7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudenții craioveni, față în față cu delegații de tineret la ONU

Studenții craioveni, față în față cu delegații de tineret la ONU

Studenții Universității din Craiova s-au întâlnit cu delegații tinerilor la ONU  pentru a discuta despre drepturile pe care și le pot cere (Foto: Lucian Anghel)
Studenții Universității din Craiova s-au întâlnit cu delegații tinerilor la ONU
pentru a discuta despre drepturile pe care și le pot cere (Foto: Lucian Anghel)

Studenții craioveni au participat ieri în Sala Albastră la seminarul regional de informare cu privire la „Programul Delegat de Tineret la ONU“, prezidat de doi delegați de tineret ai României la ONU, Anca Agachi şi David Timiş. Obiectivul evenimentului a fost de a discuta cu tinerii despre oportunitățile de implicare în procesul decizional, pornind de la nivel local şi până la cel național şi de a-i încuraja să devină facilitatori ai schimbărilor pe care şi le doresc. S-a discutat astfel și despre protestele care au loc în aceste zile în țară.
„Ultimii cinci ani i-am trăit în afara granițelor țării și mi se pare că încă învățăm arta protestului, arta de a ne cere drepturile. Acum am făcut un prim pas. Vine o generație care cred că începe să facă lucrurile așa cum trebuie. Cred că și la nivel de spirit civic trebuie să facem mai mult, corupția nu este numai la nivelul clasei politice, ci și jos. Trebuie să o eliminăm la toate nivelurile“, a precizat David Timiș, delegatul tinerilor la ONU.
Studenții au aflat despre programele care se vor derula în perioada următoare. „Prioritățile noastre în urma consultărilor pe care le-am derulat cu tinerii și cu reprezentanții lor, adică organizațiile de tineret, s-au concretizat în trei mari piloni: educație, angajabilitate și implicare civică. Pe baza acestora noi ne vom desfășura activitatea atât la nivel național, cât și la nivel internațional în întâlnirile viitoare. Ne dorim să discutăm cu cât mai mulți tineri, să-i conectăm cât mai mult atât la agenda națională, cu tot ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru, cât și la agenda internațională. La finalul unui an de mandat, cât avem noi, să lăsăm oameni mai implicați la nivel de decizii politice, la nivel comunității lor“, a spus Anca Agachi, delegat de tineret al României la ONU.
De altfel, studenții au aflat și cum pot deveni tineri delegați la Organizația Națiunilor Unite. Pentru selecții aceștia trebuie să știe să comunice fluent în limba engleză, să aibă între 18 și 25 de ani și să fi avut activități de voluntariat. De asemenea, tinerii au fost îndrumați să urmărească site-ul ONU.
„Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite“ este un program guvernamental, implementat de către Ministerul Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, de reprezentare publică a intereselor tinerilor români la nivel internaţional. Cei doi delegaţi, selectaţi anual printr-un proces naţional şi deschis de selecţie, reprezintă interesele generaţiei lor în cadrul lucrărilor organismelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, în urma consultărilor cu tinerii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS