17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWater Park-ul Craiovei seacă bugetul local

Water Park-ul Craiovei seacă bugetul local

Water Park-ul Craiovei, pustiu în perioada sezonului rece, consumă lunar sume importante de la bugetul local
Water Park-ul Craiovei, pustiu în perioada sezonului rece, consumă lunar sume importante de la bugetul local

Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului se dovedește o adevărată gaură neagră pentru bugetul local al Craiovei. Water Park-ul nu a reușit să-și acopere cheltuielile de întreținere nici măcar în luna august, când a fost vizitat de 5.849 de clienți plătitori, potrivit datelor oferite de municipalitate. Lucrurile au stat mult mai rău în lunile următoare. În septembrie și octombrie, când parcul acvatic a devenit funcţional doar la interior, diferența dintre cheltuieli și încasări a depășit lunar suma de 135.000 de lei, deficitul urmând să fie suportat de primărie, din bugetul local. Dacă situația nu se va îmbunătăți subit în următoarele două luni, ceea ce e puțin probabil, ar însemna ca Water Park-ul Craiovei să consume din bugetul local, până la sfârșitul anului, circa 600.000 de lei, adică peste 130.000 de euro.

Investiția de 20 de milioane de euro a Primăriei Craiova (10 milioane de euro fonduri europene), ce a constat în construirea în Parcul Tineretului a unui Complex de agrement acvatic, s-a transformat încă de la inaugurare într-o povară pentru bugetul local al orașului. După ce s-a amânat de mai multe ori termenul de finalizare a obiectivului, Water Park-ul și-a deschis porțile pe 11 august, iar câteva mii de craioveni au profitat de ultimele săptămâni de vară pentru a testa toboganele și bazinele din dotarea complexului. Când a tras însă linie după prima lună de funcționare, primăria a constatat că toate veniturile obținute din taxa de acces, care nu este deloc mică, nu acoperă cheltuielile de întreținere a parcului acvatic. Potrivit datelor oferite de municipalitate, în intervalul 11 – 31 august au trecut pragul Water Park-ul 5.849 de clienți, de pe urma cărora s-a încasat suma de 227.720 de lei. Cheltuielile aferente acestui interval de funcționare au fost însă mai mari, de 248.283 de lei. Din acești bani, 78.537 de lei au fost pentru consumul de energie electrică, 198 de lei pentru gaze, salariile personalului au însumat 108.351 de lei, la toate acestea adăugându-se și alte cheltuieli în sumă de 61.197 de lei. Prin urmare, parcul acvatic a încheiat luna august cu un deficit de 20.563 de lei, bani care au fost acoperiți din bugetul local.
Lucrurile au stat mult mai rău în lunile următoare, când deficitul a crescut considerabil. Asta și pe fondul schimbării de sezon, fapt ce a dus ca activitatea complexului să se mute la interior, iar clienții să se împuțineze drastic. În septembrie, la Water Park au ajuns de zece ori mai puține persoane, tot de zece ori scăzând și încasările: 518 clienți și 20.744 de lei încasări, conform datelor oferite de primărie. Cheltuielile aferente acestei luni au fost de 156.128 de lei (energie electrică – 34.883 de lei, gaze – 199 de lei, apă – 124 de lei, salarii personal – 108.351 de lei, alte cheltuieli – 12.571 de lei), de aici rezultând un deficit de 135.384 de lei.
În octombrie, numărul de clienţi a fost şi mai mic, ceea ce înseamnă că deficitul va creşte. Primăria a precizat în răspunsul transmis GdS, că în intervalul 1 octombrie – 24 octombrie la Water Park s-a înregistrat un număr de 125 de clienți, de pe urma cărora s-a încasat suma de 4.937 de lei, cheltuielile aferente funcţionării urmând să se stabilească la sfârşitul lunii. Socotind însă același fond de salarii – 108.351 de lei, aceleași cheltuieli cu gazele, apa și electricitatea, în sumă de 35.325 de lei, şi fără a mai lua în calcul și alte cheltuieli, ar rezulta pentru luna octombrie un cost de întreținere de cel puțin 143.676 de lei. Cum încasările au fost și mai mici, de circa 5.000 de lei, suma pe care ar trebui să o suporte primăria din bugetul local va fi mai mare decât în septembrie, de peste 138.000 de lei. Dacă situația nu se va îmbunătăți subit în următoarele două luni, ceea ce e puțin probabil, ar însemna ca Water Park-ul Craiovei să consume din bugetul local, până la sfârșitul anului, circa 600.000 de lei, adică peste 130.000 de euro.

Partea de interior a Water Park-ului este funcțională, însă duce lipsă de clienți
Partea de interior a Water Park-ului este funcțională, însă duce lipsă de clienți

Fără apă și mâncare la interiorul complexului acvatic

Una dintre explicațiile lipsei de clienți în sezonul rece ar fi aceea că Water Park-ul nu dispune, la interior, de o zonă destinată alimentaţiei publice, de unde clienţii să poată cumpăra apă şi mâncare. Regulamentul de funcționare a parcului acvatic interzice intrarea cu produse alimentare în incintă şi nu permite nici clientului să părăsească temporar perimetrul complexului, dar în proiect nu a fost prevăzută nici un fel de zonă unde să se comercializeze mâncare și băutură. Autoritățile locale au amenajat, în afara complexului, un loc destinat alimentaţiei publice, însă el a funcționat doar pe perioada verii. Astfel, puţinii clienţi care au vizitat Water Park-ul s-au trezit că nu au de unde cumpăra, la interior, o sticlă de apă, unii precizând că nu vor mai veni şi a doua oară. „Nu mi se pare normal să plătesc 50 de lei pentru o zi, dar să nu am de unde cumpăra măcar o sticlă de apă. Dacă mai vii şi cu un copil şi îţi cere apă, ce faci? Pleci cu el acasă?“, spunea unul dintre craiovenii care au trecut pragul complexului în sezonul rece.
Situaţia este cunoscută de autorităţile locale, care susţineau în urmă cu două săptămâni că se caută o soluţie legală pentru a se putea amenaja o zonă de alimentaţie publică la interiorul Water Park-ului. „O să facem demersurile necesare, o să discutăm și cu cei de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Oltenia, care se ocupă de implementarea proiectelor cu fonduri europene, pentru a găsi cea mai bună soluție din punct de vedere juridic de a rezolva această problemă. Nici mie nu mi se pare normal să nu ai de unde să cumperi o apă sau ceva de mâncare, de aceea problema trebuie neapărat rezolvată“, afirma, pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman. O astfel de soluţie se pare că s-ar fi găsit deja, după o întrevedere care a avut loc între reprezentanţi ai primăriei şi Ministerul Dezvoltării, urmând să fie demarate toate procedurile legale pentru ca la interiorul parcului acvatic să poată fi amenajată zona destinată alimentaţiei publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS