7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariații cer demiterea conducerii ICMET Craiova

Salariații cer demiterea conducerii ICMET Craiova

ICMET Craiova - institutul de cercetare s-a prăbușit economic (FOTO: GdS)
ICMET Craiova – institutul de cercetare s-a prăbușit economic (FOTO: GdS)

Cei 235 de salariați nu și-au mai luat salariile din septembrie 2014 și acuză managementul institutului de cercetare pentru rezultatele economice dezastruoase. Anul trecut au convenit cu MECS schimbarea conducerii, însă măsura nu a fost pusă în practică.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova trece printr-o situație economică fără precedent. În numai doi ani (2011-2013), unitatea care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECS) a trecut de la un profit de 55.000 de lei la o pierdere de 2.000.000 de lei, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Cei 235 de salariați neplătiți de patru luni acuză că în 2014 datoriile s-ar fi triplat, ajungând la aproape 6.000.000 de lei. Situația de la ICMET a fost relatată pe larg de GdS („ICMET Craiova, gata să explodeze“ – 13 februarie 2014). Controalele efectuate la sfârșitul anului 2014 de Curtea de Conturi a României (CCR) și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au arătat câteva posibile cauze ale dezastrului: cheltuieli peste buget, promovare fără concurs în funcțiile de conducere, management defectuos. La solicitarea jurnaliștilor GdS, directorul Marian Duță nu a dorit să facă declarații oficiale pe acest subiect.

„Au amenințat că închid institutul“

Salariații spun că una dintre soluțiile pentru salvarea de la faliment este înlocuirea managementului societății. De altfel, în 2014 reprezentanții salariaților s-au întâlnit cu reprezentanții MECS, ocazie cu care au încheiat și o minută (nr. 1384/TP/2014). În cadrul întâlnirii, a fost prezentată situația economică a institutului.
„Reprezentanții salaria­ților din ICMET Craiova au reclamat managementul defectuos al conducerii institutului și au solicitat în repetate rânduri conducerii executive a acestuia luarea unor măsuri care să conducă la redresarea situației create“, se arată în minuta încheiată la MECS. Părțile participante au agreat măsuri urgente, cum ar fi: eliberarea din funcție a conducerii executive a ICMET Craiova și numirea unei conduceri interimare, care să ia măsuri pentru redresarea economică. Din partea MECS, documentul este semnat de secretarul de stat Tudor Prisecariu. „Principala măsură convenită, demiterea conducerii și numirea de urgență a unei conduceri interimare, nu a fost niciodată pusă în practică, cu toate că prevederile din document nu au fost denunțate sau înlocuite cu altele. Reprezentanții salariaților au fost la minister de trei ori pentru a prezenta diverșilor demnitari situația economică a ICMET, susținând cu documente măsurile de salvare a instituției de la un dezastru iminent. Reacția partenerilor de dialog social a fost uneori incredibilă: au amenințat că, dacă salariații mai vin cu sesizări, ei vor închide institutul“, susțin salariații. Aceștia mai spun că sesizările făcute până acum către MECS au rămas fără rezultat, iar plângerile penale prin care au sesizat unele abuzuri nu sunt cercetate de organele abilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS