7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDunărea este îngheţată în amonte de Barajul Porţile de Fier I

Dunărea este îngheţată în amonte de Barajul Porţile de Fier I

Micile colonii de păsări au de suferit din cauza podului  de gheaţă format pe Dunăre
Micile colonii de păsări au de suferit din cauza poduluide gheaţă format pe Dunăre

Imagini de poveste surprinse pe Dunăre în Mehedinți, unde după cinci ani fluviul a înghețat din nou aproape complet. Fenomenul s-a produs în amonte de Barajul de la Porțile de Fier, până în zona Golfului Cerna din Orșova, unde pe mare parte din fluviu s-a format un pod de gheață. În ultimii 100 de ani, fluviul ar fi înghețat de circa 28 de ori, iar în 2012 a înghețat atât de tare că orșovenii îl traversau pe jos pentru a merge la serviciu la șantierul naval.

În amonte de Barajul de la Porțile de Fier, pe Dunăre s-a format un pod de gheață cu o grosime cuprinsă între zece și douăzeci şi cinci de centimetri. Localnicii spun că fluviul a început să îngheţe imediat ce au scăzut temperaturile, iar frigul din aceste zile a îngroşat şi mai mult stratul de gheaţă. Joi noapte, la Orşova temperatura a scăzut mult sub minus zece grade Celsius, iar imaginile surprinse pe Dunăre sunt o adevărată feerie. Întregul lac de acumulare, în dreptul Golfului Cerna din Orşova, s-a transformat într-un imens patinoar, doar că deocamdată stratul de gheaţă nu este atât de gros încât să poată fi străbătut de localnici, aşa cum s-a întâmplat în iarna 2011-2012. Atunci, Dunărea a îngheţat foarte tare în urma unei perioade geroase îndelungate. „În iarna 2011- 2012, Dunărea a îngheţat ultima dată. A fost un ger năprasnic, temperaturile au coborât sub 20 de grade Celsius. Salariaţii de la şantierul naval de aici, din Orşova, nu au mai luat autobuzul să meargă la lucru şi treceau în şir indian peste Dunăre“, îşi aminteşte un bărbat din oraş.

Lebedele, hrănite de localnici

Din cauza podului de gheaţă format pe Dunăre, au de suferit micile colonii de păsări care au venit în ultimele ierni în zona Orşovei, căci aici iarna este ceva mai blândă datorită influenţei mediteraneene. Câteva sute de rațe, lebede și pescăruși au venit la mal ori s-au strâns în puținele ochiuri de apă rămase, unde orșovenii le aduc de mâncare ca să treacă mai ușor peste perioada geroasă. Păsările sunt monitorizate de cei de la Parcul Natural Porţile de Fier, deoarece sunt în pericol să rămână blocate în gheață. „Nu sunt multe, doar vreo cinci lebede au venit aici la mal, pentru că oamenii merg la magazin, cumpără pâine şi le dau de mâncare. Le-au pus chiar şi apă caldă. Ar trebui să spargă cineva gheaţa asta, pentru că ele au nevoie de apă, nu trebuie să stea pe zăpadă“, a declarat o doamnă care hrănea lebedele, imediat ce ieşise de la cumpărături de la un market aflat pe marginea Dunării, la Orşova. „După ultimele date pe care le deţinem, Dunărea a îngheţat în ultima sută de ani cam de 28 de ori. Un asemenea eveniment la noi, mai apropiat ca termen, este de acum vreo cinci ani, când la fel gerurile au fost foarte mari şi a îngheţat lacul de acumulare. În ceea ce priveşte păsările, monitorizăm periodic populaţiile acestora, pentru a le supraveghea referitor fie la activităţile antropice, fie la activităţile naturale, cum pot fi aceste îngheţuri pe Dunăre, care le pot diminua populaţia“, a declarat Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.

Gheaţa aduce pierderi economice

Dincolo de partea pitorească a acestui fenomen, există şi numeroase probleme provocate de gheaţa de pe Dunăre. Din cauza ei, activitatea în porturile Drobeta Turnu – Severin, Orşova şi Moldova Veche a fost sistată. Companiile de transport au adus navele în porturi şi nu se efectuează nici o operaţiune, deoarece navigaţia nu este posibilă.
Autorităţile au şi suspendat navigaţia pentru o perioadă nedeterminată. În condiţiile în care nu pot face transport, firmele nu obţin profit, iar navele ţinute la mal necesită cheltuieli cu întreţinerea, ceea ce înseamnă pierderi. Frigul conduce şi la scăderea debitului pe Dunăre, iar cele două hidrocentrale, Porţile de Fier I şi II, au turbinele turate la minim şi produc o cantitate foarte mică de energie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS