5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPe drumuri brâncușiene, inspirați de Tudor Gheorghe

Pe drumuri brâncușiene, inspirați de Tudor Gheorghe

La aproape o săptămână de la deschiderea Simpozionului Internațional de Sculptură „Drumuri brâncușiene“ din parcarea Centrului Multifuncțional, cele zece blocuri de piatră de Vratsa sau marmură de Rușchița, alături de bucățile de lemn, încep să capete forme.

Artiști din țară și din străinătate s-au lăsat inspirați de creația lui Tudor Gheorghe, în cadrul celei de-a III-a ediții a taberei de sculptură de la Craiova.
Înconjurați de nori de praf alb, cu măști și ochelari de protecție, în zgomotul discurilor care taie marmura sau piatra, sculptorii par să fi câștigat lupta cu pietrele. Sub atingerea lor, blocurile prind viață. Ideeile creionate în schițe sunt transpuse la dimensiunea reală.
„E o perioadă mai grea, când realizăm degroșatul, partea dură, brută din munca unui sculptor. Începem să transpunem ideea în material, s-o cuprindem cu mintea. După degroșat, operele încep să prindă contur, așa că în două săptămâni oricine va poposi în tabăra de sculptură își va putea face o idee despre cum vor arăta operele în forma finală“, ne explică sculptorul Alin Neacșu din Iași. Opera sa, hora oltenească în care se vor prinde „Anotimpurile“ din creația lui Tudor Gheorghe sau cele patru mari regiuni românești, a încolțit în mintea artistului în urmă cu mai bine de zece ani. „Am început să mă gândesc la acest proiect în urmă cu zece ani. Ideea care a stat la bază a trecut prin mai multe filtre și iată că acum am ajuns la realizare operei. E o temă românească, universală. Mi-am dorit ca ea să facă parte din acest ansamblu care va îmbogăți orașul acesta frumos“, a mai precizat artistul.
Faptul că astăzi se alătură celorlalți artiști din țară și de peste hotare și realizează o operă inspirat fiind de creația maestrului Tudor Gheorghe este o onoare și o mare bucurie pentru sculptorul din Iași. „Fiecare dintre noi, românii, regăsește în muzica lui Tudor Gheorghe o parte din sufletul său. El este un păstrător și continuator al valorilor tradiționale românești și pentru asta eu vreau să-i mulțumesc dedicându-i această operă“, a completat Alin Neacșu.

O sursă de inspirație, mai multe opere

„Au înnebunit salcâmii“, „Anotimpurile“, melodii purtând semnătura lui Tudor Gheorghe, au fost sursă de inspirație pentru artiștii din tabăra de sculptură.
Pe acordurile lor s-au născut machetele operelor care își vor găsi locul în Cetatea Banilor, printre care și cea a sculptorului bucureștean Vlad Dan Perianu. O operă în miniatură stă astăzi pe blocul de piatră care începe ușor să capete contur.
„L-am întâlnit pentru prima dată pe Tudor Gheorghe la un simpozion la Pucioasa, acum 25 de ani, când a susținut un concert acolo. Creația sa m-a pasionat dintotdeauna. Dacă nu aș fi fost inspirat, cred că nu aș fi reușit să lucrez atât de repede schițele. Opera îl va reprezenta pe maestru înconjurat de iedera care îi va cuprinde trupul, ce va fi realizat într-o manieră geometrică. Picioarele sunt un fel de rădăcini, iar mâinile și portretul vor fi realizate într-o manieră figurativă spre abstract“, a precizat Vlad Dan Perianu. Opera sa își va găsi locul, după cum au precizat oficialitățile locale încă din faza proiectelor, la intrare în Craiova.
Blocurile de piatră și marmură se modifică cu fiecare zi care trece. Astăzi este un bloc imens de marmură de Rușchița, mâine va fi lira ce va purta semnătura sculptorului Gabriel Sitaru. Va fi o operă modernă cu trimitere spre abstract ce amintește de Orfeu, căci, în viziunea artistului, Tudor Gheorghe este „un Orfeu al românilor. Cântă dumnezeiește, asemenea celui ce vrăjea cu muzica sa chiar și zeii“, după cum ne explică sculptorul Gabriel Sitaru.
„Anotimpurile“ își vor găsi corespondentul și în opere de artă cioplite în lemn grație artistului craiovean Gabriel Rizea, care s-a alăturat sculptorilor în piatră și marmură din cadrul taberei. „Tudor Gheorghe înseamnă pentru mine copilăria și adolescența mea. Îmi place ca atunci când lucrez să-l aud în boxe pe Tudor Gheorghe. Mi se pare că muzica lui se potrivește cel mai bine cu lucrul în lemn.
Un ansamblu de patru băncuțe – «Toamna», «Iarna», «Primăvara» și «Vara» – își va găsi locul în spațiul de sub pasajul suprateran. Două sunt gata. Sunt deja expuse în oraș. «Toamna» este aproape gata, iar săptămâna viitoare urmează «Iarna». De asemenea, vreau, nu ca o surpriză, ci ca o bucurie a mea pentru oraș, să pun umărul la treabă și să mai fac două-trei lucrări suplimentare în cadrul taberei“, a precizat Gabriel Rizea.
Procesul creației este în toi. Artistul își șterge sudoarea de pe frunte, îndepărtează praful alb și dă din nou drumul discurilor care îl ajută să-și ducă la bun sfârșit ideea, transformând-o în operă de artă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS