Prejudicii de milioane de lei la Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt

Reamenajarea căilor de acces în spital s-a făcut la prețuri supraevaluate, spun inspectorii Curții de Conturi
Autori


Curtea de Conturi a stabilit, în urma verificărilor privind activitatea din 2015, la peste 800.000 de lei prejudiciul din derularea mai multor contracte la SJU Slatina și la aproape 3,5 milioane de lei din activitatea proprie a Primăriei Slatina.

Contractele despre care s-a tot vorbit că au fost atribuite „cu dedicație“ au făcut pagubă, numai în 2015, de peste 4 milioane de lei în bugetele Primăriei Slatina și Consiliului Județean Olt, spun inspectorii Curții de Conturi.

Conform constatărilor Curții de Conturi, făcute pu­blice de curând, Primăria Sla­­tina are de recuperat 3,48 milioane de lei, prejudiciul provenind, în cea mai mare parte, din contractul de salubrizare a spațiilor verzi.

Este vorba de contractul reziliat de curând cu societatea Rupiah, societate care a încasat din 2010 și până în prezent aproape 50 de milioane de lei pentru panseluțele din municipiu. Același contract apare în cercetările procurorilor în mai multe dosare în care foștii edili ai Slatinei sunt învinuiți de fapte de corupție.

În raportul privind activitatea din 2015, inspectorii Curții de Conturi au stabilit un prejudiciu de 3,153 milioane de lei provenit din „efectuarea de plăți nelegale reprezentând contravaloare servicii de salubrizare spații verzi facturate în anul 2015 de prestatorul de servicii și decontate de beneficiar la un preț mai mare decât cel prevăzut în contractul de concesiune“. Concret, în cea mai mare parte prejudiciul provine din facturarea de trei ori a aceluiași serviciu, a explicat primarul Slatinei, Emil Moț. „Vă dau un exemplu, nu e vorba de valorile astea, dar acesta a fost mecanismul. Să zicem că e vorba de tăiat iarba, strâns la marginea trotuarului și transportat. Operațiunea să spunem că inițial costa 3 lei, toate cele trei componente. De fapt, s-au facturat separat. Adică 3 lei pentru tăiat, 3 lei pentru transport și așa mai departe. Noi acum am inițiat procedurile pentru recuperarea acestui prejudiciu. Știți că acest contract a fost deja reziliat, însă paguba trebuie recuperată, evident, tot de la firmă, și de asta ne vom ocupa în perioada următoare“, a declarat primarul.

Anul 2015, pentru care s-a calculat prejudiciul anterior menționat, a fost unul complicat în Primăria Slatina. Primarul în funcție la acea dată, Minel Prina, a fost reținut în dosarul în care procurorii DNA au demarat cercetări privindu-l pe ministrul finanțelor de atunci, Darius Vâlcov. În iunie 2015, Minel Prina a demisionat din funcția de primar, viceprimarul care a preluat atribuțiile a demisonat ulterior și el, a fost ales alt viceprimar, însărcinat cu treburile primarului etc. „Din câte îmi amintesc eu că s-a întâmplat în acel an, eu am fost cel care a tăiat din sume, dar nu m-am ocupat personal, mult mai multe știe domnul Bircea, atunci viceprimar“, a spus fostul primar interimar al Slatinei, Emil Popa.


Alte sume, a mai stabilit Curtea de Conturi, cu care s-a prejudiciat bugetul local provin din netaxarea și pe timp de iarnă a agenților economici care au construit terase pe domeniul public (202.000 lei), din acceptarea la plată a unor lucrări supraevaluate, la obiectivul de investiţii. „Reţea integrată de internet, intranet şi supraveghere video la Clubul nautic şi de agrement plaja Olt din municipiul Slatina“, reprezentând contravaloare taxa pe valoare adăugată, manoperă și contribuții sociale incluse în situațiile de plată, în condițiile în care executantul nu era înregistrat în scopuri de TVA și nu avea salariați la data executării lucrării (112.000 lei), din efectuarea de plăţi nelegale ca urmare a nestabilirii valorii estimate a contractului şi achiziția prin procedura atribuirii directe de servicii în domeniul achizițiilor publice la prețuri/tarife supraevaluate (193.000 de lei) etc.

Peste 800.000 de lei, prejudiciu la Spitalul Județean de Urgență

O situație aparte o constituie cea de la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unitate aflată în subordinea Consiliului Județean Olt, unde o serie de lucrări au fost plătite la suprapreț. Despre atribuirea lucrărilor către o anume societate de construcții se vorbea chiar înainte ca societatea respectivă să câștige contractul prin licitație. Inspectorii vorbesc însă de lucrări supraevaluate atât în ceea ce privește modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a spitalului, cât și în privința lucrărilor de reamenajare a spațiilor de acces în spital, sau lucrări de proiectare. Prejudiciul total a fost calculat la 840.000 de lei.

Curtea de Conturi a lăsat conducerii SJU Slatina un plan cuprinzând opt măsuri, impunând să se stabilească întinderea prejudiciului și să se recupereze sumele. Tot inspectorii au spus că e nevoie de proceduri clare pe baza cărora să se atribuie contractele, impunând, în acest sens, „actualizarea procedurii operaționale privind achizițiile publice cu prevederi detaliate, în ceea ce privește modul de determinare a valorii estimate a contractelor de achiziție publică pe baza prețurilor practicate de furnizori în mod curent pe piață, respectarea de către compartimentul de achiziții publice a obligației de a estima valoarea contractului de achiziție directă pe baza calculării şi însumării tuturor sumelor plătibile pentru îndeplinirea contractului respectiv, stabilirea valorii estimate a contractului de achiziţie publică înainte de iniţierea procedurii de atribuire și elaborarea de  proceduri operaționale, clare şi precise, privind includerea obiectivelor de investiții în programul anual al investițiilor publice și în buget în conformitate cu prevederile legale, în condiții de utilizare cu eficiență și eficacitate a fondurilor publice în vederea îmbunătățirii și creșterii calității serviciilor medicale“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 9 februarie 2017

Actualitate

» România #rezistă
» Proteste împotriva Guvernului Grindeanu, la Cluj, Sibiu, Constanţa şi în alte oraşe
» Şase români au murit de gripă în ultima săptămână
» România împrumută Republica Moldova cu 50 milioane de euro
» Vâlcea: Pod peste râul Olt prins între gheţuri. Pompierii au intervenit şi au rezolvat problema cu explozibil
» Bucureşti: Protestatarii s-au adunat din nou în Piaţa Victoriei
» MAE: Sistemul de apărare anti-rachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei
» Grindeanu o propune pe Ana Birchall ca ministru interimar al Justiției
» Siria: Trei militari turci, ucişi din greşeală de aviaţia rusă
» Ungaria, pregătită să ridice un al doilea gard la frontiera sudică
» Consulul general al României la Montreal, rechemat la cerere, de la post
» Nicușor Dan, după demisia lui Iordache: Mai sunt doi piromani la rând
» Augustin Lazăr cere ca procurorul general să fie numit la propunerea CSM

Local

» Deşeuri colectate la grămadă
» Containerele de la Slatina, îngropate, dar fără colectare selectivă
» Selecţia gunoiului este greoaie
» Primarul din Orleşti, trimis în judecată la trei ani de la comiterea unui accident rutier
» Sat din Mehedinți terorizat de hoți, polițiștii – depășiți de situație
» 39 de angajaţi CFR au furat 3.000 de litri de motorină
» Vâlcea: Bărbat dat dispărut din 6 februarie

Dolj

» Asfaltul din Craiova le întinde șoferilor tot mai multe capcane
» Școlile, solicitate să extindă programul step by step
» Colectarea selectivă nu se face la platforma de gunoi
» Cât e de importantă integritatea în afaceri
» Angajată a unui birou notarial, condamnată pentru trafic de influență
» Craioveni arestați pentru trafic de persoane şi cămătărie
» Reparaţii cu iz penal la Grădiniţa Izvoare
» Craiova: Lia Olguţa Vasilescu a trecut prin mijlocul protestatarilor din Piaţa Mihai Viteazul şi a fost ignorată
» Craiova rezistă. Protestatarii s-au adunat din nou în Piaţa Mihai Viteazul
» Avertizare meteo: vreme deosebit de rece, în special în sudul şi estul ţării
» Dolj: Arestaţi preventiv pentru trafic de persoane şi camătă
» Doljul rămâne județul cu cel mai mare de număr de șomeri din țară

Gorj

» O mie de disponibilizări anunţate la CEO
» Protocol de colaborare cu Raed Arafat pentru intervenţiile în zona montană
» Zece lei plimbarea cu telescaunul la Rânca
» 265 de containere pentru deşeuri
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Subvenţii pentru fermierii care îşi arendează terenurile agricole
» Proteste şi la Târgu Jiu
» Gorj: Fostul primar din Padeş, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare
» Gorj: Poliţia Rutieră rămâne cu şef interimar, după ce concursul pe post a fost anulat
» Gorj: Control judiciar 60 de zile pentru pentru cei 10 suspecţi reţinuţi pentru încăierare

Sport

» ACS Podari, victorie și cu Kladovo
» CSO Filiași, amical cu Progresul Segarcea
» Fraseniuc ratează meciul cu Mureşul
» Fotbal / România U16 a câștigat meciul doi cu Cipru. „Școlarul” Dragoș Albu a fost decisiv
» Fotbal / Lui Bucurică i s-a îndeplinit dorința de a juca pentru Craiova

Educatie

» Noi reguli pentru „Școala altfel“

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top