Judecătorii Curții Supreme au hotărât să respingă o cale extraordinară de atac formulată de craioveanul Florin Nisipașiu, condamnat definitiv la zece ani de închisoare după ce a înjunghiat de mai multe ori un bărbat de 30 de ani.
Condamnat definitiv la zece ani de închisoare pentru tentativă de omor, port de cuțit fără drept și tulburarea ordinii şi liniştii publice, Florin Cristian Nisipaşiu, de 30 de ani, din Craiova, a încercat să scape de pedeapsă cu ajutorul unui recurs în casație, o cale extraordinară de atac împotriva unei hotărâri definitive.
Florin Nisipașiu a fost acuzat că, în iunie 2015, în urma unui scandal izbucnit într-un club de pe bulevardul Nicolae Titulescu din Craiova, a înjunghiat un bărbat de mai multe ori.
Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2015, în jurul orei 3.30, craioveanul Cosmin Ştefan, doi fraţi ai săi şi mai mulți prieteni au mers într-un club de pe bulevardul Nicolae Titulescu. Acolo era şi Nisipaşiu, care a venit la masa lor şi a început să-i reproşeze lui Cosmin Ştefan că i-a făcut avansuri unei prietene de-ale lui. Discuţiile au continuat, iar Ştefan a spus la un moment dat că el şi fraţii lui nu sunt sclavii nimănui, după care a început scandalul.
„Riposta verbală a persoanei vătămate l-a deranjat probabil pe inculpat, care a devenit agresiv şi l-a lovit pe Ştefan Cosmin de două ori cu palma peste faţă, iar apoi cu un cuţit în zona obrazului stâng şi în mâna dreaptă. În urma loviturilor primite, persoana vătămată s-a dezechilibrat şi s-a aplecat către masă, timp în care a fost înjunghiată de inculpat cu cuţitul în zona hemitoracelui stâng şi hemitoracelui drept“, au reținut procurorii doljeni. Ulterior, Cosmin Ștefan a fugit către supermarketul Billa, de unde a luat un taxi și a mers la Spitalul de Urgență Craiova. În urma anchetei s-a mai stabilit că, în timpul scandalului, Nisipașiu a tras mai multe focuri cu un pistol cu bile de cauciuc în direcția fraților lui Ștefan Cosmin. Agresorul nu a fost găsit de polițiștii craioveni, iar la începutul lunii august 2015 a fost dat în urmărire internațională în baza unui mandat de arestare preventivă emis de instanță.
Face zece ani de închisoare pentru tentativă de omor
Nisipașiu a fost deferit justiției în septembrie 2015, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Ulterior, în noiembrie 2015, Florin Cristian Nisipaşiu a fost prins în Italia, iar după două luni a fost extrădat. În iulie 2016, inculpatul a fost găsit vinovat și condamnat la zece ani și opt luni de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, tulburarea ordinii și liniștii publice și port de armă fără drept.
A urmat apelul, iar în iunie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar. Nisipașiu a fost achitat pentru infracțiunile de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și port de armă fără drept, iar pentru celelalte infracțiuni a primit o pedeapsă totală de zece ani de închisoare. Din pedeapsa primită se scade perioada în care inculpatul a fost arestat preventiv, de pe 19 noiembrie 2015 și până pe 8 iunie 2017.
După ce a fost condamnat definitiv, în septembrie, Nisipașiu a formulat la Curtea Supremă un recurs în casație, iar la sfârșitul lunii octombrie acțiunea i-a fost respinsă. „Respinge ca nefondat recursul în casaţie declarat de inculpatul Nisipaşiu Florin împotriva deciziei penale nr. 1019 din data de 8 iunie 2017 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru cauze cu minori. Definitivă“, se arată în hotărârea instanței. În urma acestei hotărâri, inculpatul trebuie să execute în continuare pedepasa stabilită de judecătorii craioveni.
Recursul în casație
Potrivit legii, hotărârile definitive pot fi supuse casării numai în câteva cazuri, cum ar fi atunci când un inculpat a fost condamnat de o instanță inferioară celei competente, inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală ori instanța a aplicat o pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege. Instanţa poate respinge recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, și admite, caz în care poate dispune achitarea inculpatului, încetarea procesului penal ori rejudecarea cauzei de către instanţa de apel sau de instanţa competentă.