16.2 C
Craiova
marți, 27 februarie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova are operator de iluminat public

Craiova are operator de iluminat public

Craiova are, de ieri, operator de iluminat public. Flash Lighting Services SA din București va trebui, printre altele, să schimbe toate cele 18.573 de aparate de iluminat și să extindă numărul acestora cu 870 (Foto: Arhiva GdS)
Craiova are, de ieri, operator de iluminat public. Flash Lighting Services SA din București va trebui, printre altele, să schimbe toate cele 18.573 de aparate de iluminat și să extindă numărul acestora cu 870 (Foto: Arhiva GdS)

Problema iluminatului public din Craiova pare să-și fi găsit rezolvarea. Curtea de Apel a respins ieri, ca nefondată, plângerea formulată de societatea UTI Grup SA împotriva Primăriei Craiova și a câștigătorului pe care aceasta îl stabilise în urma evaluării participanților la licitație. După mai bine de un an în care procedura a stat în așteptare, primăria poate declara oficial firma Flash Lighting Services SA ca fiind operatorul iluminatului public în municipiu pentru următorii ani.

Cine este câștigătorul și ce va face el?

Firma câștigătoare este din București și a avut, în anul 2013, o cifră de afaceri netă de 30.668.638 de lei. Societatea a fost înființată în anul 2001 și are în medie 98 de salariați, conform portalului Ministerului Finanțelor Publice. Firma a mai realizat iluminatul public pentru orașe precum Constanța, Iași, Botoșani, Brașov, Tulcea sau Alba Iulia.
Conform caietului de sarcini, aceasta va trebui să se ocupe în Craiova de extinderea iluminatului public cu 870 de aparate de iluminat moderne, cu stâlpi metalici. Noul operator va trebui să schimbe toate cele 18.573 de aparate de iluminat existente. Îndatoririle societății prevăd și iluminatul arhitectural, pentru care vor fi folosite, cu precădere, leduri. Vorbim aici despre monumentele de arhitectură, clădirile cu valoare istorică şi lăcaşurile de cult. Tot leduri vor fi folosite şi pentru realizarea iluminatului ornamental-festiv. Firma va trebui să implementeze și un sistem de telegestiune a iluminatului public, ce va permite controlul, comanda şi varierea fluxului luminos al aparatelor. În caietul de sarcini mai este stipulat faptul că Flash Lighting Services va trebui să organizeze un dispecerat, dar și să realizeze documentația tehnică pentru toate lucrările de investiții pentru iluminat. Municipalitatea a estimat că, în urma lucrărilor pe care trebuie să le desfășoare firma, s-ar putea obţine economii la consumul de energie electrică de minimum 20% faţă de situaţia existentă.
Contractul de delegare a gestiunii prin concesionare a iluminatului public are o valabilitate de 48 de luni de la data semnării lui, iar valoarea estimată de primărie a prestării tuturor activităților amintite mai sus este de 83.701.640 de lei fără TVA. În momentul în care acest contract va fi semnat, va înceta cel pe care municipalitatea îl avea deja, până la 12 martie, cu firma Total Strada din București, care se ocupa de activitatea de menținere-întreținere a iluminatului din Bănie.
Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că, în curând, se va semna și contractul: „Curtea de Apel Craiova a decis în favoarea noastră, iar cât de repede vom putea, vom semna și contractul“.

Iluminatul temporar, votat de consilieri, dar prea târziu

Consilierii locali au avut pe masă și ieri un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului cu Total Strada, pentru eventualitatea în care situația marelui contract de iluminat public nu se lămurea în instanță. Dacă data trecută, proiectul a picat la vot deoarece consilierii din opoziție au acuzat primăria de încetineală în demararea licitației pentru concesionare, de data asta, proiectul a fost votat în unanimitate. „Acum avem un raport cu explicații atașat proiectului. Data trecută nu am votat împotriva proiectului pe considerente politice, așa cum s-a exprimat doamna primar, ci din cauză că nu s-a înțeles care este situația achiziției. Acum, vom vota pentru“, a precizat, la ședință consilierul PNL Marian Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS