7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO carte pentru fiecare la Gaudeamus

O carte pentru fiecare la Gaudeamus

Încă de la primele ore, craiovenii au trecut pragul Târgului Gaudeamus (FOTO: Claudiu Tudor)
Încă de la primele ore, craiovenii au trecut pragul Târgului Gaudeamus (FOTO: Claudiu Tudor)

Târgul Gaudeamus a fost luat cu asalt de iubitorii cărților încă de la ora deschiderii. Editurile s-au întrecut în oferte. La fiecare stand din foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu“, gazda celei de-a 14-a ediții a Târgului Gaudeamus, sunt afișate promoțiile. Pe mai toate rafturile se pot vedea afișe cu reduceri de 20, 30, 50 la sută, „orice carte la 1 leu“, „orice carte la 5 lei“, „cărți pentru copii la 10 lei“, „cumpără orice carte și poți câștiga unul din cele două premii în valoare de 100 lei“, „Bucuria lecturii se dublează – 50 la sută reducere“ sau „Alegi 3 plătești 2“.
Odată ce au pășit în regatul cărților, iubitorii slovelor tipărite și adunate în pagini de volum au găsit o gamă variată de titluri. Cei mici sunt răsfățați cu cărți de colorat la prețul de 1 leu. Cei care vor să pășească alături de personajele preferate din filmele de desene animate în lumea jocurilor prin intermediul cărților sunt și ei satisfăcuți. Prețul unei astfel de cărți variază între 35 și 49 de lei. Micii matematicieni găsesc numeroase lucrări ce adună în paginile lor probleme dintre cele mai interesante. „Poveștile nemuritoare“ ce pot fi achiziționate la prețul de 5 lei se regăsesc și ele printre „Aventurile lui Habarnam“ sau „Marele Nate – un puști de neoprit“, ce pot fi cumpărate cu 25 de lei. Cărțile de cultură generală pentru copii vin la pachete promoționale de 40 de lei trei volume.
De asemenea, două cărți purtând semnătura Agathei Christie pot fi achiziționate la prețul uneia singure. Și atlasele popoarelor pot fi găsite la Târgul Gaudeamus, la pachet, cu un preț redus de la 224 la 99 de lei.
„Mumia“, „Vampirul“, cărți ce vizează un alt tip de cititori, pot fi cumpărate la prețul de 15 lei, tot astfel cum cei care vor să citească „Cele mai frumoase 50 de povești de dragoste“ publicate sub titlul „Cupluri celebre“ trebuie să plătească 19 lei.
Pe de altă parte, dacă vreți „Să râdeți cu Nea Mărin“ va trebui să scoateți din buzunar 36 de lei, în vreme ce pasionații de biografii trebuie să plătească 60 de lei pentru o carte. La Târgul Gaudeamus, fiecare cititor își găsește cartea dorită.

„Prețurile nu te ajută foarte tare“

Oamenii își fac loc printre mese și rafturi pline cu cărți. Se opresc, răsfoiesc câte un volum, cer lămuriri, analizează ofertele, prețurile. „Sunt titluri bune, la prețuri accesibile“, apreciază unii craioveni, în vreme ce alți pasionați de lectură de la târg se declară nemulțumiți. „Cultura nu se face cu prețurile acestea pentru cărți. Sunt foarte importante, dar scum­pe. Reducerile sunt uneori nesemnificative“, ne măr­turisește un vizitator.
După ce răsfoiește un volum, alt cititor așază cartea pe raft, spunând cu regret, „Păcat că e atât de scumpă!“. Merge mai departe, poate că va găsi în cele din urmă o ofertă mai bună.
Se analizează, se pun în balanță veniturile și cheltuielile. În cele din urmă, pasiunea pentru cărți câștigă. „Trec în revistă. Oferta este extrem de variată, răspunde nevoilor și intereselor unei palete foarte largi de cumpărători. O singură problemă ar fi: pentru publicul craiovean, prețurile sunt puțin cam ridicate. Dacă vrei să fii în pas cu tot ceea ce se întâmplă, prețurile nu te ajută foarte tare. Pe de altă parte, Târgul Gaudeamus vine anual în Craiova și atunci presupun că este timp suficient pentru a pune ceva deoparte. Una peste alta, este un eveniment demn de salutat. Ar fi binevenite cât mai multe manifestări de genul acesta“, este de părere alt vizitator al târgului de carte.
Târgul Gaudeamus este deschis publicului larg până duminică, 1 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS