Cele 24 de hectare de teren din noul parc industrial de lângă Craiova, High Tech Industry Park, au fost atribuite firmelor interesate. Una dintre firme, Spirit Circuits, vrea să angajeze 260 de persoane în următorii trei ani în fabrica pe care o va construi de la zero în interval de un an. Reprezentanții Primăriei Craiova au precizat că sunt în tratative avansate pentru deschiderea celui de-al treilea parc pe platforma fostului combinat Doljchim, deținut de Petrom.
Circa 260 de persoane, preponderent tineri, vor fi angajate la fabrica pe care firma britanică Spirit Circuits o va construi în High Tech Industry Park Craiova. Spirit Circuits este una dintre firmele care au licitat și au câștigat contracte de închiriere. Până când se va finaliza construcția, britanicii vor închiria o hală de la firma Popeci, unde îi vor pregăti pe viitorii angajați. „Spirit Circuits se află în linie dreaptă pentru construcția unei fabrici, s-au desfășurat toate licitațiile, firma a achiziționat 2,3 hectare de teren și acolo vor fi aproximativ 260 de locuri de muncă noi. Firma este deja în discuții să închirieze o nouă hală de la una dintre firmele care există deja pe piață și acolo să pregătească angajații până când se termină construcția“, a declarat primarul Olguța Vasilescu în cadrul unei conferințe de presă. Prezent la eveniment, administratorul unic al parcului, Marin Nicoli, a precizat că nouă din cele 11 parcele disponibile pentru închiriere au fost atribuie în urma licitațiilor care au avut loc. Pe cele două parcele rămase va fi construită o gară, din fonduri europene. Nicoli a anunțat că parcul va fi beneficiarul unui moment istoric pentru Craiova în ultimii 25 de ani: înființarea unei stații cu o putere electrică amplasată de 40 Mwh. „11 parcele de 24 de hectare de teren așteaptă practic buldozerele. Ne bucurăm că nouă din 11 parcele sunt astăzi în linie dreaptă. Avem deja contractele semnate cu Spirit Circuits, felicit echipa cu care a venit. Noi am păstrat doar două parcele, unde urmează să se facă o gară, pentru că am păstrat calea ferată și sperăm să o reabilităm prin acel sistem intermodal. Avem la Craiova oameni inteligenți și capabili să învețe să producă circuite imprimate pentru electronică, cea care mulți ani a fost mândria Craiovei (…) Am discutat ca producția să înceapă într-un an, iar aceste linii automate vor fi utilizate de absolvenți de liceu cu îndemânarea necesară. Plăcile pe care le face Spirit Circuits echipează locomotive, avioane, mai ales automotive. Echiparea cu utilități este o mare provocare pentru consiliul local. CEZ aduce 40 Mwh în zonă. Este prima dată în istoria Craiovei după 1989 când se generează o nouă stație de 110/20 kilovolți“, a declarat Nicoli.
Prezent și el la eveniment, managerul Spirit Circuits, Steve Driver, a explicat că este foarte mulțumit de sprijinul acordat de autoritățile locale și că ridicarea fabricii va dura un an. „Este o oportunitate pentru tineri să lucreze în acest domeniu. Logistica este foarte bună, abia aștept să lucrez cu comunitatea locală. Scopul nostru este ca în această fabrică să fie oameni cu multiple abilități, date fiind schimbările tehnologice din secolul 21, dezvoltăm sisteme care să facă o producție mai curată“, a spus Driver.
În așteptarea terenului de la fostul Doljchim
Cum și cel de-al doilea parc industrial s-a umplut, primăria caută acum teren pentru următorul parc. „Suntem în linie dreaptă cu înființarea celui de-al teilea parc pe raza comunei Ișalnița, lucrăm la documentație. În prezent, documentația se află la OCPI (Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară). Sperăm să avem o veste bună de la ei, dacă s-ar putea să se grăbească, pentru că avem investitori, dar pentru a putea da terenuri trebuie să înființăm cel de-al treilea parc“, a declarat primarul Olguța Vasilescu. Terenul unde ar putea fi înființat următorul parc este pe amplasamentul fostei platforme Doljchim și se află în proprietatea Petrom, societate dispusă să-l cedeze gratuit. „Suntem în continuare în discuții cu Petrom, de la care avem promisiunea fermă că va ceda această suprafață gratuit, dar acolo mai sunt niște instituții care mai trebuie să facă niște analize ca să putem să o preluăm noi. Decontaminarea solului nu ar trebui să ne coste pe noi nimic, pentru că este făcută din fonduri europene. Această parte ne și întârzie pe noi să preluăm terenul. Ea trebuie să fie făcută în perioada următoare și nouă să ni se dea terenul liber de orice astfel de probleme“, a mai spus primarul.
Bursa Locurilor de Muncă de la primărie nu are succes
Primarul Craiovei a menționat ieri că prin publicare pe site-ul primăriei a locurilor de muncă nu este o concurență făcută Agenției Județene de Ocupare și Formare Profesională și a recunoscut că puțini sunt craiovenii care își doresc locurile de muncă publicate. „Nu vrem să concurăm AJOFM, dar am obsevat că sunt foarte multe persoane care se adresează primăriei. AJOFM organizează târguri destul de rar, poate și mediatizarea lasă de dorit, pentru că sunt persoane care nu află de ele și nu se prezintă. Serviciul pe care îl oferim noi este doar de informare a publicului. Sperăm să se găsească craioveni care să-și dorească aceste locuri de muncă, pentru că nu am avut foarte mare succes. Sunt peste 400 de locuri de muncă și nu s-a găsit personalul necesar“, a spus primarul.