7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe dezmorțește piața construcțiilor

Se dezmorțește piața construcțiilor

Terasele din geam care se pliază vara și se închid etanș iarna (FOTO: Lucian Anghel)
Terasele din geam care se pliază vara și se închid etanș iarna (FOTO: Lucian Anghel)

Unii dintre cei mai importanți jucători din Dolj de pe piața materialelor de construcții, prezenți la Târgul Doljconstruct, afirmă că oltenii au început să relanseze ușor consumul, făcând investiții în gospodării.

Piața construcțiilor și a decorațiunilor interioare și exterioare în zona de retail pare să se fi relansat ușor în această perioadă, dacă luăm în calcul declarațiile marilor companii de profil care au participat, în perioada 7-10 mai, la Târgul Doljconstruct, deschis alături de Agrotex, în incinta Centrului Multifuncțional din Craiova, din cartierul 1 Mai.
Pe sectorul rezidențial, oltenii au căpătat curaj să intensifice consumul, spune un producător doljean de materiale de construcții și care vede o îmbunătățire a business-ului său pe piața de BCA, țiglă și pavele, în 2015, față de aceeași perioadă a anului trecut. „Piața construcțiilor este îmbucurătoare. Este mai bine ca anul trecut. Este o evoluție pozitivă, pentru că oamenii au început să prindă curaj să construiască. Se simte această dezghețare în special în zona rezidențială, deci la persoane fizice, care au avut curaj să ia credite sau au bani pe care nu mai vor să îi țină în depozite și încearcă să își construiască locuințele, să le renoveze pe cele vechi. Există mici «dezghețări» și în zona de infrastructură, dar nu la fel de accentuate ca în zona privată a construcțiilor. Ne-au crescut vânzările cu 5-7% în această primăvară față de aceeași perioadă a anului trecut“, a declarat Adrian Bezerghianu, director general al Elpreco SA, firmă expozantă în cadrul Doljconstruct. Bezerghianu a mai spus că este un trend îmbucurător pentru amenajările grădinilor, în sensul că doljenii pun accent și pe amenajarea acestor spații. În plus, el a mai arătat că din ce în ce mai mulți doljeni cumpără materiale mai moderne, cum ar fi pavelele, pentru a le monta în curți și grădini. „Tot mai mulți au depășit perioada în care își betonau aleile și curțile și au trecut la pavele, ceea ce este îmbucurător pentru noi“, a precizat directorul general al Elpreco.
Dacă pe segmentul rezidențial s-au observat creșteri de vânzări față de anul trecut, același lucru se poate spune și despre sectorul dedicat construcțiilor pe persoană juridică, au spus expozanții de la târg. „Piața construcțiilor mi se pare puțin mai dezmorțită anul acesta față de anul trecut. Merge mai bine și pe vânzări, iar pe construcții mai mult pe firme. Au mers mai bine vânzările de materiale de construcții și cele pe parte de fier forjat, dar și construcțiile de hale industriale pentru firme“, a spus Magdalena Oprea, care reprezenta la Doljconstruct firmele Ciromat și Steel Construct.
„Vânzările sunt într-o ușoară creștere față de anul trecut, cu 10-15%. Se pare că se construiește mai mult. Ieșim ușor din recesiune, iar lucrul acesta se vede și pe piața de construcții din oraș“, a spus Silviu Măgăran, reprezentant al Recon SA din Craiova.

Se poartă terasele închise în geamuri pliabile

În domeniul amenajărilor, piața este într-o continuă mișcare, iar clienții sunt din ce în ce mai pretențioși. Acest domeniu de activitate merge în tandem cu piața construcțiilor, de care depinde foarte mult.
Din ce în ce mai căutate sunt închiderile de terase la case, dar și la balcoanele de la bloc, cu ajutorul unor geamuri care vara pot fi pliate complet, iar iarna se închid etanș. „Anul acesta am observat o cerere mai mare pe partea de închidere de terase cu geamuri pliabile, adică vara să stea deschise terasele, iar toamna și iarna să fie închise și astfel ne prelungim durata de viață prin confort. Ne adresăm pieței regionale și pot să vă spun că am montat astfel de terase în București, în toată zona Olteniei, în Cluj, Timișoara și în toată țara“, a spus Bogdan Mihai, reprezentantul GIP SRL din Craiova, expozant la Doljconstruct, care produce și exportă elemente de tâmplărie PVC. Acesta a mai spus că, după ce s-a îndreptat vremea, în luna mai, piața a început să se miște, fiind o cerere în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar și pe segmentul teraselor deja închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS