îmi cade mie blocul!“, a susținut craioveanca la telefon. Aceasta s-a lămurit apoi că situația nu ține de acest serviciu al primăriei. „Păi și a cui e treaba, dacă nu a dumneavoastră“, a mai întrebat Mihaela Cătănoiu, care a sunat apoi la Inspectoratul Județean în Construcții Dolj. După mai multe încercări, a primit și un răspuns. E drept, unul clasic pentru o instituție publică: faceți o cerere scrisă. „Ce cerere să fac, doamnă, trimiteți pe cineva să vadă ce se întâmplă aici. Până vă fac eu cerere se sparge toată parcarea“, a sunat răspunsul nemulțumit al craiovencei.


Între timp, la fața locului a ajuns și o patrulă a Poliției Locale, dar care a avut doar misiunea să împiedice tulburarea ordinii și liniștii publice. Cum oamenii nu era puși pe scandal, ci doar așteptau niște explicații, polițiștii au plecat. Prilej pentru unul dintre localnici, mai șugubăț din fire, să facă haz de necaz. „E privat terenul, să înțeleg. Păi și ce pune aici, o privată, o iau și eu așa ca ăla fără wc. Deci decât la ăsta e privat… Aha, și noi pe unde mai intrăm în casă, pe potecă? Cine e comunistul care e băgat în treaba asta? Ăla e precis comunist, dar unu tare“, a spus bărbatul. Acesta a avut și un mesaj pentru proprietarul terenului de lângă blocul său: „Băi, tinerețe, ăla care ești cu proprietatea aici, vino și tu măcar să ne cunoaștem, să știm ce pui tu aici. Găini, ouă, ce pui tu, dar vino să ne cunoaștem, că doar vom fi vecini acum. Așa se face la mine la țară, la Moțăței, dar până una alta, tu scoate acum utilajele ăstea de aici, nu mai săpa că ne dărâmi blocul! Sau fărâmă ce fărâmi și mai lasă-ne și nouă ceva din el. Aaa, și fi atent, până termini tu pe aici cu lucrarea, îți dau o cameră la mine, că am trei. Îți dau un dormitor, dai și tu ceva pe el acolo, că și așa plătesc întreținere mare“.

Locatarii s-au revoltat și au oprit acțiunea buldozerului. Au aflat însă că terenul unde se sparge asfaltul este proprietate privată (Foto: Lucian Anghel)

„De la primărie ni s-a spus că este tulburare de posesie“

Lăsând gluma la o parte, Mihaela Cătănoiu le-a transmis localnicilor punctul de vedere al primăriei, așa cum a rezultat din discuția telefonică purtată cu Marian Ghencioiu. „Ni s-a spus că ceea ce facem noi acum este tulburare de posesie, că aici probabil este pusă în posesie o persoană și că nu au ei nicio treabă. Este un teren privat și nu mai au nicio responsabilitate în acest sens. Mi s-a spus că nu se ating de mal, doar că trebuie să spargă parcarea, pe care, culmea, doar ce au asfaltat-o, ca să i se dea proprietarului terenul așa cum a fost înainte, dar înainte a fost tot parcare, doar că era beton, nu asfalt. Nu înțeleg de ce mai dai acum acest asfalt la o parte“, a explicat femeia. „Noi vrem să contestăm această punere în posesie. Cum dispui tu o punere în posesie între două blocuri între care nu sunt nici 50 de metri. Până la urmă, aici e cale de acces pentru mașini. Unde mai intră salvarea, pompierii?“, a adăugat craioveanca de la blocul 46. „Este un spațiu mic, sperăm să nu se dea autorizație de construire pentru vreun bar sau ceva, ca să nu mai spun de vreun bloc. Nu văd unde se poate construi ceva aici. Se va surpa pământul de lângă blocurile 46 – 48, dacă se sapă acolo“, a mai spus alt localnic. Utilajul a părăsit până la urmă parcarea, fără a mai sparge vreo altă porțiune de asfalt.

GdS a încercat să afle de la autoritățile locale cine răspunde de această situație, mai ales că parcarea care urma să fie spartă a fost reabilitată în baza unui acord-cadru plătit cu bani de la bugetul local. Or, dacă primăria știa că o parte din parcare nu este domeniu public, ci teren privat, de ce a mai asfaltat? Și dacă s-a plătit pentru asfaltarea unui teren privat se mai recuperează acești bani, care sunt, până la urmă, ai craiovenilor? Legat de intervenția scurtă a Poliției Locale, directorul executiv al instituției, Octavian Mateescu, a precizat că, fiind vorba doar de asfalt spart, este treaba primăriei și a Direcției Patrimoniu. „Dacă era o lucrare privată, o fundație sau altceva, atunci puteam să verificăm noi. Așa am venit doar pentru a se evita tulburarea ordinii și liniștii publice, dar nu a fost cazul“, a mai spus Mateescu.

Cel care a lămurit cât de cât lucrurile a fost viceprimarul Stelian Bărăgan. „A venit cineva la mine să semnez un Certificat de Urbanism pentru acel teren, pentru construirea unui magazin din ce am constatat, dar am refuzat, pentru că vreau să vedem exact cum stau lucrurile în acea parcare. Este a noastră, este privată, de ce s-a asfaltat? Oricum, pentru lucrările făcute în acea zonă nu s-a decontat nimic până acum. O să analizăm bine situația, să vedem ce e cu acel teren și de ce nu a fost împrejmuit, dacă era privat. Ni s-a cerut să-l dăm degrevat de sarcini, dar și noi îl putem amenda pe proprietar pentru că nu a îngrădit anterior terenul“, a precizat Bărăgan.Comenteaza acum

Alte stiri

1 martie 2019

Alunecare de teren în comuna Bustuchin, în zona râului Amaradia

Câteva gospodării din comuna Bustuchin sunt afectate de o alunecare de teren reactivată ca urmare a precipitaţiilor din ultima perioadă. Alunecarea de teren se manifestă în zona râului Amaradia, iar câteva gospodării se află în apropiere şi ...

Sumarul ediției de joi, 12 iulie 2018

Actualitate

» Poroşenko: În Ucraina nu este un conflict îngheţat, ci un război fierbinte
» Aplicaţie pentru mobil, care reduce emoţiile negative, creată de psihologii Universităţii „Babeş-Bolyai”
» Execuţia unui condamnat la moarte a fost suspendată după ce a fost deschis un proces care vizează substanţa letală care urma să fie folosită
» Un bărbat a ajuns la spital după ce a fost atacat de un urs în centrul unui oraş din România
» KMG International vrea în continuare să cumpere un pachet suplimentar de 26,7% la Rompetrol Rafinare
» Guvern: Schema de ajutor destinată crescătorilor de porci din rasele Bazna/Mangaliţa, deschisă permanent pentru înscriere
» Un craniu de mastodont, un strămoş al elefantului, descoperit în Franţa
» Incendiul de la transformatorul din cadrul Hidrocentralei Porţile de Fier 1 a fost stins
» Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere un proiect care prevede majorarea sumelor din programul “Bani de liceu”
» Mehedinţi: Incendiu la un transformator electric la Porţile de Fier 1
» Marea Britanie: Guvernul a prezentat oficial planul privind viitoarea relaţie cu UE după Brexit
» Structura creierului fiecărui individ este unică (studiu)
» Guvernul a prelungit până la 31 iulie termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit
» Germania, Italia şi Austria promit mai multe eforturi pentru a asigura securitatea la graniţele UE
» NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova
» Emmanuel Macron: Donald Trump ”nu a spus niciodată că intenţionează să se retragă din NATO”
» Iohannis: Am transmis aliaţilor că România va creşte anul viitor numărul de personal în Afganistan la peste 950
» Turcia: Zeci de militari, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru participare la puciul eşuat
» Debutează a doua ediţie a Slowride Transalpina Fest
» Gorj: Se ia apa în două cartiere din Târgu Jiu
» Restricții de circulație pentru meciul din Supercupa României dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj
» Bulgar prins în vama Calafat cu 800 de parfumuri posibil contrafăcute
» Rotație a militarilor din contingetul polonez de la Craiova
» Reuniunea NATO: Trump ar fi amenințat cu retragerea din Alianță
» Tensiunile comerciale afectează ritmul de creştere al Uniunii Europene
» CRIZA din Catalonia: Un tribunal din Germania a decis că fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extrădat în Spania
» Lazăr despre Kovesi: Este o tradiţie în a valorifica procurorii cu expertiză

Publireportaj

» CJ Dolj investeşte în serviciile de asistență socială și protecția copilului
» Locuri de muncă în Belgia pentru tinerii din Oltenia

Local

» Cursuri de formare profesională în Râmnicu Vâlcea şi Horezu
» Doljean implicat într-un accident pe centura municipiului Caracal
» S-a răsturnat cu căruţa în prăpastie şi a murit

Dolj

» Căldura se ieftinește și debranșarea se interzice
» Secretara de la Drept rămâne după gratii
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj va avea doi directori adjuncţi
» Începe modernizarea infrastructurii rutiere şi a reţelei de canalizare
» Secţia de Drumuri Naţionale va demola podeţele subdimensionate de pe DN 67, în Bumbeşti-Piţic
» Viceprimarul din Târgu Jiu ar putea scăpa de incompatibilitate, prin modificarea legii
» Se caută soluţii pentru plata integrală a salariilor la Primăria Motru
» Gorj: Nonagenar dispărut de la domiciliu

Sport

» Fotbaliștii Filiașiului s-au reunit la Policlinică
» Craiova și-a prezentat noutățile
» Bogdan Burcea: „Vrem să aducem câștigătoarea Ligii Campionilor la Craiova“
» Nu rata mâine suplimentul sportiv gratuit dedicat Supercupei României!

Sanatate

» Lipsesc materiale sanitare de la Spitalul Județean Craiova
» Trei probleme pediatrice grave

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Salată italiană, cu ton şi orez brun

Top