Societatea lucra în construcții, la fundația unei clădiri, iar echipamentul care ar fi trebuit să susțină malul de pământ punea viața oamenilor în pericol. ITM Dolj a oprit lucrarea până ce firma folosește un echipament adecvat.
O firmă de construcții din Dolj s-a ales cu activitatea suspendată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj până la remedierea deficiențelor constatate de inspectorii doljeni. „Inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a patru echipamente în județul Bacău și a unui echipament de lucru în județul Dolj, pentru a fi prevenite posibile accidente“, a anunțat Inspecția Muncii de la București, printr-un comunicat de presă transmis ieri redacției. Potrivit datelor de la ITM Dolj, este vorba despre un echipament folosit la consolidarea malurilor de pământ la fundația unei construcții. Echipamentul era folosit de o firmă de construcții cu sediul în Dolj care construia un cămin de bătrâni în apropiere de Craiova, dar era neconform, în sensul că punea în pericol viața oamenilor care lucrau la respectiva fundație a clădirii.
Amendată și pentru muncă „la negru“
În urmă cu câteva săptămâni, firma de construcții fusese descoperită cu angajați „la negru“.
„Inspectorii de sănătate și securitate în muncă au efectuat un control săptămâna trecută la firme din construcții. Firma respectivă efectua săpături la fundația unei clădiri în care va funcționa un cămin de bătrâni. Echipamentul de susținere a malului de pământ nu era în regulă, punând viața oamenilor în pericol. S-a dispus sistarea activității firmei, până la remedierea situației. Firma ar putea fi și sancționată cu amendă între 4.000 și 8.000 de lei, la care s-ar putea adăuga altă amendă de până la 10.000 de lei, pentru că reprezentatul firmei nu s-a prezentat la control. În urmă cu două săptămâni, firma respectivă a mai fost amendată pentru că s-a descoperit că folosea un lucrător fără forme legale“, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.
Potrivit șefului ITM Dolj, în județ au fost mai multe cazuri în care lucrători din construcții au decedat sub maluri de pământ din cauză că firmele la care activau nu foloseau echipamente adecvate de susținere a malului de pământ, atunci când se efectuau lucrări la adâncime. Pentru prevenirea unor astfel de evenimente tragice, catalogate drept accidente de muncă, inspectorii ITM opresc funcționarea utilajelor și a echipamentelor neconforme până când firmele respective remediază deficiențele.