Acasă Local Dolj Medicul Gabriel Găman a scăpat de închisoare

Medicul Gabriel Găman a scăpat de închisoare

-

Medicul Gabriel  Găman a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare (Foto: Arhiva GdS)
Medicul Gabriel Găman a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât joi să suspende pedeapsa de doi ani și patru luni de închisoare primită în luna mai de dr. Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova și profesor universitar la Facultatea de Medicină din municipiu. Medicul Găman a fost acuzat de procurorii doljeni că a cerut o șpagă de 1.000 de euro pentru a „aranja“ pensionarea pe caz de boală a unei femei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cei care au instrumentat acest dosar de corupție, au stabilit că, în octombrie 2013, medicul Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, a fost contactat de o femeie din comuna Giubega, care a vrut să-și pensioneze mama pe caz de boală.
Femeia a fost internată în mai multe rânduri, iar în final a fost diagnosticată de medicul Găman cu policitemie vera, o afecțiune hematologică. Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul lunii aprilie 2014, dr. Găman s-a oferit să ajute cu pensionarea femeii pentru suma de 500 de euro. „Pe 28.04.2014, cu ocazia externării martorei (mama denunțătoarei – n.r.), inculpatul Găman Gabriel Dragoș a discutat cu denunțătoarea despre ultimul referat pe care trebuia să-l întocmească pentru dosarul de pensionare, ocazie cu care acesta a spus că va merge personal la dr. Tănasie Marina (medic-șef în cadrul Casei Județene de Pensii Dolj, specialist în expertiza capacității muncii), întrucât în lipsa intervenției sale există riscul ca dosarul de pensionare să fie respins. Totodată, inculpatul i-a solicitat suma de 500 de euro, spunând că personal va lua legătura cu martora Tănasie Marina pentru a încerca să o determine pe aceasta să accepte pensionarea martorei“, au precizat procurorii doljeni. În aceeași zi, femeia i-a dat dr. Găman cei 500 de euro, apoi inculpatul a întocmit dosarul pentru pensionare, iar printre actele medicale a pus suma de 200 de lei, „cu intenția de a o oferi medicului specialist în expertiza capacității muncii din cadrul CJP Dolj pentru a-l determina să soluționeze favorabil pensionarea. Inculpatul nu a adus la cunoștința denunțătoarei despre introducerea sumei de 200 de lei printre actele dosarului medical“, au mai reținut anchetatorii. Ulterior, după ce medicul Găman i-a cerut încă 500 de euro și după ce a descoperit, din întâmplare, cei 200 de lei puși în dosarul de pensionare, femeia a hotărât să-l denunțe. Pe 19 iunie, anul trecut, dr. Dragoș Găman a fost prins în flagrant, după ce primise 500 de euro de la denunțătoare.

Pedeapsa de la Tribunal, suspendată la Curtea de Apel

Anul trecut, la jumătatea lunii iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, care a fost arestat la domiciliu după acțiunea de prindere în flagrant. Inculpatul a fost arestat la domiciliu între 19 iunie 2014 și 9 februarie 2015. Anul acesta, în mai, după zece termene de judecată, magistrații de la Tribunalul Dolj au hotărât să-l condamne pe dr. Găman pentru infracțiunile comise. Instanța l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență și tot la doi ani pentru dare de mită. Cele două pedepse au fost contopite într-o pedeapsă de doi ani de închisoare, la care instanța a adăugat un spor de patru luni, inculpatul urmând să execute doi ani și patru luni de închisoare. În plus, instanța a dispus să confiște de la inculpat sumele de 500 de euro și 200 de lei.
Sentința Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de inculpat, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință în acest dosar. Instanța a admis apelul dr. Găman și a dispus suspendarea pedepsei dată în mai de Tribunalul Dolj. În schimb, instanța l-a obligat pe inculpat să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la Direcţia de Sănătate Publică Dolj sau la Biblioteca Judeţeană. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă, astfel că medicul Găman a scăpat de închisoare.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani. Infracțiunea de dare de mită se pedepsește tot cu închisoarea de la doi la șapte ani. În cazul ambelor infracțiuni, banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Aldezir MARIN
Aldezir MARIN
A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.