Acasă Local Dolj Chirurgia obezității, în premieră la Spitalul Județean de Urgență

Chirurgia obezității, în premieră la Spitalul Județean de Urgență

-

Prof. univ. dr. Ion Georgescu, șeful Clinicii Chirurgie I (centru), alături de profesorul doctor Christophe Barrat (dreapta)  și doctorul Claude Polliand (stânga) de la Clinica de Chirurgie Metabolică și Digestivă din Paris (FOTO: Lucian Anghel)
Prof. univ. dr. Ion Georgescu, șeful Clinicii Chirurgie I (centru), alături de profesorul doctor Christophe Barrat (dreapta)
și doctorul Claude Polliand (stânga) de la Clinica de Chirurgie Metabolică și Digestivă din Paris (FOTO: Lucian Anghel)

Operație în premieră la Craiova. Medici ai clinicii Chirurgie I a Spitalului Județean de Urgență Craiova și doi doctori francezi au realizat ieri prima intervenție din domeniul chirurgia obezității. Patru tineri vor beneficia de operații care îi vor ajuta să scape de kilogramele în plus.

Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sănătate din zilele noastre. Această maladie afectează și o treime dintre români. Chirurgia obezității, cunoscută și sub denumirea de chirurgie bariatrică, reprezintă tratamentul modern indicat pacienților care suferă de obezitate. Ieri, în Clinica Chirurgie I a Spitalului Județean de Urgență Craiova, a avut loc prima intervenție de acest fel. Prof. univ. dr. Ion Georgescu, șeful acestei clinici, împreună cu doi medici din Franța, a operat primii doi tineri. Profesorul doctor Christophe Barrat și medicul Claude Polliand de la Clinica de Chirurgie Metabolică și Digestivă din Paris, una dintre cele mai bune în chirurgia obezității, s-au alăturat medicilor craioveni.
Prof. univ. dr. Ion Georgescu spune că și în Craiova este nevoie ca medicii să facă intervenții în chirurgia obezității, având în vedere numărul tot mai mare de pacienți care se confruntă cu probleme de greutate: „Trebuie să introducem și în Craiova aceste intervenții. Suntem bucuroși că îi avem alături de noi pe cei doi medici care, de altfel, sunt prieteni mai vechi ai clinicii și de la care avem ce învăța. Operațiile făcute sunt deocamdată susținute din sponsorizări. Casa de Asigurări nu plătește“.

„Chirurgia și-a dovedit eficacitatea în cazul pacienților obezi“

Profesor doctor Christophe Barrat, specialist în chirurgia digestivă, atrage atenția asupra faptului că, în prezent, în lume sunt din ce în ce mai mulți oameni care mor din cauza complicațiilor obezității. „Această intervenție chirurgicală are drept scop pierderea în greutate a pacienților, precum și tratarea bolilor asociate obezității. Operând pacienții putem ameliora diabetul, hipertensiunea arterială, sindromul de apnee în somn și problemele reumatologice asociate excesului ponderal. Până la urmă, este vorba despre ameliorarea speranței de viață a pacienților. Obezitatea este întâlnită în toate țările, iar chirurgia și-a dovedit eficacitatea în cazul pacienților obezi cu complicații. În Franța, noi realizăm toate intervențiile chirurgicale, inelele perigastrice ajustabile, operațiile de reducere a stomacului, operația de baypass gastric și de ocolire a duodenului“, a explicat Christophe Barrat.

Pacienții operați au peste 150 de kilograme fiecare

Patru tineri au fost aleși pentru a beneficia de primele intervenții chirurgicale care să-i scape de excesul de grăsime. Cel mai tânăr pacient are 18 ani, unul are 26 de ani, unul are 36 de ani, iar altul 38 de ani. Fiecare dintre aceștia cântărește peste 150 de kilograme. Tânărul de 26 de ani mai suferă și de diabet și va beneficia atât de operația restrictivă de stomac, cât și de malabsorbție pentru a vindeca și diabetul. Toți urmează să fie monitorizați de mai mulți specialiști o lungă perioadă de timp. „Bolnavii vor continua să fie monitorizați o perioadă destul de lungă de nutriționist, psiholog, endocrinolog și de noi, cei care am făcut operația“, a precizat prof. univ. dr. Ion Georgescu.

CAS nu decontează o astfel de operație costisitoare

Medicii craioveni asigură cu nu se vor opri aici și că vor continua să facă astfel de intervenții. Problema este însă că aceste intervenții chirurgicale nu sunt decontate de Casa de Asigurări (CAS), iar costurile sunt destul de mari.
„Instrumentarul necesar acestui tip de operație este scump. Sperăm să reușim să facem cât mai multe intervenții de acest fel și aici, la Craiova, pentru că avem un colectiv tânăr și unul mai puțin tânăr, dar cu experiență, ce poate ajuta oamenii care suferă de această boală“, a precizat dr. Georgescu.

600.000 de intervenții bariatrice anuale în lume

Obezitatea este o boală în care se acumulează excesiv grăsime în organism din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice și, mai rar, din cauza unor dereglări metabolice. Chirurgia bariatrică este considerată cel mai eficient tratament al obezității morbide. Mai mult de 90% dintre pacienții care au suferit o astfel de intervenție chirurgicală au reușit să-și mențină pierderea ponderală. În lume sunt efectuate, anual, mai mult de 600.000 de intervenții bariatrice, iar peste 100 de milioane de persoane suferă de diferite forme ale obezității și necesită astfel de operații.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.