Când ajunge asfaltul pe străzile de la periferia Craiovei?

Strada Artileriei din cartierul Veterani (Foto: Claudiu Tudor)
Autori


Majoritatea străzilor de la periferia Craiovei nu au făcut niciodată cunoștință cu asfaltul. Unele au rămas de pământ, pe altele s-a mai pus ceva balast, iar altele sunt pavate cu piatră cubică sau bolovani de râu. Craiovenii care locuiesc în aceste zone se plâng mereu că, deși plătesc impozite ca și ceilalți locuitori ai orașului, au străzi ca în mediul rural, pline de gropi și impracticabile după fiecare ploaie. Cele mai multe drumuri de pământ sunt în cartierul Veterani, însă o mare parte din acestea se află pe lista primăriei cu modernizările de străzi programate din 2018, în baza unui acord-cadru de peste 20 de milioane de euro scos recent la licitație. Pe listă se mai găsesc și străzi din Romanești sau Făcăi, alte cartiere cu probleme de acest fel. 

Chiar dacă Primăria Craiova a investit în ultimii ani zeci de milioane de lei în asfaltări de străzi, există încă multe drumuri din oraș, majoritatea de la periferie, care au rămas la stadiul de uliță. Multe sunt străzi de pământ, care devin impracticabile după fiecare ploaie, altele sunt pavate cu bolovani de râu sau piatră cubică, dar și așa sunt pline de gropi. Pentru unii localnici, un strat de  asfalt ar fi tot ce și-ar dori, însă mulți spun că s-au săturat de atâtea promisiuni din partea autorităților locale. „Își amintesc de noi doar de alegeri. Vin pe aici, promit una, alta și pleacă. Nu-i mai vezi la față timp de patru ani, când vin iar după voturi, și tot așa“, spune un craiovean care locuiește pe strada Artileriei, din cartierul Veterani. De altfel, această zonă a orașului ridică și cele mai multe probleme când vine vorba de drumurile de acces.

Cu o singură excepție, toate străzile din acest cartier sunt de pământ, potrivit unei situații privind aleile, străzile, podurile şi parcările din municipiul Craiova întocmită de primărie la sfârșitul anului 2016. Pe unele străzi s-a mai pus între timp și ceva balast, dar ele arată tot ca niște ulițe de țară. Cea mai lungă stradă de aici are 1.800 de metri (Vânătorii de Munte), fiind urmată de străzile Cavaleriei (810 m), Marinei (800 m), Artileriei (750 m), Infanteriei (600 m), Aviatorilor (470 m) și Antiaeriană (350 m). Doar strada Geniștilor, care are lungimea de 850 de metri, are în componență, pe lângă pământ, și un strat de balast. Drumul este însă unul principal, pentru că face legătura cu toate celelalte străzi din cartier, și a mai fost pietruit de-a lungul timpului, dar niciodată asfaltat, deși promisiuni au tot fost.

Nici una din aceste străzi nu a fost prinsă în programul de reparații din 2017, derulat de firma Delta ACM în baza acordului cadrul în valoare de 135 de milioane de lei încheiat cu Primăria Craiova în octombrie 2014. Însă, cu o singură excepție, Aviatorilor, toate străzile menționate mai sus apar pe lista cu modernizările programate din 2018, în baza unui alt acord-cadru, în valoare de peste 20 de milioane de euro, scos recent la licitație de către municipalitate. Pe această listă a asfaltărilor mai apare și strada Eroii Sanitari (320 m), tot din cartierul Veterani, dar și alte trei străzi învecinate, Costache Negruzzi, Cristian Tell și Dimitrie Cantemir, toate de pământ.

Multe străzi cu probleme în Romanești și Făcăi

Nu doar în Veterani sunt străzi cu probleme, ci și în celelalte cartiere periferice ale Craiovei. „De cartierul Romanești ați auzit? Nu cumva este și el parte integrantă a municipiului Craiova? Vă invit să vedeți ceea ce primăria știe, dar nu face nimic să îndrepte. Mulți taximetriști refuză să intre în cartier pe motiv că își distrug mașinile“, ne-a sesizat un craiovean, Ion Diaconescu. În Romanești, majoritatea străzilor sunt cu piatră cubică și bolovani de râu. Aici, autoritățile nu par să aibă planuri prea mari. În 2017, potrivit listei cu străzile care vor fi reparate pe acordul-cadru (cu Delta ACM), doar partea din strada Potelu rămasă neasfaltată (cea de la intersecția cu bulevardul Nicolae Romanescu până la intersecția cu Bucura) ar urma să fie reabilitată. Interesant este faptul că pe lista cu situația străzilor din municipiu la sfârșitul anului 2016, strada Potelu apare ca asfaltată. Restul de străzi din Romanești va trebui să aștepte anii următori pentru asfaltare. Deocamdată, pe lista cu străzile care vor fi modernizate din 2018 în cartierul Romanești figurează doar Corcova, Homer și Oltenița. De îmbunătățiri ar mai avea însă nevoie și altele, cum ar fi străzile Prutului, Popova, Bârsești, Brateș sau Nedeia. Pe ultima dintre acestea se lucra joi la schimbarea pietrei cubice.


Alt cartier de la marginea Craiovei, Făcăi, ar avea și el nevoie de străzi mai „prietenoase“. Toate drumurile de aici sunt din pământ și balast și sunt pline de gropi. Strada Ciucaș, de exemplu, care pleacă din DN 55 și face legătura cu alte două străzi din Făcăi, arată deplorabil. La fel și străzile Bistriței, Tisa, Oltului sau Caraiman, iar exemplele pot continua. Nici una dintre aceste străzi nu apare trecută la reparații în acest an. Totuși, una dintre ele, Tisa, este prevăzută pe lista cu investițiile făcute de anul viitor în modernizarea de străzi. Aici, interesant ar fi un alt aspect: strada Tisa se află după strada Bistriței, iar pentru a ajunge la ea trebuie să treci și pe strada Ciucaș, iar acestea două nu figurează pe lista cu asfaltările.

„Ce face primăria pentru noi?“

Alți craioveni ne-au scris pentru a ne sesiza și aspecte legate de felul în care arată unele străzi din preajma centrului orașului, unde spun că „asfaltarea a ajuns doar de alegeri“. „În cartierul 1 Mai, în Insulă, cum i se mai spune, marea asfaltare din 2016, de dinaintea alegerilor locale, s-a făcut doar pe o străduță și nici aceea finalizată. În rest, toate aleile sunt pline de gropi. Întrebarea este: ce face primăria pentru noi?“, este mesajul primit de la un cititor. În programul de reparații a străzilor pe anul 2017, prezentat de municipalitate, se menționează și reparații în cartierul 1 Mai, în „zona blocurilor cuprinse între strada Unirii și bulevardul 1 Mai“, unde s-ar încadra și străzile și aleile din Insulă.

Altă stradă ocolită la asfaltare ar fi Dimitrie Bolintineanu, după cum precizează alt cititor GdS. „Strada Dimitrie Bolintineanu are aproximativ 400 de metri și, atenție, a fost reparată, chipurile, în toamna anului 2015 prin scoaterea pietrei cubice și repavată cu aceeași piatră, rezultatul fiind deplorabil, la mai puțin de cinci luni. Vorbim de o stradă ocolită de atâția ani de campaniile de asfaltare-cârpire din zonă. S-a asfaltat Bujorului, Matei Millo, Eroilor (parțial), Vlad Țepeș, dar strada noastră, a «pălmașilor» bun-platnici de impozite la primărie, arată precum una din secolul XIX“, ne-a scris Ovidiu Ciurezu. Strada Dimitrie Bolintineanu figurează la primărie cu sistem rutier din piatră cubică și nu apare pe lista cu străzile care vor fi asfaltate anul acesta, pe acordul-cadru de reparații, și nici pe lista cu cele 87 de străzi care vor fi modernizate începând de anul viitor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 august 2017

