Cât cheltuiesc craiovenii pentru masa de Crăciun

Autori


Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar craiovenii au început deja să dea târcoale magazinelor cu carne. Oamenii din Bănie care vor să aibă o masă îmbelșugată în ziua de Crăciun trebuie să își pregătească buzunarele și să facă economii din timp.

Ca în fiecare an, de Sărbătorile de iarnă românului îi place să aibă masa plină. Și cum elementul principal al mâncărurilor tradiționale este porcul, craiovenii nu se mai uită la preț și scot din buzunar sume costisitoare de bani. „Doar o dată pe an e Crăciunul“, ar spune un client care stă la coadă să cumpere carne de porc. E mare înghesuială la carmangeriile din Piața Mare. Oamenii testează prețurile, se mută de la un raion la altul și abia apoi se încumetă să scoată banii din buzunar. Listele sunt lungi, dar, din păcate, veniturile nu le pot satisface toate dorințele craiovenilor. Din acest motiv, oamenii ajung să cumpere câte puțin din fiecare, astfel încât să se simtă că e sărbătoare în fiecare familie. Marian Nicolae are un buget de 250 de lei în care trebuie să se încadreze pentru masa de Crăciun. „Caut să cumpăr carne de porc și văd că prețurile sunt bunicele. Trebuie să ne încadrăm în 200, maximum 250 de lei. Nu cred că o să depășim bugetul pentru că o să cumpărăm numai carnea pentru că prăjiturile le face soția, iar vinul și țuica le avem de la țară“, susține bărbatul.

„500-600 de lei vrem să cheltuim pentru masa de Crăciun”

Întrebați cum li se par prețurile la carne, oamenii dau din umeri și cumpără fiecare în funcție de buget. „Am luat carne de lucru, cotlet și carne pentru sarmale. Până acum, am cheltuit vreo 300 de lei și mai avem o grămadă de cumpărat. Să vedem dacă mai rămân bani că pe listă sunt trecute multe. În jur de 500-600 de lei vrem să cheltuim pentru masa de Crăciun de anul acesta“, susține familia Marica. Și dacă tot cumpără carne pentru Sărbători, craiovenii preferă să combine preparatele de porc cu cele de vită. „Am luat 3 kg de carne de porc și 5 kg de vițel. Nu prea ajunge carnea pentru Sărbători, dar ăștia sunt banii și nu avem decât să ne limităm. Prețurile sunt cam mari și cum noi nu lucrăm e destul de greu să ne descurcăm“, ne spune Mihaela Rădulescu.

Unii craioveni consumă mai mult carnea de vită decât de porc. Motivul este evident: „E mult mai ușoară pentru organism“, spune un pensionar care a cumpărat câteva kilograme de carne de vițel.


136 de lei sunt banii pe care îi dă Lucian Preoteasa în schimbul a 8 kg de carne de vită. „E 17 lei kilogramul de carne de vită. E mai scumpă decât carnea de porc, dar e mult mai sănătoasă. Am ajuns să mănânc mai mult carne de vită, dar nu renunț nici la cea de porc. O să facem un amestec“, afirmă bărbatul, care a făcut economii din timp ca să își permită o masă decentă pentru Sărbătorile de iarnă.

Mâncarea tradițională făcută în casă, preferata craiovenilor

Craiovenii spun că mâncărurile tradiționale sunt cele mai bune, iar gustul sarmalelor făcute în casă nu se compară cu nici un preparat cumpărat „de-a gata“. Așa că, indiferent câte ore petrec în bucătărie, gospodinele nu renunță să prepare caltaboșul, cârnații și sarmalele cu mâinile lor. Cumpără carnea și mirodeniile, apoi sunt gata să se apuce de treabă. „Acum am cumpărat pulpă de vită să pun la cârnați, iar zilele trecute mi-am luat și carne de porc. Le fac pe toate în casă, începând cu cârnații, caltaboșul, sarmalele și terminând cu prăjiturile. Cu toate pregătirile pentru masa de Crăciun cred că o să cheltuiesc în jur de 500 de lei, dar sunt sigură că nu se va mânca toată mâncarea, pentru că așa e românul, gătește mult și după aceea aruncă. Cumpărăm prea multe, apoi se învechesc și le ducem la gunoi“, susține o bătrână în timp ce își așază cumpărăturile în sacoșă. Și familia Marica este de părere că farmecul Sărbătorilor nu ar fi același dacă în casele credincioșilor nu ar mirosi a cozonaci rumeni și a sarmele abia scoase din cuptor. „Toate le preparăm în casă: sarmalele, cârnații, cozonacii și tot ce pune omul pe masă în zi de sărbătoare. Ieșim și mult mai ieftin, iar atmosfera este minunată atunci când ne strângem toți și preparăm delicatesele de Crăciun“, spun pensionarii care abia așteaptă Sărbătorile de iarnă.

InfoboxComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top