10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturile de gunoi și căldură au devenit titluri executorii

Facturile de gunoi și căldură au devenit titluri executorii

Facturile trebuie plătite în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere
Facturile trebuie plătite în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere

Craiovenii care nu-și plătesc la timp facturile de căldură și gunoi vor putea fi executați silit mult mai ușor, pentru că furnizorii de utilități nu mai sunt obligați să-i acționeze în justiție, fiindcă „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu“. Măsura e valabilă încă de anul trecut în cazul facturilor de apă și canalizare, iar de curând a fost extinsă și la serviciile de salubritate și furnizarea căldurii în sistem centralizat indiferent dacă abonații stau la casă sau la bloc.

Măsura este inclusă în Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, care a apărut în Monitorul Oficial din 23 noiembrie 2016 și a intrat în vigoare sâmbătă.
Norma legală stabilește că „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu“, ceea ce înseamnă că abonații, fie persoane fizice, juridice sau asociații de proprietari care nu-și achită la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executați silit fără să se mai ajungă în instanță.
Totodată, legea aduce și alte modificări semnificative, în sensul că micșorează perioada în care consumatorii pot plăti facturile pentru căldură și gunoi, dar și pentru apă și canalizare. Facturile trebuie plătite în cel mult 15 zile calendaristice de la emitere și nu de la primire, cum se întâmpla până acum. „Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestația a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilități publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligați să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii“, se menţionează la art. 42, alin. 9 din Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006.
Noile prevederi au ca efect o dublă reducere a termenului de scadență pentru că se va calcula în zile calendaristice, nu în zile lucrătoare, și va curge de la data emiterii facturii, nu de la data primirii.
Executarea silită începe numai la cererea creditorului, care poate fi oricare dintre furnizorii de utilități și, în principiu, se face doar de către un executor judecătoresc. Acesta din urmă trebuie să solicite încuviințarea executării de către instanța de judecată. Cu alte cuvinte, se sare peste etapa dezbaterilor în fața instanței de judecată, dar executarea silită nu poate să înceapă fără acordul unei instanțe judecătorești.

Furnizorii de utilități nu mai merg în instanță cu debitorii

SC Termo Craiova SRL, furnizorul de căldură și apă caldă, dar și operatorul de salubrizare al orașului, SC Salubritate Craiova SRL, spun că noile schimbări diminuează cu mult perioada de recuperare a debitelor. „Practic, faptul că factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu scurtează intervalul de recuperare a debitului cu cel puțin șase luni, aceasta fiind perioada medie de soluționare în instanță a unui dosar având ca obiect pretenții. În plus, nu vom mai plăti taxa de timbru aferentă fiecărei cereri de chemare în judecată, calculată procentual din valoarea pretențiilor, ci doar taxa de încuviințare a executării silite, care are un cuantum fix: 20 de lei/cerere“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.
În prezent, facturile pentru serviciile de colectare a deșeurilor se emit de SC Salubritate lunar, în ultima zi a lunii. Data scadentă a facturilor este la 15 zile de la data emiterii, însă, în cazul în care clientul (persoană fizică, agent economic, instituție publică sau asociație de proprietari/locatari) nu plătește debitul în termen de 45 de zile de la data emiterii facturii, se calculează penalități începând din a 16-a zi de la data emiterii facturii. „Potrivit procedurii interne a SC Salubritate Craiova SRL, Serviciul Abonați transmite abonatului notificare de plată după cumularea a trei facturi neachitate și, în cazul în care sumele restante nu sunt plătite în termen de cinci zile, în vederea recuperării creanței, se întocmește dosar, care este înaintat instanței de judecată. În paralel, prestarea serviciului este suspendată. Dacă restanța nu este achitată, în termen de 30 zile de la data notificării, contractul de prestări servicii este reziliat și recipientul de precolectare este ridicat, în cazul în care acesta aparține societății noastre“, a mai precizat Cristina Ghenea.
Reprezentanții SC Termo afirmă că modificările îi ajută și nu prea, deoarece nu vor fi executați direct restanțierii la întreținere. „Modificarea legii ne ajută și nu prea. Noi facturăm mai mult la asociații și prea puțin la persoane fizice. Este un pas înainte, dar noi trebuie să vedem cum putem să speculăm acest lucru. Într-adevăr, eu câștig un timp, nu mai merg la instanță, dar execut niște asociații care nu au nimic în patrimoniu, iar cele mai multe au conturile deja blocate. Noi mai avem vreo 11-12 milioane la executare, pentru care plătesc înainte onorariu executorului, iar recuperarea se face cu greu. Ar fi bine ca asociațiile să plătească măcar eșalonat și să nu mai ajungem la executare. Schimbarea legii este un câștig, dar nu neapărat cel mai mare“, a precizat Maria Somnea, administrator judiciar al SC Termo Craiova SRL.
Factura la apă reprezintă titlu executoriu încă din 2015, ca urmare a modificării Legii nr. 241/2006 în data de 30 iulie prin Legea nr. 224/2015. „Pentru operatorul de apă și canal această modificare a intrat în vigoare încă de anul trecut, printr-o altă lege. Până la acest moment, nu am mers pe executare silită fiindcă trebuie să învestim fiecare factură cu formulă executorie, ceea ce implică niște costuri. La abonații persoane fizice, sumele restante sunt mici, iar banii se recuperează în timp. Vom aplica aceste prevederi începând de anul viitor și, mai ales, pentru asociațiile de proprietari, unde restanțele sunt mai mari“, a explicat Mirela Andronache, jurist la Compania de Apă „Oltenia“.

Mai greu cu executarea la asociațiile de proprietari

Noile prevederi legale nu-i încântă pe reprezentanții proprietarilor care spun că se ajunge la executare silită, dar restanțele se recuperează cu greu. „Este o simplificare a procedurii de a ajunge în instanță, când se așteaptă să se dea termene o perioadă mare de timp. Înțeleg că furnizorul merge la executor, dar contractul este între furnizor și asociație și ținta este restanțierul. Dacă mergem la executor, atunci executăm asociația, dar la proprietar ajungem doar dacă îl notifică executorul ca terț poprit. Vechea lege spune că după 45 de zile de la primirea facturii operatorul întrerupe furnizarea. Au fost tot timpul discuții cu privire la data de emitere, fiindcă asociațiile nu intră în posesia facturilor în aceeași zi cu emiterea lor de către operator. În plus, asociația poate să dea în judecată proprietarul rău-platnic pentru recuperarea debitelor după 90 de zile. Aceste probleme nu se ridică în cazul abonaților persoane fizice“, susține Ion Pătrulescu, președintele Uniunea Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“, a precizat: „Noi considerăm că modificările de lege prin care facturile de utilități sunt titlu executoriu inclusiv pentru asociațiile de proprietari, coroborat cu termenul scurt de plată, sunt în contradicție cu termenele de plată prevăzute în Legea asociațiilor de proprietari și cu prevederea că fondul de rulment trebuie să asigure cheltuielile pentru o lună. Pe termen lung, consecințele vor fi negative atât pentru furnizorii de utilități (care vor pierde clienți), cât și pentru proprietari, care, în lipsa unei contorizări pe orizontală, vor fi lipsiți de utilități. În lipsa atributului de titlu executoriu pentru listele de întreținere și în lipsa scăderii termenului legal de scadență a listelor de întreținere (care acum este 50 de zile de la afișare), utilizarea de către furnizori a posibilității de executare silită a facturilor de utilități după 15 zile de la emitere va determina falimentul furnizorilor de termoficare către care, în primă fază, nu se vor mai efectua plăți. Avocatul poporului are datoria de a lua măsurile legale în vederea resincronizării prevederilor din Legea serviciilor comunitare de utilități publice și Legea asociațiilor de proprietari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS