Medicul ORL, Carmen Braia, trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, respinge toate acuzaţiile pe care i le aduc anchetatorii. Doctoriţa este acuzată de moartea unei tinere, de 17 ani, Raluca Tulic. Fata a venit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în anul 2011 pentru a se trata de amigdalită. Fata ar fi intrat în şoc anafilactic, după ce i-a fost administrat un antibiotic, după care a survenit decesul. „Fata era la a patra injecție. Nu ar fi putut avea legătură cu testarea. A mai făcut și acasă acest antibiotic și nu a avut nicio reacție. De asta a și durat atâți ani ancheta. Pentru că nu a fost găsit exact motivul. A făcut trei injecții și la a patra i s-a făcut rău. Trei injecții sunt mai mult decât o testare, însă cine a început tratamentul era normal să îi facă testare, că așa se face în spital. Șocul anafilactic, scrie în cărți, poate interveni pe parcursul oricărui tratament. Poți să faci zeci de injecții și la un moment dat poți să faci șoc anafilactic, nu ai cum să prevezi această afecțiune. Fata nu a avut nicio manifestare, încă de la prima injecție cu antibioticul respectiv. Nu a fost culpă medicală. Despre decizia magistraților, am aflat din presă și nu mi s-a părut normal”, a făcut public medicul Carmen Braia.

Judecate la Târgu Jiu

Carmen Braia și Luminița Ionicioiu, o asistentă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, sunt acuzate de moartea tinerei de 17 ani. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a medicului Carmen Braia care este acuzată de ucidere din culpă și fals intelectual, după ce, în 2011, Raluca Tulic, o tânără de 17 ani, a decedat la Spitalul din Târgu Jiu, la două zile după ce s-a internat cu diagnostic de amigdalită. Fata a murit la scurt timp după ce i s-a făcut o injecție cu antibiotic. Pacienta a murit în urma unui șoc anafilactic produs de adminstrarea unui antibiotic, întrucât nu ar fi fost efectuat testul alergenic. Asistenta medicală a fost, de asemenea, trimisă în judecată sub acuzaţia de fals intelectual, faptă pentru care a fost cercetată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Medicii legişti gorjeni au constatat că decesul s-a produs din următoarele cauze insuficienţă cardio-respiratorie, infarct miocardic şi pancreatită hemoragică necrozantă. Ulterior, Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” a stabilit că fata ar fi intrat în şoc anafilactic în urma administrării antibioticului, ulterior survenind şi decesul. Judecătorii vor stabili acum cine este vinovat de moartea Ralucăi Tulic.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.