17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe caută soluţii pentru strămutaţii de la Jilţ Sud şi Roşia

Se caută soluţii pentru strămutaţii de la Jilţ Sud şi Roşia

Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei
Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei

Situaţia viitorilor strămutaţi de la carierele Jilţ Sud şi Roşia, din Complexul Energetic Oltenia, a intrat în atenţia Ministerului Energiei. În acest sens, instituția a organizat, la începutul acestei săptămâni, o dezbatere publică pe marginea proiectelor de hotărâre de guvern, privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu. În cadrul discuțiilor, reprezentanții desemnați ai comunităților afectate de extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu și-au expus nemulțumirile cu privire la modul în care sunt expropriați.
Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei şi participant la discuții, a promis sprijin cetăţenilor afectaţi de activitatea carierelor miniere. „Ministerul Energiei este deschis discuțiilor și vrem ca împreună să găsim cea mai bună soluție. Este imposibil să știm tot ceea ce se întâmplă în teren, așa că ne bazăm pe dumneavoastră să sesizați neregulile. Folosiți Avertizorul de Integritate, petițiile sau sesizările pentru a ne semnala tot ceea ce încalcă legea. În cazul în care avem suficiente detalii, putem demara chiar o anchetă a Corpului de Control“, a declarat Corina Popescu. Totodată, localnicii au adăugat că nu sunt împotriva proiectelor de hotărâre de guvern privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru carierele de lignit Jilț Sud și Roșia de Jiu, doar că doresc respectarea convențiilor stabilite între localnici și CEO, mai ales în ceea ce privește angajarea membrilor familiei în cadrul companiei. „Un veritabil proces consultativ are ca și principală componentă dialogul, așa că este foarte important ca dumneavoastră să structurați aceste nemulțumiri și să le prezentați în scris Ministerului Energiei. Pe fond, din expunerile dumneavoastră înțelegem că nu conținutul actelor normative aflate în dezbatere publică sunt problema, ci lipsa de respectare a promisiunilor realizate de către CEO, dar și posibile abuzuri. Este foarte important să semnalați atât dumneavoastră, cei prezenți aici, cât și toți cei implicați toate aceste nereguli“, a precizat Raluca Popovici, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.
Ministerul Energiei va analiza sesizările venite prin Avertizorul de Integritate sau secțiunea de Petiții/Sesizări și va demara acțiunile necesare rezolvării lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS