12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a „înghițit“ un craiovean patru vagoane de apă

Cum a „înghițit“ un craiovean patru vagoane de apă

Alexandru Ghiță a rămas uimit de factura la apă (Foto: Traian Mitrache)
Alexandru Ghiță a rămas uimit de factura la apă (Foto: Traian Mitrache)

Dacă ar fi să judecăm după factura pe care a primit-o un craiovean de la Compania de Apă Oltenia, acesta a consumat  77 de tone de apă într-o singură lună. Consumul este echivalentul a patru vagoane de apă.

Un craiovean s-a trezit că a consumat într-o singură lună 77.000 de litri (77t) de apă. Bărbatul spune că în luna ianuarie 2015 a primit de la furnizorul de apă o factură cu un consum de 77 mc, ceea ce înseamnă un cost de 488 de lei. Abonatul Companiei de Apă Oltenia (CAO) nu-și explică de unde vine acest consum enorm, în condițiile în care el are o casă bătrânească pe strada 13 Septembrie, care are o pompă de apă în curte și una în beci. Adică la această locație nu există o baie, o chiuvetă, o toaletă, nu este racordată la instalația de apă o mașină de spălat.
„Din luna noiembrie a apărut o problemă cu apa. Eu am o casă bătrânească pe strada 13 Septembrie. Aici locuiește un verișor cu soția. În luna noiembrie 2014, am avut o surpriză. Factura la apă a venit 200 de lei. Am luat-o ca atare. Luna următoare, factura a venit aproximativ 30 de lei. Ultima factură pe care am primit-o ne-a dat peste cap, arăta un consum de 77 de tone de apă. Dețin facturile din ultimii cinci ani și niciodată nu am avut mai mult de 50-60 de lei/lună de plată“, explică Alexandru Ghiță, proprietarul imobilului de pe strada 13 Septembrie din Craiova.
Craioveanul susține că a vorbit la CAO, dar i s-a spus să verifice apometrul, să vadă dacă sunt pierderi. „Eu am verificat, dar nu curge apă. Am săpat și acolo unde avem conducta în curte, dar nu am descoperit nici o fisură. Nu se explică un astfel de consum. Sunt 77 de tone de apă, unde să curgă?! Casa este veche, fără fundație, s-ar fi infiltrat apa în pereți. Eu așa consider că, dacă era conducta fisurată, apa ieșea la suprafață. Aveam baltă în curte“, a spus Alexandru Ghiță.

Facturi mari la apă pe toată strada

Nu doar proprietarul de la numărul 32 s-a trezit cu facturi mari la apă. Acesta spune că și vecinii lui au aceeași problemă. Proprietarul de la numărul 30, care este o bătrână, are un consum de 14 mc, în timp ce alt vecin, de la numărul 28, are de plătit un consum de 40 mc.
„Mi-a venit o factură cu un consum de 40 mc. Este mult. Cum să consumi atât de mult: 40 de tone?! În mod normal, noi nu avem un astfel de consum. Pe toată strada facturile au fost mari. Nu știm ce s-a întâmplat în acea lună. Eu am mers și la ei la Apă, dar…“, a declarat proprietarul de la numărul 28 de pe strada 13 Septembrie. În plus, locuitorii de pe strada cu pricina se plâng că, deși nu beneficiază de canalizare, pe factură operatorul le facturează și canal.

Ori contestă factura, ori verifică apometrul

Reprezentanții CAO spun că abonații care se găsesc într-o astfel de situație au posibilitatea să conteste factura. În plus, ei pot să ceară verificarea metrologică a apometrului, fie de către operatorul local, fie de o firmă acreditată.
„Vă comunicăm că pachetul de servicii al clientului Ghiță Gheorghiță, de pe strada 13 Septembrie, nr. 32, conține serviciul de alimentare cu apă. Compania de Apă Oltenia facturează după indicațiile contoarelor. Dacă utilizatorul are dubii privind înregistrările, are dreptul să conteste factura în termen de zece zile calendaristice de la primirea acesteia și/sau să solicite verificarea apometrului. În acest caz, Compania de Apă Oltenia va demara procedura de verificare metrologică a contorului, urmând ca în funcție de rezultat să ia măsurile corespunzătoare, conform regulamentului serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare asigurate de SC Compania de Apă Oltenia SA“, se arată într-un răspuns al CAO, semnat de Constantin Mitriță, director general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS