19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFoarte mulţi copii săraci rămân fără educaţie

Foarte mulţi copii săraci rămân fără educaţie

Banca Mondială estimează că România ar câștiga un miliard de euro pe an în productivitate și venituri din taxe, dacă cei mai săraci cetățeni ar fi educați. Două treimi din copiii în situații de risc nu beneficiază de educație preșcolară, în timp ce 77% dintre ceilalți copii sunt înscriși în programe de educație timpurie. Sunt sute de copii care nu sunt înregistraţi. Doar la o singură unitate de învăţământ din Dolj, peste 50 de copii nu au certificate de naştere. Asociaţia „OvidiuRo“ aduce copiii săraci la grădiniță prin intermediul unui mecanism care și-a demonstrat eficacitatea în 43 de comunități, din 11 județe din țară, printre care şi Doljul.

Sunt copii care nu au urmat nici măcar o zi de grădiniţă până au ajuns în clasa I. Se estimează că în ţara noastră este vorba de peste 100.000 de copii săraci cu vârste între trei și cinci ani care nu au șansa să meargă la grădiniță, care încep școala nepregătiți, iar mulţi dintre ei ajung să o abandoneze. Acest lucru se întâmplă atât în mediul urban, cât şi rural, deşi stimularea intelectuală pe parcursul primilor cinci ani de viață este considerată ca esențială pentru dezvoltarea creierului. În lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii săraci rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Cei mai afectaţi sunt copiii din comunităţile sărace, dar şi din localităţile în care majoritatea populaţiei este de etnie romă. „În judeţul Dolj, avem înregistraţi 12.000 de copii de etnie romă care urmează o formă de învăţământ, de la grădiniţă până la liceu sau şcoală profesională. În învăţământul preşcolar ne confruntăm cu cele mai mari probleme. Sunt puţini cei care sunt înscrişi la grădiniţă. Cei mai mulţi urmează clasele I-IV, apoi gimnaziu, moment din care numărul acestora începe să scadă semnificativ. De obicei, în comunităţile rome, părinţii consideră că grădiniţa poate reprezenta un stres pentru copiii lor, îi consideră prea mici. Aduc drept scuză faptul că distanţele între casă şi grădiniţă sunt prea mari, apoi mulţi dintre ei susţin că sunt prea săraci să îşi permită să îşi ducă copilul la grădiniţă. Din punctul meu de vedere, este nevoie de crearea unor grădiniţe în mijlocul acestor comunităţi, însă Ministerul Educaţiei interzice acest lucru…“, a menţionat Lucian Cherata, inspector şcolar pe probleme de minorităţi, din cadrul ISJ Dolj.

Ajung la şcoală şi nu înţeleg limba română

Inspectorul Lucian Cherata susţine că problema cea mai gravă în Dolj este migraţia – care în cele mai multe din cazuri duce la abandon, urmată de cea a sărăciei. „Avem situaţii în care părinţii vin şi îşi înscriu copiii la grădiniţă sau la şcoală, după care dispar de la sfârşitul lui octombrie până în martie. Pentru aceşti copii avem nevoie de programe speciale de recuperare, de reintegrare. Mai există şi situaţia în care dispar din luna martie până la sfârşitul lunii septembrie. În aceste cazuri sunt cele mai grave probleme, pentru că aceşti copii rămân cu situaţia şcolară neîncheiată. Avem însă şi cazuri în care copiii romi care îşi urmează părinţii în străinătate sunt integraţi în sistemul de învăţământ de acolo. Aproximativ un sfert dintre cei care migrează se află în astfel de situaţii. La întoarcerea în ţară le echivalăm studiile efectuate peste hotare şi îi integrăm. Mai este însă un aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare: mulţi dintre copiii romi, în momentul în care ajung la grădiniţă sau la şcoală, nu cunosc limba română. Mulţi dintre ei au nevoie de cel puţin trei ani pentru a o vorbi, pentru a înţelege ce li se comunică. Deja se cunoaşte situaţia acestor copii… Familiile de căldărari nu îşi mai trimit fetele la şcoală după clasa a IV-a, dacă e comunitate de ursari, după clasa a VII-a fetele sunt ţinute acasă de teamă să nu fie furate“, a explicat Lucian Cherata.
În judeţul Dolj există 20 de profesori de limba romani şi 32 de mediatori şcolari.

Şcoli care fac înscrieri pentru acest an şcolar până la 1 octombrie

Şcoala a început deja de câteva zile. Sunt însă în Craiova şi şcoli unde numărul copiilor înscrişi să urmeze cursurile în acest an şcolar variază de la o zi la alta. La Şcoala „Anton Pann“ din Craiova, ce are ca structuri două grădiniţe şi Şcoala Mofleni, sunt înscrişi aproximativ 620 de copii. De câteva săptămâni, profesorii acestei unităţi şcolare au avut muncă de teren. Au mers să convingă părinţii să îşi trimită copiii la şcoală. „Procedăm în acest fel în fiecare an, însă de multe ori avem surpriza să nu găsim pe nimeni la adresele pe care noi le deţinem. Credeam că vom începe acest an şcolar cu clase de simultan la structura din Mofleni, însă iată că în aceste zile situaţia s-a schimbat. Am reuşit să strângem un număr suficient de mare de copii pentru a forma clase separate. La noi, zilnic vin părinţi să îşi înscrie copiii. Avem însă aproximativ 50 de copii fără acte. Sunt situaţii când aceştia s-au născut în Irlanda, Italia, Spania, America, iar aici, în ţară, nu au fost declaraţi. Având în vedere aceste situaţii şi faptul că multe familii plecate peste hotare se întorc în această perioadă în ţară, am hotărât să facem înscrieri până pe 1 octombrie“, a spus Petrina Radu, manager al Şcolii „Anton Pann“. Din cauza fenomenului migraţiei, în această unitate de învăţământ există şi formă de învăţământ cu frecvenţă redusă, dar şi programul „A doua şansă“.

Asociaţia „OvidiuRo“ aduce copiii la grădiniţă

În România, rata abandonului școlar este în creștere. Cu o rată a părăsirii timpurii a școlii de 18,5% pe anul 2014 – în creștere față de 2013 (17,4%) -, România a ocupat anul trecut locul 26 la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce îi privește pe copiii foarte săraci, situația este și mai gravă. Având în vedere aceste cifre îngrijorătoare, Asociaţia „OvidiuRo“ continuă şi în acest an programul „Fiecare copil în grădiniță“ (FCG), prin intermediul unui mecanism care și-a demonstrat eficacitatea în 43 de comunități din 11 județe din țară. Datorită acestui program, numărul copiilor care merg la grădiniță a crescut considerabil în anumite localităţi. 418 copii care provin din familii cu o situaţie financiară precară fiind susţinuţi să meargă zilnic la grădiniţă începând din luna septembrie 2014, comparativ cu 157 de copii care au frecventat grădiniţa în 2013-2014. Este vorba de copiii din 22 de grădiniţe din comunele Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari şi Amărăştii de Jos, care au primit finanţare pentru a acorda părinţilor tichete în valoare de 50 de lei pe lună, cu condiţia să-şi ducă copiii zilnic la grădiniţă. Au fost selectaţi copiii din familiile cu o situaţie financiară precară ale căror venituri sunt sub 150 de lei pe lună pe membru de familie sau copii care trăiesc în condiţii precare, în comunități izolate, în locuințe improprii și aglomerate, cu acces limitat la apă potabilă și servicii medicale de bază. „OvidiuRo“ și-a propus extinderea cât mai rapidă la nivel național a programului „Fiecare copil în grădiniță“ prin implicarea autorităților centrale și județene.

Ion Prioteasa: „Dorinţa mea este să oferim tichete tuturor părinţilor care îşi duc copiii la grădiniţă, fără nici un fel de diferenţă“

Mecanismul de acordare a tichetelor sociale ar putea fi preluat încet-încet de autorităţile publice. Este, de altfel, dezideratul asociaţiei – până în 2020 fiecare copil din România să beneficieze de un astfel de program. Anul trecut, Clujul a devenit primul judeţ care a alocat fonduri pentru tichetele sociale oferite părinţilor în cadrul programului „Fiecare copil la grădiniţă“. În acest an, a dublat numărul copiilor săraci sprijiniţi prin bugetul local, în cadrul acestui program, ajungând la 200. Şi Consiliul Judeţean Braşov a aprobat alocarea de fonduri din bugetul local pentru susţinerea a 200 de copii. Şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj cred în programul „Fiecare copil în grădiniţă“ şi susţin că îşi doresc să ofere copiilor sprijin financiar din propriul buget, imediat după clarificarea legislaţiei privind acordarea de tichete sociale drept stimulente. În acest moment, Legea asistenţei sociale are nevoie de o serie de completări. În Camera Deputaţilor se află deja un proiect în acest sens, iar până la sfârşitul lunii septembrie ar putea fi promulgat. Tichetele sociale sunt restricţionate la alcool şi tutun. Cu ajutorul lor, familiile acestor copii care frecventează grădiniţa pot achiziţiona doar hrană. „Cred cu tărie în programul «Fiecare copil în grădiniţă», iar Doljul a fost unul dintre judeţele-pilot în care s-a implementat acest proiect de către Asociaţia «OvidiuRo», iar rezultatele sunt fantastice. Numărul copiilor care urmează grădiniţa s-a dublat. La începutul acestui an şcolar, chiar am decis să fiu alături de reprezentanţii unităţilor de învăţământ din Podari, una din primele comune în care cei de la «OvidiuRo» au intervenit, aducând practic copiii la grădiniţă şi prin aceste tichete. Cred cu tărie că toţi copiii au dreptul la educaţie timpurie, iar problemele sociale cu care poate familia se confruntă nu ar trebui să fie un impediment. Dorinţa mea este să oferim tichete tuturor părinţilor care îşi duc copiii la grădiniţă, fără nici un fel de diferenţă. Nu este o sumă mare şi chiar am luat în calcul faptul că am putea oferi aceşti bani chiar din bugetul propriu, însă avem nevoie de un cadru legislativ care să ne permită acest lucru. Tocmai din acest motiv, aşteptăm ca Legea asistenţei sociale să fie completată şi imediat vom face în aşa fel încât aceste tichete să ajungă la părinţii copiilor doljeni“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Campanie de strângere de fonduri

Fondurile pentru acoperirea costurilor cu tichetele sociale și funcționarea programului „Fiecare copil la grădiniţă“ sunt esențiale. Organizația „OvidiuRo“ derulează în perioada septembrie-noiembrie o campanie de strângere de fonduri prin intermediul donațiilor recurente prin SMS (2 euro/ lună). Oricine poate dona lunar cei 2 euro – trimițând GRADI la 8844 – sau poate contribui cu alte sume la dezvoltarea programului „Fiecare copil la grădiniță“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS