12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentralele impuse de normele UE ard proprietarii la buzunar

Centralele impuse de normele UE ard proprietarii la buzunar

Centralele cu condensare se găsesc deja pe piața de profil din Craiova (Foto: Maria Cernătescu)
Centralele cu condensare se găsesc deja pe piața de profil din Craiova (Foto: Maria Cernătescu)

Din toamna acestui an, craiovenii care vor să-și monteze centrale de apartament sau să le schimbe pe cele vechi, vor scoate mai mulți bani din buzunar. O directivă europeană privind creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de gaze vizează renunţarea la centralele de apartamente clasice şi impunerea celor cu condensare, care sunt mai eficiente, dar mai scumpe.

Normele – adică Regulamentul nr. 811/2013 al Comisiei Europene, care stabileşte modul de etichetare energetică a produselor din domeniul instalaţiilor, măsură care afectectează firmele ce furnizează şi instalează centrale termice, aparate de control al temperaturii şi sisteme solare – vor intra în vigoare pe 26 septembrie 2015 și obligă atât producătorii de centrale, cât și firmele de vânzare să scoată pe piață doar centrale termice cu condensare. Costul acestora este dublu față de cel al centralelor convenționale, ele costând între 3.000 și 7.000 de lei, dacă adăugăm și cheltuielile cu montarea, în timp ce o centrală convențională costă între 1.700 și 2.000 de lei. „Din luna septembrie, intră în vigoare o directivă europeană, care îi obligă pe producători să fabrice doar centrale cu condensare. Chiar dacă nu ne-am grăbi să punem în aplicare aceste prevederi, centralele convenționale nu se vor mai găsi pe piață. Producătorii vor respecta aceste norme, iar stocurile de centrale clasice se vor epuiza. Costurile sunt mai ridicate. Vă dau un singur exemplu, o centrală convențională costă undeva la 1.700 de lei, iar una cu condensare pornește de la un preț de peste 3.000 de lei“, a declarat Costel Cauc, reprezentant firmă instalare centrale.
Proprietarii care au, deja, o centrală clasică nu sunt afectaţi de această prevedere. Cei care vor dori să-şi monteze centrală anul viitor, vor găsi în magazinele de profil doar centrale în condensare. Acestea există și în prezent pe piața românească, dar fiind mai scumpe au fost ocolite de cetățeni. În acest caz, renunțarea la sistemul centralizat de încălzire al orașului va fi mult mai dificilă din cauza costurilor ridicate.
Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova spun că efectul acestei directive se va simţi abia de la anul. „Proprietarii de apartamente care au optat deja pentru un sistem individual de încălzire al locuinţei au achiziţionat centrale şi mulţi dintre ei le-au montat. Proprietarii vor întâmpina probleme de anul viitor, când stocurile de centrale clasice se vor epuiza şi comercianţii vor aduce pe piaţă doar centrale cu condensare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi dacă normele acestei directive vor fi aplicate cu rigurozitate, după cum se vehiculează, şi, mai ales, cât de afectaţi vor fi oamenii“, este de părere Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Craiova.

Mai întâi se vând stocurile

Din discuţiile purtate cu reprezentantul unui producător de centrale termice, acesta ne-a explicat că firma respectivă nu mai face centrale clasice încă din primăvara acestui an și că acum pe piaţă se găsesc atât centrale clasice, cât şi centrale cu condensare.
Motivul pentru care se renunță la centralele clasice consumă mai mult gaz, iar UE vrea să reducă risipa și să crească eficiența energetică. „Nu este obligatoriu ca oamenii să cumpere, din septembrie, doar centrale cu condensare. În schimb, producătorul pe care noi îl reprezentăm şi ale cărui produse le comercializăm pe piaţa din Craiova nu va mai putea produce decât astfel de centrale. Clienții, după ce se vor epuiza stocurile, nemaiavând ce cumpăra, vor fi nevoiți la un moment dat să facă această schimbare. Comercianţii mai au încă timp să vândă stocurile existente. De ce centrale cu condensare? Cele cu condensare consumă mai puțin gaz și pot încălzi o suprafață mai mare, iar UE vrea să reducă risipa și să crească eficiența energetică“, a explicat reprezentantul unei companii producătoare de centrale termice.

Cetrala trebuie schimbată din zece în zece ani

Vicepreşedintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC) a declarat cu câteva luni în urmă, pe un post central de televiziune, că: „Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost avertizați de legislaţia ce va intra în vigoare. Despre această directivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în zece ani – pentru că din zece în zece ani legea spune că trebuie schimbată centrala – cheltuiala se amortizează“, a declarat Ionuț Nejloveanu, vicepreşedintele Asociației Naționale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS