Lucrările la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu sunt în continuare blocate. Prefectul judeţului Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că există încă probleme cu doi proprietari de teren de pe culoarul de exproprieri, care încă nu au rezolvată partea de titluri de proprietate. Ciprian Florescu a precizat că a întocmit o adresă pe care a trimis-o Oficiului de Cadastru şi la ANRP pentru a solicita lămuriri. Potrivit prefectului, legislaţia este restrictivă în anumite situaţii, care se regăsesc şi în cazul variantei ocolitoare. Este vorba de doi cetăţeni care au fost trecuţi pe lista de despăgubiri, a fost aprobat culoarul de exproprieri, după care s-a descoperit că respectivii nu deţineau titluri de proprietate, deşi aveau de mulţi ani terenul în posesie. Reprezentantul guvernului în teritoriu a mai spus că se aşteaptă răspunsul la adresa trimisă. Florescu spune că nu mai ştie ce soluţii să aplice în cazurile respective: emiterea de titluri de proprietate pe culoarul de expropriere sau emiterea unui ordin care să reglementeze situaţia. Cei doi cetăţeni deţin terenul de mai mulţi ani, dar nu au şi actele doveditoare.

Lucrările ar fi trebuit să fie gata din 2016…

Varianta ocolitoare trebuia să fie finalizată încă din luna octombrie a anului 2016, însă lucrările sunt blocate din toamna anului trecut. Bugetul pentru lucrări este de 151 de milioane de lei, iar contractul a fost câştigat de firma Collini Lavori. Centura ocolitoare a municipiului va fi construită pe DN 66, care traversează Târgu Jiu de la sud la nord, precum şi pe drumul naţional secundar DN 67D. Proiectul presupune realizarea unei variante de ocolire atât prin estul oraşului, cât şi prin vestul acestuia: varianta est (cei mai mulți kilometri de centură) va asigura legăturile pe partea de est între Filiaşi (DN 66), Râmnicu Vâlcea (DN 67) şi Petroşani (DN 66) și are o lungime de 14,9 km. Varianta vest asigură legăturile între Filiaşi (DN 66), Drobeta Turnu Severin (DN 67) și Băile Herculane (DN 67D) și are o lungime de 5 km. În proiect sunt cuprinse lucrări de amploare, precum poduri peste Jiu, Amaradia şi calea ferată, dar şi două pasaje supraterane, ce vor trece peste Drumul Naţional 67.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.