5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHaos la declararea bacșișului

Haos la declararea bacșișului

Cei care au case de marcat au început să vină la Fisc (FOTO: Traian Mitrache)
Cei care au case de marcat au început să vină la Fisc (FOTO: Traian Mitrache)

Continuă în forță febra hârțogăriei privind notificarea Fiscului în legătură cu registrul ce ajută la declararea bacșișului. La Finanțe au început cozile la ghișee.

Zeci de reprezentanți ai firmelor care dețin case de marcat au mers ieri la Fisc să înregistreze notificările pentru înființarea Registrului de bani personali, în care își vor declara angajații banii din buzunare. Unii comercianți care au case de marcat își înregistrează notificările la camera 4, în clădirea Fiscului de pe strada Mitropolit Firmilian, din Craiova, altele la registratură și altele în sala mare a instituției.
Firmele au obligația ca în decursul acestei săptămâni, până pe 8 mai, să înregistreze la ANAF notificări, potrivit OUG nr. 8/2015 și Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 513/2015. La fiecare punct de lucru al operatorilor economici trebuie să existe un registru de bani personali, pentru ca pe parcursul zilei să se știe exact ce bacșiș s-a încasat în acea unitate.

Comercianții sunt sceptici privind evidențierea bacșișului

Legislația adoptată și aplicată rapid nu le cade bine firmelor care au cu totul alte preocupări zilnice decât să meargă toată ziua cu hârțoage la instituțiile statului. „Am multe puncte de lucru și multe case de marcat. Înregistrarea notificării a durat în jur de o jumătate de oră, pentru că am 34 de case de marcat. Nu e cazul să se evidențieze bacșișul la noi. Lucrez într-o rețea de farmacii și nu prea se dă bacșiș. Dar restul se va evidenția pe bonul fiscal. Nu știu cât se va câștiga din treaba cu bacșișul și cu restul. Ne trebuie un om în plus ca să evidențieze sumele în plus la sfârșitul zilei, să le adune. Categoric e o birocrație pentru firme. Nu știu ce beneficiu va avea statul din impozitarea bacșișului“, a spus Cornel Stancu.
„Am doar o casă de marcat. Nu a fost chiar aglomerat, am avut opt-zece persoane în fața mea. Trebuie să își declare angajații bacșișul, că nu avem încotro“, a spus Tita Tudor din comuna Podari, aflată la coadă la sediul Fiscului doljean. În Dolj sunt înregistrate 32.500 de case de marcat fiscale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS