Comuna Goicea are centru medical de permanență care funcționează de opt ani. Astfel de centre care asigură asistența medicală nonstop oamenilor din zonă au mai existat în trecut și în Bârca, și în Măceșu de Jos, dar au fost desființate. Acum, oamenii fug la cabinetul din Goicea atunci când au o urgență medicală.
Cinci medici și cinci asistenți asigură în permanență serviciile medicale de care au nevoie oamenii din Goicea și din comunele alăturate. Cadrele medicale ale Centrului de Permanenţă Goicea au în responsabilitate pacienții din localităţile Afumaţi, Boureni, Goicea, Măceşu de Jos şi Măceşu de Sus, în total peste 8.000 de locuitori. Aproape 3.000 de persoane primesc aici îngrijire medicală anuală.
Medicii din centrul de permanenţă asigură asistenţa medicală de urgenţă, la nivelul competenţelor unui cabinet de medicină primară, în afara programului de lucru, adică între orele 15.00 şi 8.00, inclusiv sâmbăta şi duminica. După ce au fost desființate centrele de acest fel din Bârca și Măceșu de Jos a crescut adresabilitatea către medicii din Goicea. „Centrul din Goicea este singurul din zonă care mai funcționează și care asigură în permanență activitatea medicală. Adresabilitatea pacienților este mare, mai ales sâmbăta și duminica“, a spus dr. Marcela Gavrilă, medic de familie și unul dintre doctorii care lucrează în Centrul de Permanență din Goicea.
„Pacienții sunt mulțumiți că au urgență aici“
Centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe sau mobile, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare. În Dolj există 14 centre de permanență. Centrul medical din Goicea este dotat cu un ecograf și un electrocardiograf. „Avem un ecograf, un electrocardiograf. Trebuie să ne mai luăm un tub de oxigen, dar, în general, putem să ne descurcăm cu ce avem. Medicamentele nu lipsesc deoarece din bugetul care se asigură pentru medicina de permanență se acordă și pentru acest sector o parte. În funcție de afecțiunile întâlnite frecvent la persoanele din zonă achiziționăm medicamentele necesare. Banii vin din contractul pe care îl avem cu Casa de Asigurări Sănătate și cu Direcția de Sănătate Publică. Primim fonduri separate de cele ale cabinetelor de medicină de familie. Cei mai mulți bani din fonduri se duc pe medicamente și restul pe utilități. Mai sunt lipsuri, dar ne-am descurcat cu ce am avut. Pacienții sunt mulțumiți că au urgență aici și nu sunt nevoiți să sune la salvare și să aștepte. În plus, scutim de multe ori și salvările de drumuri până aici“, a adăugat dr. Marcela Gavrilă.
Cardul de sănătate merge greoi
Cardul de sănătate este implementat și în cabinetele medicilor de familie din Goicea. Oamenii au început să se obișnuiască să aducă mereu cardul când vin la consultație. Problema este că sistemul în care se lucrează merge greoi. „Oamenii din zonă s-au mai obișnuit cu cardul de sănătate. Problema mare este legată de faptul că sistemul are sincope. De când s-a introdus cardul, la începutul fiecărei luni sistemul merge greu. Oamenii înțeleg problemele și, dacă nu merge astăzi, vin mâine. Este însă cam greu pentru că mulți sunt bătrâni și se deplasează greu“, a mai spus dr. Marcela Gavrilă.