16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcurorii vor arestarea unui inculpat din dosarul reţetelor fictive

Procurorii vor arestarea unui inculpat din dosarul reţetelor fictive

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au cerut ieri arestarea preventivă a unuia dintre inculpaţii gorjeni anchetaţi în dosarul reţetelor eliberate fictiv. Este vorba de inculpatul Victor Găvănescu, soţul medicului oncolog Mariana Găvănescu, vizată în dosarul ce are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, abuz în serviciu, conflict de interese, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi fals în declaraţii. Împotriva lui Victor Găvănescu fusese dispusă iniţal măsura controlului judiciar. Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au solicitat însă instanţei înlocuirea acestei măsuri cu cea a arestului preventiv. Cererea procurorilor este motivată de faptul că inculpatul a încălcat una dintre obligațiile impuse prin ordonanța prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, respectiv aceea de a nu lua legătura cu unul dintre martori.

Acuzaţi că au fraudat bugetul CAS

Potrivit anchetatorilor, din probele administrate până în prezent în această cauză a rezultat că în perioada 2008-2016 a fost creat un mecanism infracţional în scopul fraudării bugetului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin internarea fictivă de pacienţi, emiterea de prescripţii medicale în fals şi consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, serviciile nefiind efectuate sau fiind efectuate parţial. „În cauză au fost efectuate, pe data de 1 noiembrie 2016, 17 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Gorj şi a municipiului Bucureşti, atât la sediul unor instituţii publice şi societăţi comerciale, precum şi la domiciliile/reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea infracţiunilor menționate mai sus. Potrivit evaluării estimative efectuate în cauză, prejudiciul adus bugetului de stat este în valoare de 473.903,86 lei“, potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şapte inculpaţi vizaţi

În total, în dosar sunt vizaţi şapte inculpaţi, dintre care doi medici. Toți au fost puşi iniţial sub control judiciar. Cei doi medici sunt Mariana Găvănescu, şefa Secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, şi Iulia Fometescu, medic în cadrul aceleiaşi secţii. Ambele doctoriţe au primit interdicţia de a mai profesa. De asemenea, medicul Mariana Găvănescu a depus o cerere de pensionare. Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a spus că medicul Mariana Găvănescu va ieşi la pensie, începând cu data de 21 noiembrie. Doctoriţa Fometescu are contractul individual de muncă suspendat până la data de 30 decembrie 2016, potrivit interdicţiilor stabilite de procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS