„Craiova Culturală“ se ascunde hoțește

„Craiova Culturală“ a făcut mult zgomot, a cheltuit 1.000.000 de euro și a dispărut, dar nu fără urmă (Foto: arhiva GdS)


GdS a câștigat definitiv procesul cu Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, pentru accesul la contractele prin care acest ONG a cheltuit circa 1.000.000 de euro din bugetul orașului în perioada 2013-2015. Asociația a refuzat până acum să prezinte opiniei publice aceste documente. Notificarea jurnaliștilor, trimisă prin curier poștal, a fost returnată, pe motiv că asociația înființată de autorități nu mai are sediul în clădirea principală a Primăriei Craiova și nici nu i se cunoaște noua adresă. După declanșarea investigației DNA, conducerea asociației a dat bir cu fugiții. Întrebată dacă deține documentele justificative pentru sumele cheltuite din banii publici, Primăria Craiova ridică din umeri.

În perioada 2013-2015, Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“(ACCEC) a primit de la bugetul local fonduri de peste 1.000.000 de euro, bani pe care i-a cheltuit netransparent și discreționar. ONG-ul care a gestionat participarea Craiovei în competiția pentru desemnarea drept capitală europeană a culturii a refuzat sistematic solicitările făcute de jurnaliștii GdS în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. În repetate rânduri, ziariștii au cerut asociației să pună la dispoziția publicului documentele justificative pentru aceste cheltuieli. Între timp, organele statului au luat la puricat actele asociației, descoperind nereguli în contabilitate. Pe de altă parte, procurorii DNA au deschis o investigație penală, pentru a vedea dacă fondurile publice au fost alocate acestui ONG prin abuz în serviciu. Dosarul preluat de DNA – Structura Centrală se află acum în faza urmăririi penale in rem (față de cauză).

La rândul ei, GdS a arătat deja că în cazul ACCEC au fost încălcate legi importante, cum ar fi Legea finanțelor publice locale și Legea achizițiilor publice. Totuși, lista completă a cheltuielilor și contractele încheiate de această asociație conectată la sacul cu bani al bugetului local au rămas până acum un mister pentru opinia publică. În urmă cu mai bine de un an, GdS a început demersurile pentru desecretizarea arhivei ACCEC.

În data de 25 august 2016, jurnaliștii au depus o solicitare în baza legii accesului la informații pentru obținerea documentelor din arhivă. Deoarece asociația nu a răspuns solicitării, GdS a inițiat o acțiune în justiție, câștigând definitiv procesul. Hotărârea de fond a instanței (18 ianuarie 2017) a rămas definitivă la recurs (22 iunie 2017). Judecătorii au hotărât că Asociația „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“ „este obligată să ofere informațiile de interes public referitoare la modalitatea în care au fost cheltuite fondurile obținute ca finanțare din bugetul local al municipiului Craiova“.

Primăria nu știe unde a dispărut ACCEC

GdS a așteptat o perioadă rezonabilă ca asociația să se conformeze voluntar deciziei instanței și să transmită informațiile solicitate. Cum acest lucru nu s-a întâmplat în termenul legal (30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii), GdS a trimis o notificare prin care cerea ca informațiile să fie transmise în maximum cinci zile de la primirea solicitării. Notificarea, transmisă prin curier poștal ca recomandată cu confirmare de primire, a fost însă returnată de la adresa oficială a ACCEC (str. A.I. Cuza nr. 7 – sediul Primăriei Craiova). Motivul este acela că destinatarul este „mutat de la adresă, fără să fi comunicat noua adresă“. Pare un joc de-a șoarecele și pisica, dacă nu ar ascunde un aspect penal, anume refuzul de a pune în executare o hotărâre judecătorească definitivă.

În legătură cu sediul ACCEC, trebuie făcute câteva precizări importante. În 2013, când a fost înființată această asociație, sediul a fost desemnat ca fiind în clădirea principală a Primăriei Craiova (str. A.I. Cuza nr.7), printr-un contract de comodat (11 iulie 2013), fără a indica o cameră anume. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire. Așadar, contractul pentru sediu a expirat din 2016, dar cum actul constitutiv nu a mai fost modificat din 2015, oficial nu este precizată nici o nouă adresă. Potrivit legii (OG nr. 26/2000), schimbarea sediului asociației poate fi decisă de Adunarea Generală (AG) sau de Consiliul Director (CD) al unei asociații, „dacă această atribuție este prevăzută expres în statut“ (art. 21, alin 3). În cazul nostru, nefiind o prevedere expresă, schimbarea sediului este decisă de AG, care hotărăște astfel și modificarea actului constitutiv (art. 21, alin 2, lit f). După cum am arătat însă mai sus, ultima ședință a AG menționată la judecătorie datează din 28 august 2015, atunci când au fost numiți în funcții Lucian Dindirică (manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“) – președinte și Vlad Drăgulescu (manager Filarmonica „Oltenia“) – vicepreședinte. Din Consiliul Director mai făceau parte Lia Olguța Vasilescu – primarul Craiovei, Antoniu Zamfir (manager „Opera Română“ Craiova) și Adriana Teodorescu (manager Teatrul pentru Copii „Colibri“). Așadar, sediul oficial al ACCEC (opozabil terților) este cel prevăzut în ultima modificare a actului constitutiv (28 august 2015), respectiv pe str. A.I. Cuza nr. 7, în clădirea principală a Primăriei Craiova. În condițiile date, rămâne un mister unde este păstrată arhiva asociației, cu documentele justificative privind cheltuielile bugetare de peste 1.000.000 de euro din perioada 2013-2015.


Reprezentanții ACCEC riscă plângeri penale

În acest moment, neclar este și cine asigură de facto conducerea ACCEC. Potrivit ultimelor înregistrări de la judecătorie, Lucian Dindirică a fost numit președinte pentru perioada 28 august 2015 – 28 august 2016, dar el și-ar fi dat demisia înainte de expirarea mandatului, pentru că a câștigat un mandat de consilier local la alegerile din 5 iunie 2016. În locul său, ar fi fost ales Vlad Drăgulescu, actualul director artistic de la Teatrul Național „Marin Sorescu“. Informațiile privind aceste modificări provin însă din declarațiile celor implicați, ele nu sunt confirmate prin acte înregistrate la judecătorie.

Recent, Vlad Drăgulescu a fost înștiințat telefonic de jurnaliștii GdS că urmează să primească notificarea cu obligația statuată de judecători de a furniza informațiile privind cheltuielile ACCEC. El susține că nu mai este președinte al asociației, deoarece inclusiv noul mandat (cel neînregistrat la judecătorie) „a expirat“, iar arhiva trebuie căutată. „Foștii“ membri în conducerea ACCEC sunt și acum persoane publice, în funcții și demnități publice. Întrebați despre documentele asociației, ei ridică din umeri.

Pe de altă parte, documentele ar trebui să se găsească și în arhiva Primăriei Craiova. Ca gestionar al banilor publici și membru ACCEC, primăria are dreptul, dar și obligația legală să obțină aceste documente. În acest sens, GdS a solicitat primăriei să precizeze dacă deține acte justificative pentru cheltuielile bugetare ale ACCEC din perioada 2013-2015.

Întrebarea noastră era una simplă, care presupunea un răspuns de tipul „da“ sau „nu“. Cu toate acestea, răspunsul a venit după mai mult de zece zile. „Organizarea evidenței financiar contabile și răspunderea pentru cheltuirea sumelor primite din resursele obținute de la bugetul local a fost realizată de către Asociația «Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021»“, se spune în acesta. Vi se pare un răspuns tranșant și cinstit?

În condițiile enunțate mai sus, GdS urmează să pună în executare hotărârea definitivă a instanței. Evident, urmează și plângerile penale pe numele celor care refuză să respecte hotărârea judecătorească.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 8 decembrie 2017

Actualitate

» România, pe ultimul loc în UE după ponderea cheltuielilor pentru protecţie socială în PIB
» Guvernul vrea închisoare pentru patronii care nu plătesc contribuțiile sociale pentru angajați și alte impozite (proiect)
» Record în SUA: Rata şomajului se menţine la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 17 ani
» România încheie anul 2017 doar cu 15 kilometri noi de autostradă
» Dosarul Tel Drum – Murgeanu a reconstituit la DNA întâlnirea cu Dragnea din benzinărie
» Peste 7 candidaţi pe loc la şcolile de poliţie
» Prima Casă 2018: noi criterii de evaluare de la bănci
» Guvernul intenţionează să aloce 1,6 miliarde de Euro pentru 4 corvete, construite şi dotate în România
» BNS organizează proteste în Piața Revoluției și Piața Victoriei, pe 12 decembrie
» Comisia Europeană recomandă Consiliului European să constate că s-au înregistrat progrese suficiente
» Răzvan Murgeanu, fost secretar de stat, în faţa procurorilor în dosarul Tel Drum
» Doljean condamnat pentru furt, încarcerat
» Mesajul Președintelui Iohannis transmis cu prilejul Zilei Constituției României
» Trecerea la noul Mers al Trenurilor 2017 – 2018
» Maior: Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României și euro-atlantică
» Astăzi se sărbătoreşte Ziua Constituției României
» Două proiecte din județul Dolj participă în Campionatul de Bine
» Şase drumuri naţionale, închise circulaţiei

Publireportaj

» Noua locație MABO Utilaje și Îngrășăminte Oltenia
» Modernizare DJ 552 Craiova-Mofleni-Bucovăţ-Terpeziţa-Sălcuţa-Vîrtop-Caraula-Cetate,km 4+200 – 71+771
» Daruri pentru copiii din Malu Mare

Dolj

» Dolj: Sancţiuni de aproape 80.000 de lei aplicate societăţilor din domeniul morărit – panificație
» Craiovean prins băut la volan
» Dolj: Accident de circulație cu răniți ușor
» Craiova: „Marin Sorescu, în postume“
» Teatru pentru copii “Ziua în care a fugit somnul”, sâmbătă la Craiova
» Craiova: Minor, cercetat pentru conducere fără permis
» Semirablele pe datorie ale RAT Craiova

Gorj

» Stadionul Municipal din Târgu Jiu generează costuri, deşi nu este pus în funcţiune
» Gorjenii reclamă cel mai mult băncile la Protecţia Consumatorului furnizorii de telefoane şi tablete
» Gorj: Consiliul Local Rovinari, în pragul dizolvării
» Ninsori și viscol la munte în weekend
» Gorj: Bărbatul dispărut în lacul de la Tismana ar fi ameninţat că se sinucide
» Staţiunea Rânca, pregătită de autorităţi pentru sezonul de iarnă
» Tiberiu Tătaru, noul director al Căminului de bătrâni de la Suseni

Olt

» Olt: Braconieri reținuți după ce i-au amenințat pe polițiști cu arme albe

Mehedinţi

» UPDATE – Mehedinţi: O persoană a fost prinsă sub un tractor în localitatea Comanda
» Mehedinţi: Vernisaj de pictură la ISU Drobeta
» Mehedinţi: Zeci de jandarmi implicați într-o acțiune de împădurire
» Mehedinţi: Accident soldat cu o victimă pe centura ocolitoare a Severinului
» Mehedinţi: Încă o acţiune preventivă în şcoli

Vâlcea

» Vâlcea: Încarcerat timp de 2 ani şi jumătate pentru că a tăiat ilegal 6 arbori
» Vâlcea: Arme de vânătoare ridicate de la două persoane care ar fi împuşcat un câine
» Colinde şi spectacole dintre cele mai diverse în centrul Râmnicului

Sport

» Fotbal / Mangia și Bancu au prefațat partida cu Gaz Metan Mediaș (video)
» Fotbal / George Boștină, la naționala Under 17
» Fotbal / Cristiano Ronaldo a câştigat Balonul de Aur 2017
» Svetlana Kuznetsova nu va participa la Australian Open
» Handbal (f): România a câştigat grupa A de la Campionatul Mondial

Sanatate

» Primul Spital de Oncologie şi Radioterapie pentru copii va fi construit în Bucureşti

Top