21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOlteanca din Basarabia

Olteanca din Basarabia

Alla Cebotari
Alla Cebotari

Alla Cebotari este prima basarabeancă stabilită la Craiova de mai bine de 25 de ani. Un om cu suflet mare și o voce de aur le cântă astăzi oltenilor. Alla este absolventă a Facultăţii de Arte Frumoase „Gavril Muzicescu“ din Chişinău, secţia Regie-Actorie. În prezent, ea este actriță la Teatrul pentru Copiii și Tineret „Colibri“ din Craiova, dar este cunoscută și ca interpretă de muzică populară. Alla Cebotari este o artistă complexă și de fiecare dată când urcă pe scenă reușește să capteze atenția tuturor prin diversitatea stilurilor muzicale pe care le interpretează: muzică populară, muzică ușoară sau folclor autentic rusesc.

Muzica populară i-a intrat în suflet Allei încă din copilărie, atunci când mergea la culesul viilor împreună cu familia și le cânta tuturor pentru ca timpul să treacă mai repede. Artista se întrecea în cântec cu celelalte trei surori, cel puțin la fel de talentate ca ea. „De atunci am început să-mi doresc să fiu artist, să fiu pe scenă“, a spus Alla.
Artista provine dintr-o familie de basarabeni talentați. „M-am născut cu muzica populară în suflet. În familia mea toți au cântat, mama, tata, bunica. Atât de mult mi s-a cântat când am fost mică, încât și eu duc mai departe această tradiție“.
Născută și crescută peste Prut, dar stabilită printre olteni, Alla Cebotari și-a dorit să contribuie la cultura celor două meleaguri, iar primul său album de muzică populară l-a intitulat „Olteanca de peste Prut“ și cuprinde hore, sârbe sau romanțe. Pentru Alla, muzica populară este „ceva ce izvorăște din suflet, este un izvor nesecat de frumusețe pe care ar trebui să-l păstrăm așa“.
Activitatea muzicală a Allei a fost apreciată încă de la începutul carierei sale. Premii precum locul I la Festivalul de romanţe şi cântece de petrecere „Floare de Tei“, locul I la „Ploaia de Stele“ sau premiul de popularitate la Festivalul de Romanţe de la Chişinău reprezintă doar câteva dintre aprecierile primite de artistă. Cea mai importantă recunoaștere pentru talentul folcloric îl reprezintă Premiul de Excelenţă obținut la a XV-a ediţie a Festivalului «Maria Tănase» de la Craiova. „Sunt tare mândră că am putut să fac parte din Festivalul «Maria Tănase». Atunci au fost și surorile mele de la Chișinău și am cântat o baladă foarte frumoasă. La Festivalul «Maria Tănase» este un lucru foarte bun că se cântă folclor din toate zonele, nu contează că ești din Maramureș, din Moldova sau din Ardeal. Atunci am creat legături cu interpreți din toate zonele țării, cu artiștii consacrați veniți în recital“, a povestit Alla Cebotari.

„Nu aș putea alege vreodată între muzică și teatru“

Talentata basarabeancă își împarte timpul între teatru și muzică. Atunci când nu este pe scenă să le cânte oamenilor, le aduce zâmbetul copiilor cu ajutorul personajelor pe care le interpretează pe scena Teatrului „Colibri“. „Nu aș putea alege vreodată între muzică și teatru. Ele izvorăsc din mine, din talentul meu. Este ca și cum aș alege între copiii mei. Ele nu pot fi despărțite, din contră, sunt complementare și mă ajută la rezultatul final“, a spus bucuroasă Alla.
Fire energică și pozitivă, artista promovează folclorul și cu ajutorul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, prin spectacolele pe care le organizează.
Alla Cebotari pregătește iubitorilor de folclor un nou album, care va fi lansat în toamna acestui an. Pe acest material discografic vor fi două melodii cu cele patru surori Cebotari. Surprizele muzicale din partea Allei continuă, căci artista plănuiește să susțină un spectacol-surpriză în toamna acestui an.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS