7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj600 de animale cu stăpân din Craiova, sterilizate gratuit

600 de animale cu stăpân din Craiova, sterilizate gratuit

Cabinetul veterinar Family Vet a început, duminică, a cincea campanie masivă de sterilizare a animalelor cu stăpân, organizată de Asociația Romania Animal Rescue. Circa 600 de animale vor fi sterilizate gratuit până pe 24 mai. Președinta asociației, Nancy Janes, a venit tocmai din Statele Unite la Craiova pentru a sublinia importanța acțiunii. Oamenii se pot adresa oricând cabinetului veterinar, pentru a cere o sterilizare gratuită, în limita fondurilor disponibile.

Problema câinilor fără stăpân de pe străzi este arzătoare la nivelul României. Tocmai de aceea, Asociația Romania Animal Rescue, fondată de americanca Nancy Janes în urmă cu mai mulți ani, vine în sprijinul oamenilor pentru a încerca să rezolve această chestiune.

„Nu erau atât de mulți medici care să poată să facă aceste operațiuni“

Încă de duminică, 17 mai, și până pe 24 mai, la clinica veterinară Family Vet, beneficiază de sterilizare gratuită sute de animale. „Avem din nou un maraton de sterilizare în Craiova. Oferim fonduri în mod regulat pentru aceste operațiuni în acest oraș și de câteva ori pe an avem astfel de campanii. Oamenii călătoresc din Europa și din Statele Unite pentru a fi voluntari în cadrul acestor campanii. Eu am venit în România în 2001, într-o călătorie, și prima mea idee a fost să ajut la construirea unui adăpost, dar numărul de cățeluși și pisici nu putea fi controlat. Am aflat că nu erau atât de mulți medici veterinari care să poată să facă aceste operațiuni, iar costurile erau destul de mari pentru cea mai mare parte a oamenilor. Am început să trimit veterinari din Statele Unite pentru a-i pregăti pe medicii de aici în legătură cu sterilizarea. Apoi am început cu aceste campanii și acum avem propriii medici din România, care călătoresc prin țară și fac aceste sterilizări. Ne bazăm pe donații pentru a ne face treaba, nefiind finanțați guvernamental“, a povestit, pentru GdS, Nancy Janes.
Aceasta a menționat că o campanie masivă va mai fi realizată în toamna acestui an și a reamintit oamenilor că ei se pot adresa pe tot parcursul anului către clinică pentru a obține o sterilizare gratuită.
„Sperăm să mai avem o campanie la sfârșitul lui septembrie – începutul lui octombrie. Aici, la Family Vet, avem de-a lungul anului posibilitatea de a steriliza gratuit animale. E adevărat că suntem limitați financiar, dar facem cel puțin 100 de sterilizări gratuite pe lună. Oamenii trebuie să sune la Family Vet și să întrebe dacă pot să beneficieze de o sterilizare susținută financiar de Romania Animal Rescue. Am vrea ca oamenii cu posibilități reduse să se îndrepte către noi. Oamenii care își permit să facă asta ar trebui să plătească aceste costuri, pentru ca persoanele cu posibilități mai reduse să poată să beneficieze de ceea ce oferim noi“, a încheiat președinta Romania Animal Rescue.

„Animalele de pe stradă provin tot din curțile oamenilor“

Unul dintre medicii de la clinica Family Vet, dr. Aurelian Ștefan, a explicat că, momentan, toate locurile pentru această campanie au fost ocupate, însă oamenii pot suna în continuare la numărul 0785.560.307 pentru a se programa, în eventualitatea în care se vor elibera locuri.
„Până acum, probabil că am depășit numărul de animale sterilizate. S-au ocupat toate locurile pe care noi le-am scos la sterilizare gratuită, undeva la 600. Cam 20% vor fi pisici, restul căței. Momentan, nu se mai poate înscrie nimeni, dar îi sfătuim pe oameni să sune, să se anunțe, pentru că uneori mai sunt persoane care renunță. Dacă nu, vom face o listă de așteptare și vom organiza alt eveniment sau vom opera pe parcursul lunilor care urmează“, a spus dr. Ștefan. Acesta a subliniat importanța socială a acestui eveniment.
„Știm cu toții că trăim vremuri grele și că există persoane care nu o duc bine și nu au cum să ajungă la veterinar. Și atunci, noi, împreună cu asociațiile de protecție din România și din străinătate, venim în sprijinul cetățenilor. Noi trebuie să înțelegem că animalele de pe stradă și cele care ajung în adăposturi provin tot din curțile oamenilor sau din curțile industriale. Acolo trebuie sterilizate absolut toate animalele care se înmulțesc necontrolat. Înmulțirea necontrolată a animalelor conduce la fenomenul de apariție a câinilor maidanezi și a celor care ajung în adăposturi, unde tot noi plătim ca să fie îngrijiți așa cum sunt îngrijiți, în condiții precare“, a explicat dr. Aurelian Ștefan.
Ieri, zeci de stăpâni și animalele lor așteptau la clinică pentru a beneficia de această campanie. „Am venit astăzi cu Missy, cățelușa mea, pentru sterilizare și microcipare. E o campanie foarte bună, pentru că ne protejăm cățelușii, nu se mai înmulțesc și nu mai au nici oamenii probleme cu ei, pentru că foarte mulți nu iubesc câinii. Asta este singura soluție pentru a scăpa de înmulțirea lor“, e de părere Mira Frățilă, una dintre craiovencele care beneficiază de campanie.

https://www.youtube.com/watch?v=hssYuWO2djU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS