Privit din stradă, ansamblul avea forma unei nave spațiale

În februarie 2013, Consiliul Județean (CJ) Dolj anunța că demarează un proiect spectaculos, ce viza construirea unui parc acvatic pentru copii, pe terenul de 8.300 mp pe care îl deține pe strada General Dragalina, în zona Pieței Chiriac. Conceptul, realizat de celebrul arhitect Dorin Ștefan, părea desprins din filmele SF. Piscina principală, montată pe o consolă de 25 de metri, semăna cu nava stelară „Enterprise“ din cunoscutul serial „Star Trek“. După marele anunț, despre acest proiect nu s-a mai auzit nimic. În iunie 2017, terenul nu se mai găsește în administrarea CJ, ci a Serviciului Român de Informații (SRI), care vrea să-și construiască aici un sediu estimat la 6,2 milioane de euro. Cum a eșuat proiectul parcului acvatic pentru copii în curtea serviciului secret citiți în cele de mai jos. 

În 2003, CJ Dolj a preluat de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) o suprafață de teren de aproape 20.000 mp, situată în Craiova, la adresa din strada General Dragalina nr. 60A, în apropierea Pieței Chiriac. Terenul a fost împărțit în trei loturi, acestea fiind ulterior administrate de CJ – 8.300 mp, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) -7.300 mp și Centrul Militar Zonal (CMZ) – 4.000 mp. Lotul care a rămas în administrarea CJ a fost eliberat și conservat pentru investiții viitoare. După aproape zece ani, CJ Dolj s-a gândit să folosească acel teren pentru a dezvolta un proiect cu fonduri UE, estimat la circa 6 milioane de euro, destinat în special copiilor. Concret, era vorba despre un „Centru Acvatic și de Agrement“, pentru care a fost lansat un concurs de soluții, la care s-au înscris nu mai puțin de 12 participanți din toate colțurile țării. Procedura de achiziție publică a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 25 octombrie 2012, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 6 februarie 2013. Pe 12 februarie, juriul a anunțat mult-așteptatele rezultate. Locurile II și III, recompensate cu premii de câte 15.000 de lei, au fost câștigate de firme de arhitectură din București, respectiv Cluj-Napoca. Locul I a fost adjudecat de celebrul arhitect Dorin Ștefan. Ca premiu, el urma să primească proiectarea centrului acvatic, pentru care CJ alocase fonduri de 550.000 de lei. Ștefan era un arhitect recunoscut la nivel internațional. În 2010, el câștigase un concurs la care participaseră 237 de arhitecți din 25 de țări, pentru proiectul Turnului din Taiwan, o construcție înaltă de peste 300 de metri, care urma să devină simbolul statului asiatic. De altfel, același arhitect este și cel care a conceput Muzeul „Constantin Brâncuși“, ce ar urma să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. Proiectul futurist gândit de Dorin Ștefan pentru parcul acvatic din Craiova era unul senzațional. Forma construcției semăna cu nava stelară „Enterprise“, din celebrul serial SF „Star Trek“. Ansamblul arhitectonic cuprindea bazine pentru înot, majoritatea pentru copii, cascade în flux continuu, o zonă generoasă de spațiu verde, un bazin olimpic cu lungimea de 25 de metri și lățimea de 18 metri, restaurante, săli de sport etc. Piscina principală, montată pe o consolă de 25 de metri, crea un efect spectaculos. Lucrările la parcul acvatic ar fi urmat să fie executate în doi ani. La vremea respectivă, autoritățile doljene erau extrem de încântate de conceptul lui Dorin Ștefan. Spuneau că proiectul „va reprezenta o emblemă pentru județ“ și „va duce Craiova în secolul XXI“. „Este un spațiu digital, în linii fluide. Pe consola de 25 de metri va fi o piscină exterioară, de unde ai perspectiva asupra orașului, până la Parcul «Nicolae Romanescu», și infinity-pool, adică apa circulă permanent. În interior, sunt trei bazine în cascadă pentru copii, la ei referindu-se în special acest proiect. Din cauza diferenței de nivel de 12 metri, terenul fiind în pantă, proiectul va fi o provocare pentru arhitecți“, afirma la vremea respectivă Radu Pappa, arhitectul-șef al CJ Dolj. La rândul său, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) – filiala Dolj, Radu Ionescu (membru al juriului) spunea că, „dacă proiectul este bine întocmit, nu este o problemă la execuție“.

Cum a ajuns terenul parcului acvatic în curtea SRI

După anunțarea rezultatelor concursului de soluții, nu s-a mai auzit nimic despre viitorul parc acvatic al Craiovei. Recent, cititorii GdS ne-au întrebat ce s-a întâmplat cu spectaculosul proiect al CJ Dolj. Ei bine, la doar câteva luni de la prezentarea proiectului câștigător, investiția a fost abandonată, iar întreaga suprafață de teren (8.300 mp) a ajuns în administrarea Serviciului Român de Informații (SRI). Iată, pe scurt, povestea, așa cum a fost ea reconstituită de jurnaliștii GdS. După câștigarea concursului, între arhitectul Dorin Ștefan și CJ Dolj a intervenit o neînțelegere. „Dorin Ștefan a reanalizat complexitatea proiectului și a decis că suma alocată pentru serviciile complete de proiectare de către CJ Dolj, publicată deja în SEAP, este insuficientă pentru complexitatea proiectului. Contractul pentru realizarea documentației tehnice nu a mai fost încheiat. Prin urmare, lipsa documentației tehnice necesare, coroborată cu epuizarea fondurilor UE alocate pentru acest domeniu de intervenție, a dus la nerealizarea obiectivului respectiv“, susține CJ Dolj. „Într-adevăr, suma era mică, iar proiectul era complex. Însă puteam să mai tăiem din facilități și să ajungem la suma dorită. Puteam ajunge la o înțelegere“, a afirmat, la rândul său, arhitectul Dorin Ștefan. Adevărul pare să fie undeva la mijloc. Cert este însă că proiectul nu a mers mai departe. În toamna lui 2013, lucrurile au luat o turnură neașteptată. La solicitarea SRI, guvernul a trimis o adresă către CJ Dolj (16 octombrie 2015), prin care cerea terenul pentru construirea unui sediu destinat Direcției de Informații Dolj. După câteva zile, CJ Dolj a aprobat (HCJ nr. 298/22 octombrie 2015) trecerea terenului de 8.300 mp în domeniul public al statului. Ulterior, prin hotărâre de guvern (HG nr. 1003/2015) el a ajuns în administrarea SRI. Investițiile în noul sediul al SRI Dolj constau în realizarea unui pavilion administrativ S+P+2, garaj pentru autospeciale, magazii, sală de pregătire fizică și vestiare P+1, spațiu recreațional tip terasă și chioșc, punct de acces secundar, teren de sport, cabinet medical și sediu P+1, drumuri și platforme. Reprezentanții SRI spun că valoarea estimată a investițiilor pentru noul sediu al Direcției Județene de Informații Dolj este de 28,4 milioane de lei (6,2 milioane de euro), „operaționalizarea“ fiind planificată pentru sfârșitul anului 2018 – în funcție de nivelul finanțării asigurate. „În prezent, bugetul alocat SRI pentru implementarea de proiecte investiționale în infrastructura imobiliară nu permite contractarea lucrărilor“, mai spun reprezentanții SRI.

Bogdan GROȘEREANU
Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.