19.4 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdministratoare de asociație, condamnată cu suspendare

Administratoare de asociație, condamnată cu suspendare

În urma anchetei s-a descoperit o „gaură“ de peste 50.000 de lei în bugetul Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz (Foto: arhiva GdS)
În urma anchetei s-a descoperit o „gaură“ de peste 50.000 de lei în bugetul Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz (Foto: arhiva GdS)

Fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz a fost condamnată definitiv, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În plus, inculpata a fost obligată să achite peste 50.000 de lei drept daune materiale asociației pe care a condus-o ani la rând.

Neregulile de la Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari au fost făcute publice de Gazeta de Sud încă din ianuarie 2011, la scurt timp după ce, în urma unei expertize contabile, a fost descoperită o „gaură“ de 42.470 de lei în bugetul asociației. Responsabilă pentru producerea acestui prejudiciu ar fi fost craioveanca Cornelia Chelu, care a fost ani la rând administrator și casier la Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari. În unele perioade, femeia a deținut și funcția de contabil al asociației.
Anchetatorii au reținut că, la începutul lunii iulie 2010, Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari a angajat o contabilă, funcție deținută anterior de Cornelia Chelu, care a descoperit o lipsă în gestiune de 8.560 de lei pentru perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2010. Această sumă a fost achitată de Cornelia Chelu pe data de 14 decembrie 2010. De asemenea, președintele asociației a solicitat efectuarea unei expertize contabile, prejudiciul fiind calculat la suma de 42.470 de lei. Ulterior, conducerea Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari a sesizat poliția și Parchetul, cercetările în acest dosar fiind făcute de ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
În cursul urmăririi penale a fost făcută o expertiză contabilă pentru perioada ianuarie 2005 – noiembrie 2010, prejudiciul total fiind stabilit la suma de 52.721 de lei. Anchetatorii au reținut că „inculpata a sustras lunar sume de bani, prejudiciul total ridicându-se la suma de 52.721 de lei. Pentru a-și acoperi activitatea infracțională, inculpata a falsificat registrele de casă, în sensul că menționa în acestea sume de bani mult mai mici decât cele încasate, înregistrând, de asemenea, și operațiuni financiare care nu aveau corespondent în realitate, prin evidențierea unor plăți neefectuate și, totodată, calcularea eronată a soldurilor de casă pentru ca în conturile de intrări și ieșiri să nu apară diferențe“.

Condamnare definitivă la Curtea de Apel Craiova

Cornelia Chelu a fost trimisă în judecată în octombrie 2013, dosarul penal fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.
Instanța a reținut că, la termenul de judecată de pe data de 5 iunie 2014, Cornelia Chelu a declarat că nu-și menține declarațiile date în cursul urmăririi penale, deoarece, „deși a beneficiat de apărare calificată, a fost indusă în eroare cu privire la conținutul declarațiilor“. Femeia a precizat în fața instanței că își explică lipsurile din gestiune prin faptul că unele facturi pentru plata utilităților nu au fost repartizate către proprietari, dar și că nu făcea zinic soldul de casă din cauza volumului mare de muncă. Inculpata nu a reușit însă să explice de ce a înregistrat în registrul de casă sume mai mici decât cele încasate de la proprietari. De asemenea, Cornelia Chelu a susținut că au existat situații când a plătit diverși furnizori de servicii sau lucrări fără să îi fie prezentate documente doveditoare, însă a făcut asta în beneficiul proprietarilor, pentru că a achitat un preț mai mic. În plus, femeia a aruncat vina pe SC Genserv SRL, o societate care s-a ocupat cu repartizarea costurilor pentru proprietari și care nu ar fi stabilit întotdeauna corect repartizarea facturilor.
În final, în mai 2015, judecătorii craioveni au găsit-o vinovată pe inculpată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată și au codamnat-o la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, femeia a fost obligată să achite Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari suma de 52.721 de lei drept daune materiale, dar și 5.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
Hotărârea a fost atacată cu apel, iar luna aceasta, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca inculpata să rămână cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Craiova, iar din suma de 52.721 de lei să fie scăzuți cei 8.560 de lei achitați în decembrie 2010.
Întrebați ce vor face după hotărârea definitivă a instanței, reprezentanții Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari au precizat pentru GdS că, în perioada următoare, vor începe demersurile în instanță pentru executarea fostei administratoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS