18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAglomerație și nervi la APIA, pe ultima sută de metri

Aglomerație și nervi la APIA, pe ultima sută de metri

Sute de oameni au stat la cozi interminabile la APIA pentru a-și depune, pe ultima sută de metri, cererile unice de plată a subvenției pe suprafață și pentru zootehnie. Aerul irespirabil, căldura insuportabilă din clădire și nervii întinși la maximum au făcut ca între fermieri și funcționari să apară neînțelegeri. Unul dintre fermieri a reclamat în scris un incident petrecut la APIA, iar conducerea unității a decis să îl bage pe funcționarul respectiv în comisia de disciplină.

Ieri, ora 9.45. Soarele se ridicase pe cer arzător. În fața clădirii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) din cartierul craiovean Romanești se adunaseră zeci de persoane. Bătrâni în bastoane stăteau pe scări, la aer, și abia mai respirau din cauza zăpușelii. O femeie în vârstă, încălțată în șoșoni negri, stătea sprijinită de scară și citea o revistă mondenă, așteptând să îi vină rândul să fie chemată în sală.
Intrăm. Un aer închis, irespirabil, ne lovește în față. Oamenii stăteau la cozi înghesuiți ca sardelele în conservă. Unii își făceau vânt cu actele din dosar, alții își ștergeau cu batistele sudoarea de pe frunte. Stăteau de ore în șir în picioare, așteptând să le vină rândul.
Ieri a fost ultima zi în care fermierii puteau să își depună cererea unică de plată a subvenției pentru 2015 fără penalități. De astăzi se mai pot depune dosarele pentru subvenții încă 25 de zile, dar agricultorii care vor ajunge la APIA cu cererile vor fi penalizați cu 1% din sumă pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. S-a ajuns la o astfel de situație din cauză că unele comune care fuseseră anii anteriori arondate centrului APIA de la Filiași au fost anul acesta repartizate la Craiova. În plus, documentația este mai stufoasă în 2015, în sensul că APIA cere, pe lângă adeverința clasică de la primărie, și copie de pe Registrul Agricol al fiecărui agricultor care solicită subvenția și o copie a documentului din care să rezulte blocul fizic al terenului, cu vecinătățile proprietății respective.

Nu au mai suportat căldura din încăperile APIA

Câțiva bătrâni trecuți de 80 de ani ieșiseră din clădire pentru că în sediul APIA aerul devenise irespirabil. „Am venit de la 8 jumate, nouă. Deci stăm cam de o oră. Am 85 de ani și nu mai pot să stau la coadă, că nu mai am aer acolo. Am zis să fac procură la notar ca să vină ginerele meu, că e mai tânăr, da’ trebuie să mă duc pe la notar, să dau alți bani“, a spus Constantin Buia, din comuna Leu. Alt agricultor din Leu spunea că a lăsat pe ultima zi aducerea dosarului la APIA deoarece a stat de mai multe ori la coadă la primăria din comună pentru a primi documentele necesare depunerii cererii de subvenție la APIA. „Abia ieri ne-au dat documentele de la primărie, că au lucrat și sâmbăta, și duminica. Au lucrat și noaptea trecută cei de la comisia de la Leu, că a fost lume multă și trebuia să le elibereze documentele. Bine ar fi să rezolvăm astăzi, ca să nu mai venim și mâine, și poimâine“, a spus Constantin Stăicuș, de 80 de ani.
Nicolae Negreț are 84 de ani. El a venit din Predești în ultima zi în care putea depune cererea la APIA fără penalizare. Omul, care se sprijinea într-un baston, a explicat de ce nu a respectat programarea făcută de APIA: „Dacă n-am putut să vin mai devreme, că sunt bătrân…“.
În aglomerația din incinta APIA, holul îl traversai în zece minute, dacă dădeai din coate. Bolnavă de diabet, o femeie stătea la coadă de două-trei ore: „Sunt bolnavă, vai de capul meu. Am și diabet. Nu mi-am luat apă, nu mi-am luat nimic la mine, că nu am știut că e puhoiul ăsta de lume aici. Nu se avansează deloc“. Ioana Alexandru, de 75 de ani, din Pielești, a declarat: „Eu sunt de la ora 7 aici. Merge greu, că e o singură doamnă acolo. Stăm de azi-dimineață și a venit unul cu intervenții. Eu stau femeie bătrână la coadă și vine altul și se bagă în față. Cred că mai stau două ore aici, dacă nu cumva o să stau până diseară. N-am știut, că veneam mai devreme. Au trimis plicul acasă cu programarea, dar a făcut două săptămâni până mi-a ajuns acasă. Dacă rezolv astăzi cu dosarul, mă îmbăt. Păi ce să mai zic?“.

Și un primar la coadă la APIA

Primarul din Coțofenii din Față era la coadă la APIA, în prima sa zi de concediu de odihnă, în calitate de fermier. „La noi la primărie lucrurile au mers foarte bine cu eliberarea documentelor pentru că am un inginer tânăr bine pregătit și o fată bună la acest compartiment și în «parohia» mea lucrurile merg bine. Consider că anumiți oameni care întârzie aceste documente la alte primării nu sunt pregătiți (…). Eu am rămas să vin la APIA în ultima zi pentru că am foarte multe lucrări în teren și azi am intrat în concediu și am zis ca ziua mea de concediu de odihnă să mi-o petrec aici“, a spus Constantin Cârciumaru, primarul comunei Coțofenii din Față. Edilul a mai precizat că este posibil ca alte primării din județ să fi întârziat eliberarea de documente pentru fermieri din cauză că aceștia au datorii la plata impozitelor pe proprietate.

Un fermier acuză un funcționar APIA. A fost trimisă comisia de disciplină

Un tânăr agricultor din Coșoveni, care are 15 hectare de teren și 18 vaci, s-a arătat revoltat de atitudinea unui funcționar APIA, care ar fi refuzat să îi primească dosarul. „Un domn Ciochindel, care este arondat pentru comunele Coșoveni și Pielești, nu a vrut să-mi primească dosarul și nici nu s-a uitat la el. A început să mă îmbrâncească. M-a jignit. Am fost de dimineață la directorul APIA și am făcut reclamație în scris la adresa funcționarului de aici. Am mai venit și sâmbătă, pe 13 iunie. De pe 2 iunie am început să fac actele, dar a durat o săptămână să iau adeverința de la primărie“, a spus Ion Cezar Bălănescu, din Coșoveni. El a adăugat că nu i se pare normal ca la noi în țară să fie tratat un fermier „ca un cerșetor“ de către funcționarii statului. Acuzele între cei doi au fost reciproce. Funcționarul APIA reclamat de fermier chiar fusese chemat de directorul instituției, după incidentul de dimineață. Întrebat de ce l-a îmbrâncit pe agricultor și dacă știe că a fost reclamat, Ion Ciochindel, consilier superior în cadrul APIA, a replicat: „Asta se poartă: reclamațiile. L-am rezolvat de la prima oră. Îl rezolv și mă acuză, dar dacă nu îl rezolvam? (…) Acel tânăr m-a înjurat. El a avut un comportament nelalocul lui“. Tânărul din Coșoveni era la ușă, cu dosarul în mână, și în jurul orei 11.00.
În urma reclamației primite, directorul APIA Dolj, Cătălin Roșculete, a trimis o comisie de anchetă la funcționarul acuzat, acesta fiind băgat și în comisia de disciplină. „S-a făcut o comisie de anchetă în cazul domnului Ciochindel, care să verifice și ce a înregistrat în calculator dânsul în ziua respectivă. Am trimis și comisia de disciplină acolo. Dânsul va fi sancționat potrivit legii, pentru comportamentul pe care l-a avut“, a spus directorul APIA Dolj.

Fermierii vor să organizeze un marș de protest

Directorul APIA Dolj, Cătălin Roșculete, explica vineri pentru GdS și Alege TV că fermierii au lăsat pe ultimele zile depunerea dosarelor și de aceea s-a aglomerat, dar și că agricultorii nu au venit la APIA la datele la care au fost programați, de pe 2 mai încoace, din cauză că primăriile nu le-au eliberat documentele necesare. Costel Coșoveanu, președintele Federației AGROSTAR Dolj, susține că penalitățile care li se vor cere fermierilor de mâine încolo pentru nedepunerea la termen a cererilor la APIA ar trebui să fie suportate de conducerea APIA. El a explicat că a venit în ziua în care a fost programat, dar nu i s-a putut prelucra dosarul. „Eu am fost programat pe 2 mai, dar când am venit la APIA ei nu erau gata cu documentele. Abia pe 10 mai au trimis de la APIA documentația către primării. Nu e vina primăriilor. Sunt foarte multe comune care au început cu întârziere, printre care Ghindeni, Leu, Coșoveni, Apele Vii, Castranova, din cauză că APIA nu a trimis la timp documentele către acele primării“. Directorul APIA neagă acuzele, susținând că a făcut numeroase apeluri către primării să le elibereze agricultorilor actele necesare depunerii cererii la APIA. Agricultorii vor să facă un marș de protest, dar încă nu au ales ziua. Președintele AGROSTAR Dolj a menționat că fermierii vor să mărșăluiască de la sediul principal al APIA Dolj, de pe strada Amaradia, către prefectură, ca măsură de protest față de modul în care au fost tratați la această sesiune de depunere a cererilor de subvenție. Coșoveanu a declarat că sunt în discuții să autorizeze protestul lor din Craiova.

Pentru ce suprafețe s-au depus cererile în Oltenia

Directorul Cătălin Roșculete a spus că, în ciuda aglomerației de la APIA, fermierii doljeni au depus până ieri (inclusiv) cererile unice pentru subvenții pentru 80% din suprafață. „Este suprafața pentru care ne așteptam să se depună cereri anul acesta, dacă scădem excluderile pentru suprafețele nelucrate pentru care nu se mai acordă subvenție“, a conchis directorul APIA Dolj.
Potrivit directorilor unităților APIA din Oltenia, la majoritatea a fost aglomerație în ultimele zile, la depunerea cererilor. Până ieri în jurul prânzului fuseseră depuse cereri pentru 64% din suprafață în județul Gorj, pentru 80% din suprafața eligibilă în Vâlcea. Pentru 90% din suprafață au depus cereri fermierii din Olt, în timp ce agricultorii din Mehedinți au depus doar pentru 60% din suprafață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS