20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a ajuns Ileana Măricuţoiu din nou manager la Spitalul din Dăbuleni?

Cum a ajuns Ileana Măricuţoiu din nou manager la Spitalul din Dăbuleni?

Ileana Măricuţoiu, fostul și actualul manager al Spitalului Orășenesc Dăbuleni
Ileana Măricuţoiu, fostul și actualul manager al Spitalului Orășenesc Dăbuleni

Deși nu mai întrunea condițiile pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de manager al Spitalului Orășenesc Dăbuleni, fosta manageră a unității medicale, Ileana Măricuţoiu, s-a prezentat la concursul de luna trecută și chiar l-a câștigat.

La finalul ședinței de joi a Consiliului Județean (CJ) Dolj, unul dintre consilierii județeni din partea PNL a ridicat problema concursului pentru postul de manager care a avut loc luna trecută (4-25 noiembrie), la Spitalul Orășenesc Dăbuleni (unitate aflată în subordinea CJ), și care a fost câștigat tot de Ileana Măricuţoiu, cea care deținuse și anterior această funcție. Marian Irinei a reclamat faptul că Ileana Măricuţoiu nu ar fi avut dreptul să participe la acest concurs, cu atât mai mult să-l și câștige, din moment ce este urmărită penal într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „La dosarul de înscriere la concurs pentru funcția de manager al Spitalului Orășenesc Dăbuleni se cerea, printre altele, și o declarație pe propria răspundere a persoanei respective cum că nu este urmărită penal. Doamna Măricuţoiu a participat la acest concurs, l-a câștigat, dar a omis să spună că este urmărită penal. Am un răspuns de la DNA prin care mi se confirmă acest lucru, faptele incriminate fiind luare de mită și abuz în serviciu. Solicit un răspuns verbal, dar și în scris în legătură cu acest aspect, dar și invalidarea rezultatului concursului“, a spus Irinei. Solicitarea acestuia a rămas fără rezultat, pentru că nu a primit pe loc nici un răspuns din partea reprezentanților CJ Dolj.
Ileana Măricuţoiu nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere, însă de la Spitalul Dăbuleni ni s-a confirmat faptul că aceasta este noul manager al unității medicale, în urma concursului de luna trecută. În anunțul pentru organizarea concursului de ocupare a funcției de manager al Spitalului Orășenesc Dăbuleni, semnat de președintele Consiliului de Administrație al unității sanitare, Anda Nicolae, la condițiile care trebuia întrunite cumulativ de candidați se numără și aceea că participanții „nu sunt condamnați penal sau în curs de urmărire penală“. În același timp, dosarul de înscriere la concurs depus de candidații la secretariatul spitalului, în perioada 4-14 noiembrie, trebuia să conțină, printre altele, și o „declarație pe proprie răspundere că nu este urmărit penal și nu are cunoștință că a fost începută urmărirea penală asupra sa“. Dar acest lucru nu pare să fi fost un impediment în candidatura Ilenei Măricuţoiu.

Urmărită penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu

În decembrie 2013, DNA anunța începerea urmăriri penale faţă de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe lângă acesta, procurorii au început atunci urmărirea penală și față de alte persoane cu funcții de conducere din cadrul Consiliului Județean, dar și față de Luiza Constanţa Tulitu, director al unităţii Medico-Sociale Bechet şi Ileana Măricuţoiu, director al Spitalului Dăbuleni, „în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice“. Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori la acea vreme a rezultat că „la Spitalul Orășenesc Dăbuleni, Secția Bechet, la solicitarea expresă a lui Prioteasa Ion, directorul unității sanitare menționate, Măricuțoiu Ileana, a înlesnit atribuirea directă a 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme, prin «fragmentarea» lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziție directă. În schimbul favorizării anumitor firme în cadrul procedurilor de atribuire și executare de lucrări publice, la data de 8.10.2013 Măricuțoiu Ileana a primit 20.000 de lei“.
Luând în calcul toate aceste aspecte, mai putea participa Ileana Măricuţoiu la concursul pentru funcția de manager? Având în vedere că dosarul datează din decembrie 2013 este puțin probabil ca fostul și actualul manager să nu fi avut cunoștință de faptul că este urmărit penal. Și atunci cum a reușit să promoveze concursul? Fie a omis să menționeze acest lucru în declarația pe propria răspundere, fie comisia de concurs nu a ținut cont de acest lucru. De la Spitalul din Dăbuleni nu am putut primi detalii legate de modul în care s-a derulat concursul, iar Ileana Măricuţoiu nu a răspuns la telefon pentru a lămuri situația.
În rest, ședința CJ Dolj de joi, ultima pe anul 2016, a fost una liniștită, din care nu s-au putut reține decât trei elemente: faptul că nivelul taxelor locale și al amenzilor aplicabile în 2017, ce intră în competența de aprobare a Consiliului Județean, nu va suferi nici o modificare față de anul 2016, că fostul viceprimar al Craiovei, Dan Dașoveanu, va fi noul director tehnic al High-Tech Industry Park Craiova SA (societate care va avea de la 1 ianurie și alt administrator unic, în locul lui Marin Nicoli), și că CJ Dolj a mai pus în 2016, la fondul de rezervă, suma de 831.000 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS