7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFermierii din Olt au ajuns în situația de a-și arunca tomatele la gunoi

Fermierii din Olt au ajuns în situația de a-și arunca tomatele la gunoi

Fermierii din zona de sud a județului au ajuns să vândă tomatele cu 40-50 de bani kilogramul, la angro, după ce primii care le-au scos pe piață s-au bucurat și de prețuri de 15 lei/kg și chiar mai mult. A venit rândul să culeagă, acum, și fermierii care nu au investit în instalații de încălzire, dar au solarii și s-au înscris în programul „Tomata“ prin care li se dau 3.000 euro dacă fac dovada, cu acte, că au vândut 2.000 kg. Doar că producția este atât de mare (numai în județul Olt, județ cu cei mai mulți beneficiari, s-au înscris peste 3.000 de producători pentru ciclul I de producție) încât deja nu mai au cui să vândă, nereușind să livreze în marile lanțuri de magazine.
Succesul programului „Tomata“ s-a întors împotriva producătorilor. Cu perspectiva ca fiecare dintre membrii familiei să poată încasa câte 3.000 de euro, mulți fermieri au accesat în nume propriu programul și au arendat și membrilor familiei câte 1.000 m.p. de solar. Banii au venit, în conturile unora, în conturile altora urmează să intre, însă producția din aceste zile este aproape compromisă. Sunt atâtea roșii pe piață încât prețul a scăzut până la valori derizorii. Ba, mai mult, mizând doar pe tomate, producătorii nu au mai cultivat legume care au în acest an prețuri foarte bune pe piață: varză, ardei etc. „Anul trecut s-a aruncat varza, ajunsese la un preț de nimic, iar anul ăsta are un preț de nu-ți vine să crezi… Am pus tomate, să luăm banii, toată lumea a pus pentru cei 3.000 de euro. Am arendat și la membrii familiei părți din solar, să ia și ei 3.000 euro“, a declarat Marius Delcea, un fermier din comuna Cilieni. Acesta spune că sunt în localitate fermieri care nu au mai avut ce să facă și au aruncat marfa, după zile bune de stat degeaba în piața angro din Cilieni.
Același fermier mai atrage atenția asupra unui aspect semnalat în repetate rânduri autorităților, anume acela că le este foarte greu să comercializeze cu acte, pentru că intermediarii nu taie aproape niciodată facturi. „Trei sferturi și-au cumpărat ștampila“, mai spune fermierul, dezvăluind și prețul: 500 – 600 de lei dovada că ai vândut cu factură cele 2 tone, cum solicită programul.

„Atâta timp cât cultivă Precos nu vor intra în supermarket“

Deși e de acord că foarte mulți fermieri s-au înscris în programul „Tomata“ în acest an și că producția este mare, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că nu programul guvernamental este vinovat de supraproducție. „Să ne uităm la mai multe aspecte, să nu blamăm acest program, care este bun. Poate că n-ar fi rău să se extindă și la alte culturi, la alte categorii de legume. Pe de altă parte, atâta timp cât vor cultiva Precos, nu intră cu ele în hipermarket, nu rezistă acest soi. (…) Din cauza temperaturilor foarte mari s-au maturat repede, fiind soiuri extratimpurii“, a spus Păunel.
Cert este că prețurile în piețe angro sunt foarte mici, iar producătorii stau zile în șir cu marfa în soare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS