Unii craioveni vor plăti anul acesta impozite la nivelul legal, prevăzut în Codul fiscal, iar alții vor achita impozite pe proprietate mai mari decât ar trebui, din cauză că Primăria Craiova nu aplică pentru toți proprietarii reducerile prevăzute de lege, deoarece în evidențele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul primăriei nu este trecut anul real al construirii blocurilor din municipiu. Din acte pare că trei sferturi din Craiova s-ar fi construit după 1990-1993. Codul fiscal prevede reduceri ale bazei impozabile de 10%, 30% și 50%, cu cât clădirea este mai veche. Iată cum sunt furați în continuare unii craioveni la impozitele pe proprietate.
Primăria Craiova încasează și anul acesta bani în plus de la unii dintre proprietarii de imobile din urbe, din cauză că nu aplică reducerile prevăzute de Codul fiscal, în funcție de vechimea reală a casei sau a blocului. Potrivit articolului 457 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, pentru clădirile mai vechi de 30 de ani, valoarea impozabilă (la care se aplică impozitul pe proprietate) se reduce cu 10%, reducere de care beneficiază proprietarii de imobile în afară de bonificația de 10% acordată dacă se plătește impozitul integral până la finele lunii martie. Dacă imobilul are o vechime între 50 și 100 de ani, atunci reducerea valorii impozabile este de 30%, iar pentru imobilele mai vechi de 50 de ani, reducerea este de 50% din valoarea impozabilă. Practic, craiovenii care dețin astfel de proprietăți trebuia să plătească mai puțin la DIT. Totuși, primăria încasează, în fiecare an, după estimările de anul trecut ale GdS, circa 1,5 milioane de euro de la cetăţeni, pentru că nu aplică reducerile stabilite de Codul fiscal. Municipalitatea s-a disculpat, spunând că în evidențele Direcției de Impozite și Taxe așa figurează locuințele, ca fiind noi și foarte noi. Din eroare, în ROL-ul fiecărui craiovean figura, de fapt, anul cumpărării imobilului, în dreptul rubricii cu „anul construirii“.
După dezvăluirile GdS, primăria și-a recunoscut vina
După ce GdS a arătat, în repetate rânduri, cum a încasat Primăria Craiova ani de-a rândul impozite în plus de la cetățeni prin nerespectarea prevederilor Codului fiscal, în partea a doua a anului trecut, municipalitatea și-a recunoscut vina și a început să recalculeze impozitele pe proprietate plătite de cetățeni, dar numai pentru unii, respectiv aceia care au cerut recalcularea impozitului și restituirea sumelor încasate nelegal de primărie. Pe finalul anului, primăria a început să modifice din oficiu anul real al construirii blocurilor, dar nu la toți cei care au locuințe mai vechi de 30 de ani. Recalcularea din oficiu a impozitelor a continuat și în 2017, dar foarte timid, astfel că încă mai sunt craioveni cărora nu li se aplică nici în 2017 reducerea stabilită prin Codul fiscal.
Din primele răspunsuri ale primăriei, transmise pe finalul anului trecut, reieșea că la trei sferturi din blocurile din Craiova municipalitatea nu avea în evidențe anul real al construirii blocului, astfel că cele mai multe locuințe figurau la DIT ca fiind mult mai noi de 30 de ani, şi nu li se aplicau reducerile cu 10%, 30% sau 50% ale bazei impozabile, reduceri stabilite prin Codul fiscal și aplicabile în funcție de vechimea blocului.
La solicitarea GdS, Primăria Craiova ne-a răspuns la alte întrebări legate de aplicarea reducerilor prevăzute în Codul fiscal pentru toți craiovenii care au dreptul legal să plătească impozite mai mici cu 10%, 30% sau 50%. „În conformitate cu prevederile art. 457, alin. 8) și 9) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, Direcția de Impozite și Taxe a procedat la recalcularea impozitului pe clădire pentru un număr de 2.018 matricole (ROL-uri – n.r.) în anul 2016 și pentru un număr de 329 de matricole în 2017. La registratura instituției au fost înregistrate 531 de solicitări de modificare a anului de construcție a blocurilor, în anul 2016, și 291 de cereri în 2017, până la data prezentei (până la finele lunii februarie – n.r.)“, se arată în răspunsul transmis de Primăria Craiova către GdS.
Unii craioveni plătesc în plus primăriei și în 2017
Conform aceluiași răspuns, Primăria Craiova confirmă faptul că, anul acesta, unii craioveni vor plăti impozite mai mari decât spune legea, la fel ca anii anteriori, din cauză că primăria nu a modificat toate datele de construire a blocurilor în actele Direcției de Impozite și Taxe. Asta înseamnă că deciziile de impunere transmise multora dintre craioveni în ianuarie și februarie 2017 vor conține, în continuare, impozitele „umflate“ de primărie prin faptul că nu aplică reducerile valorii impozabile conform Codului fiscal, în funcție de vechimea blocului. „În cursul anului 2017, Direcția de Impozite și Taxe va proceda la recalcularea impozitului pe clădire, prin modificarea în evidențele fiscale a anului de construire a imobilelor, acolo unde este cazul, atât la solicitarea contribuabililor, cât și din oficiu“, susțin reprezentanții Primăriei Craiova. Ei au mai precizat că încă de anul trecut au solicitat la asociațiile de proprietari din municipiu anul real al construirii blocurilor. DIT Craiova arată că a primit răspuns privind anul real al construirii blocurilor de la 148 de asociații de proprietari, din cele 444 de asociații existente în Craiova, și că în urma acestor demersuri a fost modificat anul construirii blocurilor în cazul a 336 de scări de bloc.
În cazul clădirilor la care s-au făcut lucrări de renovări majore, anul construirii este considerat anul recepției lucrărilor de renovare doar dacă la terminarea acelor lucrări valoarea clădirii crește cu cel puțin 50% față de valoarea de la începerea executării lucrărilor, conform prevederilor Codului fiscal.
Cum puteți să vă cereți înapoi banii încasați necuvenit de primărie
Cetățenii care știu că pe decizia de impunere primită de la DIT Craiova nu este trecut anul real al construirii blocului, ci o dată mult mai recentă, pot să meargă să ceară municipalității să le rectifice impozitul de plată pe anul în curs și să le restituie banii încasați necuvenit în ultimii cinci ani, cât este perioada de prescripție fiscală. Cum pot proceda cei cărora primăria le încasează în plus bani an de an la impozitul pe locuință? Ei trebuie să depună o cerere la registratura Direcției de Impozite și Taxe, cu sediul în Piața Centrală din Craiova. În acesta trebuie să precizați că solicitați contestarea deciziei de impunere (dacă faceți această contestație în termen de 30 de zile de la primirea deciziei la domiciliu) și recalcularea impozitului pe clădire în sensul aplicării prevederilor articolului 457 din Codul fiscal prin care se reduce valoarea impozabilă a locuinței, ca urmare a vechimii blocului. De asemenea, când cereți recalcularea impozitului (indiferent dacă și contestați sau nu decizia de impunere) trebuie să atașați o copie de pe un document care să ateste anul real al construirii blocului (procesul-verbal de predare-primire a imobilului după ce a fost construit, actul prin care a fost construit, contractul de vânzare-cumpărare de la primul cumpărător al apartamentului de la stat, schița tehnică a blocului din care reiese anul punerii în posesie etc.). Atenție! Dacă blocul sau casa din proprietate îndeplinea condițiile de vechime minimă de 30 de ani și anii anteriori, atunci primăria este obligată să vă dea banii înapoi pe cinci ani în urmă, dar trebuie să cereți acest lucru. Astfel, în cererea de recalculare a impozitului pe anul 2017 trebuie să solicitați recalcularea și pe anii anteriori și, implicit, restituirea sumelor încasate necuvenit de către primărie, prin intermediul DIT, restituire ce este obligatorie conform art. 168 din Codul de procedură fiscală. Dacă nu solicitați restituirea sumelor, primăria nu vă va da banii înapoi. Pe finalul lui 2016, reprezentanții DIT precizau că acolo unde se face recalcularea impozitului pe locuință din oficiu, banii rămân în contul contribuabilului și vor fi folosiți pentru stingerea unor obligații fiscale viitoare.
Primăria ia cu două mâini banii în plus, dar îi restituie în ritm de melc
Conform răspunsului transmis de instituție, la solicitarea GdS, în 2016 au fost restituiți către 110 proprietari banii încasați în plus de primărie sub forma impozitului pe proprietate, iar în 2017 încă 25 de proprietari și-au primit banii încasați necuvenit de Primăria Craiova ca urmare a nerespectării prevederilor din Codul fiscal legate de anul construirii locuințelor. Totodată, în 2016 au fost făcute 352 de compensări ale impozitului încasat în plus cu alte impozite de plată, de regulă cu cele de anul acesta. La 1.01.2017 erau în evidențe 771 de proprietari care aveau sume în plus în conturile lor de la DIT, iar din acei bani s-au stins parțial impozitele pe 2017, a informat Primăria Craiova.