Actualitate

» Trei țări europene fac anchete în scandalul oălor contaminate cu fipronil
» Gorj: Şoseaua Ploştina-Miculeşti va fi reabilitat şi va redeveni drum judeţean
» Administratorii fondurilor private de pensii afirmă că nivelul comisioanelor pentru Pilonului II este printre cele mai scăzute din UE, după ce ministrul Ionuţ Mişa a acuzat comisioane de sute de milioane de euro
» Președintele Franței vine în România pe 24 august. Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială
» Guvernul pregăteşte interdicţia cumulării pensiei cu angajarea la stat
» Dragnea și-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache de marți până vineri
» Ludovic Orban, la Târgu Jiu: Ministrul Finanțelor sau premierul să prezinte execuția bugetară dezastruoasă pe primele șase luni
» ANSVSA: Prin Sistemul de Alertă Rapidă nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă
» Liviu Pop, ministrul Educaţiei: Fiecare profesor va decide dacă are nevoie de manualul de sport
» Disconfort termic în toată ţara
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» CSM apreciază că nu există conflict juridic între Parlament și Parchetul General (surse)

Publireportaj

» A început implementarea proiectului “Îmbunătăţirea competitivităţii economice a SC Nobascom Construct SRL prin dotarea societăţii cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”

Local

» Asculta muzică la căști și a fost lovit de tren
» Două pakistaneze şi un român au murit pe Valea Oltului

Dolj

» Şeful de Post din Radovan, implicat într-un accident cu maşina de poliţie
» O nouă selecție de directori de școli pentru posturile vacante
» Strigătul de ajutor al unor locatari din Craiova: Vrem pubele! Ne acoperă gunoiul!
» Strada Drumul Apelor din Craiova, acaparată de deşeuri
» Strada Tecuciului, campioană la avarii după asfaltare
» Drama femeii care nu se poate pensiona continuă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova scoate la concurs două posturi din cadrul Direcţiei Elaborare şi Implementare Proiecte
» Scandal pe pubelele de gunoi

Gorj

» O săptămână fără apă pentru o treime din locuitorii oraşului Tismana
» CEO cu lacătul pe poartă, dacă nu investeşte în următorii 4 ani în depoluare
» Speranţe pentru fermierii din Gorj: porumbul a scăpat, deocamdată, de secetă
» Petiţie pentru salvarea Defilului Jiului
» A scăzut norma de venit pentru crescătorii de albine din Gorj
» Gorj: Concurs de pescuit sportiv pentru persoanele cu dizabilități (galerie foto)
» Gorj: Zeci de persoane, salvate de pe Cheile Olteţului din calea unei viituri
» Gorj: CEO a mărit salariile pentru 835 de salariaţi   
» Cod Galben de instabilitate atmosferică în Gorj, Vâlcea şi alte 20 de judeţe
» Gorj: Şase persoane depistate că munceau „la negru”
» Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi au dat amenzi în ultima săptămână
» Gorj: Un angajat al CEO, anchetat de poliţie
» Drumarii intervin cu utilaje pe Transalpina

Olt

» Olt: Rată mare a șomajului, locuri disponibile pe piața muncii, șomeri puțini angajați

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetaţi pentru conducere sub influenţa băututilor alcoolice
» Mehedinţi: A murit după ce s-a răsturnat cu motocicleta

Vâlcea

» Vâlcea: Bărbat snopit în bătaie de paznicii de la cariera de cărbune Berbeşti
» Vâlcea: Două persoane dispărute, depistate de poliţie la Prundeni şi Călimăneşti

Sport

» Real și Manchester își dispută Supercupa
» Atleții craioveni, de șase ori pe podium la juniori 1
» Devis Mangia: Staţi calmi!
» Jucătoarea de tenis Sara Errani a fost depistată pozitiv

Sanatate

» Prof. univ. dr. Dan Grecu, şeful clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din Cadrul SJU Craiova: „Am avut colegi care au căzut din picioare în timpul operației“
» Operații amânate din cauza lipsei de sânge

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top