10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj19 elevi doljeni au obţinut media 10 la evaluarea naţională

19 elevi doljeni au obţinut media 10 la evaluarea naţională

Nici un elev de clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Gogoşu din judeţul Dolj nu a reuşit să obţină medie peste 5 la examenul de evaluare naţională. Peste 72% dintre elevii doljeni care au susţinut evaluarea naţională au obţinut medii peste 5.

Lacrimi de fericire, dar şi de supărare vineri la afişarea rezultatelor parţiale, înainte de contestaţii, la examenul de evaluare naţională. Însoţiţi de părinţi, absolvenţii de clasa a VIII-a au verificat emoţionaţi listele cu rezultatele obţinute la evaluarea naţională. Extrem de supărată de media obţinută, Denisa Ciurea a absolvit ciclul gimnazial în CN „Carol I“: „Am luat 7,95 la matematică şi 8,90 la limba română. Mă aşteptam însă la aceste note, pentru că am ştiut din start unde m-am încurcat. La limba română, mai precis la compunere, iar la matematică la subiectul de geometrie. Sunt îngrijorată deoarece vreau să urmez Colegiul Naţional «Elena Cuza», profilul știinţe ale naturii, şi nu ştiu dacă o să am şansă cu această medie“. Cu o medie de 9,95 colega ei de gimnaziu, Oana Pîrvu, a răsuflat uşurată, media obţinută la evaluarea naţională este cea la care se aştepta: „Am luat 10 la matematică şi 9,90 la limba română. Vreau să urmez liceul la CN «Fraţii Buzeşti». Am învăţat foarte mult pentru acest examen şi, de ce nu, trebuie să recunosc că nici subiectele nu au fost dificile“.

Câte patru elevi de la CN „Fraţii Buzeşti“ şi Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ au obţinut media 10

Dintre cei 5.336 de candidaţi de clasa a VIII-a înscrişi la examenul de evaluare naţională, 5.102 s-au prezentat la examen.
Procentul de medii peste nota 5 este de 72,68%, în creștere față de anul școlar trecut cu 7,24 %, echivalentul a 3.708 elevi. S-au înregistrat 293 de note de 10, dintre care la matematică au fost 251, iar la limba română – 42, iar 19 elevi doljeni au reuşit să obţină media generală 10. Patru dintre absolvenţii de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la evaluare naţională sunt de la CN „Frații Buzești“, trei de la CN „Carol I“, patru de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade“, doi de la Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“, doi de la Școala Gimnazială „Traian“ şi câte un singur elev de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“, Școala Gimnazială „Gh. Țițeica“, Școala Gimnazială „Elena Farago“ şi Liceul Teoretic „Henri Coandă“.
„Școlile care au avut un procent de 100% la mediile peste 5 au fost: «CN Frații Buzești», Școala Gimnazială «Mircea Eliade», Școala Gimnazială «Opsichie Cazacu» – Seaca de Pădure, Școala Gimnazială Apele Vii, Școala Particulară Ethos Craiova, Școala Gimnazială Murgași. De cealaltă parte, printre şcolile cu procent redus de medii peste 5 se numără: Școala Gimnazială Gogoșu, unde dintre cei şase candidaţi înscrişi au participat la evaluare naţională cinci dintre ei și care nu au reuşit însă să obţină medii peste 5, Școala Gimnazială «Anton Pann» Craiova cu un procent de 11,11%, Școala Gimnazială «Marin Sorescu» Bulzești – 11,11%“, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt la ISJ Dolj.

Săptămâna viitoare încep înscrierile la liceu

Rezultate foarte bune au obţinut şi elevii de la Şcoala Generală „Gheorghe Ţiţeica“, înregistrând un procent al mediilor peste 5 în proporţie de 97,35%, dar şi cei de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu“ – 97,35%, Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru“ – 95,70%, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ – 86,42%. Elevii de la Şcoala Profesională Specială au obţinut un procent al mediilor peste 5 de 14,29%, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto – 47,37%, Şcoala Beloţ (Sopot) – 21,05%, Şcoala Gimnazială Vârvoru de Jos – 21,43%.
Admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media generală la evaluarea naţională susţinută de elevii clasei a VIII-a (75%) şi media generală de absolvire a claselor V – VIII (25%). Elevii vor putea completa fişele de înscriere pentru licee, împreună cu părinţii şi asistaţi de diriginţii claselor, în perioada 3 – 7 iulie. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afişa în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi listele cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal. A doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie, iar a treia – pe 3 şi 4 septembrie.

Promovabilitate de peste 70% în Oltenia

Promovabilitatea în Gorj la evaluarea naţională este de 78,75%. Potrivit reprezentanţilor ISJ Gorj, la limba și literatura română procentul de note peste 5 a fost 87%, iar la matematică, de 72,69%. „Cinci elevi au obținut media 10, însă au mai fost astfel de note. La limba română au fost notate cu punctaj maxim 17 lucrări, iar la matematică 102“, a declarat Georgeta Popescu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Gorj. În Olt, 78,22% de elevi au obținut note peste 5. Zece elevi au obţinut media 10, în timp ce 177 de elevi au avut nota maximă la matematică sau limba română. În Mehedinţi, promovabilitatea la evaluare naţională a fost de 70,25%. Un singur elev, de la Colegiul Naţional „Traian“, a obţinut nota 10 la limba şi literatura română. La matematică au fost mai multe note de 10: 22 la CN „Traian“ şi 13 la CN „Gheorghe Ţiţeica“. În Vâlcea, 78,7% au promovat evaluarea națională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS