Sindicaliștii din Sănătate au amânat cu o săptămână acțiunile de protest, continuând negocierile cu responsabilii din guvern, nemulțumirea fiind regulamentul de sporuri care poate duce chiar la diminuări de salarii.
Creșterile substanțiale de salarii, urmare a aplicării grilei din 2022 pentru asistenți și medici, au născut, deși pare greu de crezut, mai multe nemulțumiri în rândul personalului medical. Sindicaliștii SANITAS, cea mai mare forță sindicală din domeniul sanitar, atrag atenția că odată cu creșterile de salarii s-au produs și inechitățile la care liderii făceau referire încă de la finele anului trecut. Cum de cel mai înalt nivel al salariilor, la care în alte ramuri bugetare se ajunge de-abia în 2022, beneficiază doar asistenții medicali și medicii, primele nemulțumiri vin din rândul personalului medical și auxiliar din sistem.
Dincolo de nivelul salarial, în acest moment se duc negocieri dure pentru regulamentul de sporuri. Sindicaliștilor li s-a pus în față Anexa 10, un document pe care îl contestă și care, spun aceștia, va face ca anumite categorii de personal să plece acasă în lunile următoare cu bani mai puțini decât în februarie.
Liderul Uniunii Județene Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a declarat că infirmierii, spre exemplu, ar avea în baza aplicării sporurilor prevăzute de aceste anexe scăderi între 200 și 400 de lei, urmare a faptului că salariile acestei categorii de personal nu au crescut de la 1 martie. Medicii sunt altă categorie nemulțumită, în cazul lor, cum salariile au crescut substanțial, anexa 10 prevăzând sporuri în valori absolute, nu în procente, mai mici decât ale personalului mediu. De altfel, sindicaliștii nu sunt doar nemulțumiți, ci și nedumeriți, neînțelegând cum ar putea să coexiste o anexă în care sunt prevăzute sporuri procentuale și alta în care se menționează valori. „Asta încă nu înțelegem nici noi, e o nebunie. Am propus deocamdată înghețarea sporurilor la nivelul la care s-au acordat până acum, până când se încheie negocierile. Trebuie să se adopte o decizie, pentru că se încheie luna, trebuie calculate salariile“, a declarat Dumitrescu.
Anexa 10 care a născut nemulțumiri prevede, spre exemplu, în cazul unui medic primar, gradația V, un spor de 1.194 de lei, pentru un medic rezident anul I – 1.812 lei, pentru un farmacist primar, gradația V – 5.853 de lei, pentru o infirmieră gradația V – 2.014 lei etc. Valorile aflate în anexa care este supusă transparenței decizionale sunt greu de înțeles pentru sindicaliști. „Sunt sporuri pentru condiții de muncă, nu sunt sporuri compensatorii și nici ajutoare sociale, trebuie ca guvernanții să înțeleagă acest lucru. Se acordă pentru faptul că oamenii lucrează în acele condiții, nu pentru că trebuie compensate diferențele salariale“, a declarat Dumitrescu.
Dincolo de valorile din anexa aflată în transparență, sindicaliștii contestă și încadrarea în plafonul de 30% cheltuieli salariale la nivelul ordonatorului principal de credite. Cum sunt spitale sau secții în care există spor de 100%, ținând cont de încadrarea în plafon, acestea nu se vor mai putea acorda la același nivel.
Sindicaliștii din Olt ar fi trebuit să protesteze, marți, 20 martie 2018, în București, însă federația națională sindicală a amânat cu o săptămână declanșarea protestelor.